Gadgets19.12.2018

​Trends in smart homes: wat wordt hip in 2019?


We krijgen in 2019 niet allemaal een robot thuis, we moeten nog steeds zelf onze was vouwen en slechts een klein aandeel van de energie komt van zonnepanelen. Je verwacht van een trend-artikel waarschijnlijk een overzicht van hippe technologische snufjes, maar laten we vooral eerlijk zijn. Het omarmen van techniek verloopt altijd langzamer dan verwacht. Wat zien we dan wel gebeuren in het nieuwe jaar op het gebied van smart homes? Smart home specialist 50five kwam met een voorspelling.

Onderzoek

Uit recent onderzoek van Motivaction onder 1.085 Nederlanders blijkt dat er nog veel te winnen valt in de smarthome-wereld. Van de Nederlanders ziet 37 procent zichzelf in de toekomst in een slim huis wonen, kijkt 36 procent uit naar Smart Home toepassingen van de toekomst en is slechts 26 procent bekend met de term ‘Smart Home’. Dat leert ons vooral dat er nog veel stappen te nemen zijn, voordat iedere Nederlander meerdere smart home apparaten thuis heeft en die met elkaar combineert. De kracht van een smart home is de combinatie van slimme apparaten die met elkaar kunnen communiceren.

Een volledig verbonden huis is nog een stap met zevenmijlslaarzen, maar we kunnen in 2019 wel wat kleine stapjes zetten naar dat smart home. Laten we voortbouwen op al het moois dat in 2018 is geïntroduceerd. Wat zijn de trends in 2019?

1. Slimme assistenten krijgen een belangrijkere plek in je woning

De fabrikanten van slimme assistenten deden in 2018 veel moeite om de assistenten bij mensen thuis te krijgen. De Assistent van Google leerde Nederlands spreken en met de Google Home Mini kwam er een betaalbare slimme speaker op de markt. Dat nam voor veel mensen de barrière weg om een slimme assistent in huis te halen. In het buitenland zien we Amazon vol inzetten op Alexa, de slimme assistent van Amazon. In 2019 leren deze slimme speakers nog beter communiceren, zijn er meer apparaten die samenwerken met deze assistenten en kun je dus veel meer aansturen in huis.

2. Betere integratie van apparaten

Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt van meerdere leveranciers. Tot voor kort hadden deze apparaten hun eigen ecosysteem en werkten ze naast elkaar in plaats van met elkaar. In 2018 zagen we al een steeds betere integratie, omdat steeds meer apparaten Z-wave ondersteunden en zo met elkaar konden communiceren, zodat ze onderdeel konden worden van een netwerk. In 2019 wordt dat platform-denken nog veel belangrijker en wordt het eenvoudiger om je lampen te laten communiceren met je beveiliging, terwijl het bedienen makkelijker wordt via een centrale aansturing.

3. Betere netwerken in huis

Hoe meer slimme apparaten in je huis, hoe belangrijker de netwerkverbinding wordt. In 2018 kwamen er betaalbare mesh-netwerken op de markt voor een stabiele verbinding over een grote oppervlakte. In 2019 zien we dat die die systemen beter en betaalbaar worden, zodat veel meer mensen kunnen genieten van een stabiel draadloos netwerk. Daarnaast zien we grote ontwikkelingen op het gebied van glasvezel en 5G, waardoor snelle internetverbindingen worden gerealiseerd. In 2019 worden hier de eerste resultaten van verwacht, maar de uitrol zal pas vanaf 2020 zijn. Daar houden we je volgend jaar van op de hoogte!

4. Next-level security van je gegevens

De privacywet AVG werd in 2018 geïntroduceerd, waardoor er meer focus kwam op het beschermen van persoonsgegevens. Bij enkele grote tech-bedrijven, zoals Facebook en Google, zagen we in 2018 echter ook enkele grote datalekken. Dat betekent dat in 2019 er nog meer nadruk ligt op het beschermen van je persoonsgegevens. Vooral als je meer slimme apparaten in huis haalt, zoals de assistenten die kunnen luisteren, wil je zeker weten dat je gegevens veilig zijn. De slimme assistenten zijn bijvoorbeeld steeds beter in staat om personen te herkennen op hun biometrische gegevens, zoals stem of gezicht, zodat de beveiliging wordt verhoogd.

