Speelgoed maken van oud papier!

Speelgoed maken van oud papier!

Duurzame oplossing

Vorig artikel Volgend artikel

Een raket, een raceauto een molen of een camper zelf bouwen van je eigen karton? Urenlang speelplezier voor de kinderen en een (nagenoeg) lege papiercontainer. Het kan! Met een mal van 'BendeMal'.

Anouk van den Berk uit Breda heeft het bedacht: ,,Je maakt het met je eigen karton. Je koopt een mal en die knip je uit en die trek je over op het karton. Daarna zet je met dat karton je eigen speelgoed in elkaar."

Ondanks dat je aan het knippen bent is de mal meerdere keren te gebruiken: ,,Zeker! Als je een beetje lief voor je mal bent dan kun je de mal eindeloos vaak gebruiken."

BendeMal bij Parels
Anouk van den Berk.

Hulp als je niet heel creatief bent

Van den Berk legt uit waarom ze dit ontworpen heeft. "De mal is er speciaal voor mensen die zelf niet heel creatief of handig zijn. Met deze mal kunnen zij toch zelf speelgoed maken. Het is een manier waarop iedere vader, moeder, opa of oma de meest indrukwekkende bouwwerken kan maken van het eigen oud papier."

Het idee voor 'BendeMal' komt uit de praktijk: “Het afgelopen jaar heb ik, net als vele andere moeders, mijn best gedaan om mijn kinderen zo goed, gezellig en ook nog een beetje educatief verantwoord te vermaken,” vertelt Anouk. “Het hele jaar door heb ik allerlei bouwwerken gemaakt van ons eigen oude karton. Het begon met een simpel kasteeltje met een ophaalbrug en eindigde bij een raceauto mét bewegend stuur. Onze meisjes vonden het prachtig, het karton kreeg een tweede leven en wanneer de meisjes uitgespeeld waren, maakte ik gewoon weer iets nieuws. Voor bijna niets. Alleen een rol papieren tape en wat dubbelzijdig plakband.”

BendeMolen_1
Een molen van karton.

Zelf doen is leuker

Zelf maakte ze de creaties uit haar hoofd, maar bij het zien van foto’s zakte de moed bij vrienden en kennissen vaak al in de schoenen en begonnen ze er maar niet aan. “Dat vond ik jammer. Ik probeerde dan wel om uit te leggen, hoe het op de makkelijke manier kon, maar ze vonden het dan toch te moeilijk óf te veel werk.”

Rond de feestdagen zag Van den Berk steeds vaker nieuwsberichten over rondzwervend afval van de overvolle papiercontainers en de afvalverwerking die de enorme toestroom van oud papier niet konden bijbenen. “Daar zag ik een kans. Want dat was bij ons ook zo, maar vanaf het moment dat ik begon met bouwen, zag ik in iedere bijzonder grote, smalle, lange of piepkleine doos, weer een nieuw knutselproject. Die omslag in denken, dat zou je bij meer mensen kunnen bereiken, wanneer ze het oud papier niet meer zien als afval, maar als materiaal waarmee je de tofste dingen mee kan maken.”

Lockdown was het laatste zetje

De oplopende cijfers en de lockdown in zicht, gaven het laatste zetje. “Voor ons waren en zijn de knutselprojecten nu nog écht een uitkomst. In deze tijden, wanneer we eigenlijk weinig anders kunnen doen, zeker als het geen weer is voor de speeltuin of het bos. Dat speelplezier gunde ik andere kindjes en hun ouders ook. Daarom ben ik de mallen gaan tekenen, zodat íedereen een mooi bouwwerk kan maken,” vertelt Van den Berk.

Alle mallen inclusief de uitdagende Grote Kerk zijn te koop in de webshop: www.bendemal.nl en zodra ze weer open zijn bij diverse winkels.

BendeParel
De Grote Kerk van Breda.
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...