​Rookmelders straks verplicht: alles wat je moet weten

​Rookmelders straks verplicht: alles wat je moet weten

Vorig artikel Volgend artikel

Ze zijn heel irritant als je iets laat aanbranden, maar zet ze vooral niet uit: rookmelders. Deze apparaten kunnen levens redden en hierdoor worden ze per 1 juli verplicht. Je moet dan in je huis op elke verdieping een rookmelder hebben.

Dat betekent een flinke omslag, want veel Nederlanders blijken helemaal geen werkende rookmelder in huis te hebben. Volgens onderzoek door Interpolis heeft één op de zes Nederlanders geen rookmelder in huis. 33 procent van de mensen heeft wel een rookmelder opgehangen, maar inmiddels doet de batterij het daarvan allang niet meer. Dus uiteindelijk behoren die Nederlanders daarmee eigenlijk tot de groep die geen rookmelder in huis heeft.

Rookmelders

Rookmelders zijn soms ondingen. Als je ze op een moeilijk bereikbare positie hangt, dan is het soms erg frustrerend. Denk eraan als je per ongeluk iets laat aanbranden en hij afgaat ergens in de gang op een hoog plafond, of als hij begint te piepen omdat de batterij bijna op is. Het is dan ook aan te raden om toch een plek te zoeken die je wel enigszins makkelijk kunt bereiken. Ook kun je ervoor kiezen om een slimme rookmelder te nemen, want daarmee kun je in een app zorgen dat hij uitgeschakeld wordt en zie je ook meteen hoe zijn accu ervoor staat.

Vanaf 1 juli moet je in je woning op elke verdieping een rookmelder hebben, dus de kans is groot dat het de komende twee maanden stormloopt qua aankopen van rookmelders. Je denkt misschien dat een brand jou niet overkomt, of dat je echt wel wakker wordt, maar helaas zijn er jaarlijks toch weer mensen die dit ook dachten en het niet kunnen navertellen. In 2021 werden woningbranden 31 mensen fataal. Een rookmelder is helemaal niet zo duur: voor nog geen tientje heb je er al een in huis. Je moet hem alleen niet vergeten op te hangen.

Brandrisico

De kans op brand in huis wordt ook steeds groter. We hebben steeds meer elektrische apparaten in huis die allemaal wel eens moeten worden opgeladen. Ook is nog steeds de droger een veelvoorkomende oorzaak van brand in huis. Het beste advies is echter om de laders van je apparaten niet standaard in het stopcontact te hangen en liever niet je apparaten op te laden als je gaat slapen.

Tegenwoordig zijn telefoons zo slim gemaakt dat dat ook helemaal niet nodig is: menig telefoon is in een uurtje wel opgeladen, dus het is zonde om hem dan 8 uur lang terwijl je slaapt aan de lader te hangen. Het is een brandrisico én het is niet goed voor je batterij. Brand grijpt in huizen tegenwoordig ook sneller om zich heen door onze meubels: die zijn niet meer van hout, maar vaak van kunststoffen die weinig vertraging bieden bij brand.

Tips voor rookmelders

Als je trouwens in een nieuwbouwwoning woont, dan heb je waarschijnlijk al rookmelders, want daarbij was het al sinds 2003 verplicht. Heb je een oudere koopwoning, dan moet je het zelf verzorgen. Voor huurwoningen geldt dat de verhuurders moeten zorgen voor deze veiligheidsmaatregel.

Handige tips voor rookmelders:

  1. Hang een rookmelder het liefst op een plek op je vluchtroute
  2. Hang een rookmelder nooit in of naast de keuken
  3. Druk regelmatig op het testknopje om te checken of hij nog werkt
  4. Een rookmelder hoeft niet per se op het plafond te hangen, maar omdat rook stijgt is dat wel de beste plek
  5. Check de houdbaarheidsdatum. Niet iedereen weet dat rookmelders een houdbaarheidsdatum hebben. Na ongeveer 8 tot 10 jaar is de sensor vaak minder betrouwbaar (mede door stof en vuil). Op de onderkant van de rookmelder zit een sticker met de productiedatum, dus check die van de rookmelders die je thuis al hebt
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...