5. Smart Home as a Service

Of het nu gaat om de inkt in je slimmer printer of de lampen van je slimme verlichting, in 2019 kunnen consumenten veel meer gebruik maken van abonnementen. Je neemt een dienst af, dat model wordt ook wel “as a service” genoemd. Dat wil zeggen dat je dus een maandelijks bedrag betaalt en de inkt tijdig krijgt opgestuurd als die op raakt. De slimme apparaten zijn steeds beter in staat om zelfdiagnoses uit te voeren, kunnen ook aangeven wanneer onderdelen op of leeg zijn en ze kunnen communiceren om zelf nieuwe onderdelen te bestellen.

6. Home entertainment wordt slim

We zagen al eerder dat de slimme assistenten hun opmars maken in 2019 en dat betekent ook dat meer mensen een slimme speaker in huis halen. Deze speakers kun je niet alleen gebruiken voor het afspelen van geluid, maar door de ingebouwde microfoons kun je ze ook gebruiken om tegen te praten als besturing van je smart home. Uit het onderzoek van Motivaction naar Smart Home gebruik blijkt dat 14 procent een slimme geluidsinstallatie heeft, maar we verwachten dat dit aantal snel toeneemt in 2019. Daarnaast zien we in 2019 ook een grote rol voor smart tv’s in huis, mede door de introductie van oprolbare schermen en 8K. Volgens het onderzoek heeft 44 procent van de Nederlanders een smart tv in huis en dat toont dat er een aanzienlijke markt voor is.

We begonnen dit verhaal met de mededeling wat we allemaal niet gaan krijgen, maar dat wil niet zeggen dat 2019 geen mooi jaar wordt. Het is natuurlijk niet mogelijk om in de toekomst te kijken, maar we kunnen wel verder bouwen op wat we momenteel in de markt zien. Deze ontwikkelingen laten zien dat we in 2019 ons heel wat moois te wachten staat en dan hebben we het nog niet eens over innovatieve verrassingen die we nu nog niet kennen!

[Afbeelding © Stockwerk-Fotodesign – Adobe Stock]

Verder lezen over Smarthome

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Het was ooit een succesvolle Kickstarter-campagne, waar ook echt producten uit voortkwamen, maar helaas: Innovation In Motion is niet meer. Slide blijft werken, maar iets niets komt niet meer.

Gadgets06.05.2024

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

Het is misschien wel herfstig buiten, soms is het hartstikke koud. Merk je dat je in huis wel eens kippenvel krijgt of toch wat onaangenaam bent door de temperatuur? Je hoeft dan niet meteen naar je centrale verwarming t...

Lifestyle25.02.2024

​Fris in huis? 5 redenen om een elektrische kachel te nemen

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

Je hebt ooit gedacht dat het slim was om een slimme meter te nemen. Op zich niet zo gek: what’s in a name? Maar nu blijkt dat die oudere slimme meters hun slimheid verliezen. Het netwerk waarvan ze gebruikmaken gaat of...

Gadgets14.02.2024

​Je slimme energiemeter verliest slimheid: vervanging nodig

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips Hue timmert flink aan de smarthomeweg. Lange tijd waren het alleen lampen, maar dat wordt al steeds meer beveiliging, zoals camera’s. Het volgende waar het bedrijf zich op stort zijn deursloten. En daaraan voeg...

Gadgets09.01.2024

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk kan het: Ring kan je bezoekers nu antwoord geven in het Nederlands. Dat betekent dat je waarschijnlijk wat duidelijkere communicatie hebt. Soms komt een Ring-boodschap in het Engels...

Gadgets30.11.2023

Ring geeft je bezoekers antwoord in het Nederlands

Eindelijk colporteurs in eigen taal wegjagen
​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer

Traditionele radiatoren zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en steeds vaker moeten deze radiatoren plaatsmaken voor een elektrische radiator. Maar wat is een elektrische radiator nu precies en wat zijn de voordelen? I...

Lifestyle20.11.2023

​De voordelen van een elektrische radiator in je badkamer