Gadgets10.11.2014

Nest Protect beschermt tegen rook en koolmonoxide met stem en app


Google gaat met Nest onze huizen in

Google nam enige tijd geleden het bedrijf Nest over voor $ 3.2 miljard dollar. Nest is geen software bedrijf of slimme zoekmachine maar een ontwerper van een z.g. slimme thermostaat en, wat minder bekend is, een rook- en koolmonoxide melder. 

Waarom Google dit doet is al redelijk uitgebreid besproken in de pers, onder andere door Forbes,  Wired en de NY TImes. Het ene artikel zegt dat het gaat om het Internet of Things waar Google een rol in wil spelen, de andere zegt weer dat het meer om de hardware gaat, een diversificatie van Google dat met name bekend is van software en de laatste ziet Google’s interesse vanuit het begrijpen van de gebruiker (de thermostaat leert jouw routines en stelt zich erop in. Wat ook de reden is, feit is dat de eerste producten nu ook in Nederland beschikbaar zijn

Ik testte de Nest Protect, een rook- en koolmonoxide melder op batterijen.. 

Opgehangen op de verkeerde plaats
Opgehangen op de verkeerde plaats

Ontwerp

De Nest Protect is een mooi ontworpen, maar wel groot, apparaat. Het apparaat wordt geleverd met vier lange schroeven. Als je wilt, kun je ook kortere schroeven gebruiken, met name als je tegen een bevlierde zolder installeert gaan de schroeven snel door de planken heen.

Hoewel het installeren van de Nest Protect simpel is zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is er natuurlijk de plaatsing. Waar ga je de rookmelder hangen. Je kunt hem op de locatie van de oude rookmelder hangen maar is die positie wel zo goed? De handleiding geeft tips waar je deze het best kunt hangen.

Ik had de Protect al opgehangen en toen pas las ik de handleiding. Bleek dat ik toch de verkeerde plek had gekozen en heb ik als nog de Protect verplaatst. Het beste is aan het plafond maar als je het liever niet zelf doet, kan je het altijd aan een installateur vragen. 

nextprotect
nextprotect

Koppelen van de Protect

De volgende stap is om de PRotect te koppelen aan de app. Je download de app (Android of iOS) en met de app scan je de QR code achterop de Protect. Vervolgens koppel je de Protect aan het internet zoals je kunt zien in het filmpje hieronder. Op mijn Samsung Galaxy S3 ging het scannen van de code niet echt gemakkelijk, je kunt gelukkig ook de code van 6 tekens invoeren.  

De app geeft informatie over de Protect, onder andere of er alarm is geweest in de afgelopen week. Als je het lichtpad aan hebt staan (als er iemand in het donker onderloopt licht de Protect iets op), zie je ook wanneer deze is aangegaan. In onderstaande afbeelding zijn dit de blauwe stippen. De data die je in de App kunt zien staat natuurlijk ergens online bij Nest maar volgens hen wordt deze alleen gebruikt om de Protect te besturen. 

Nest App
Nest App

Een of meerdere?

Er wordt aangeraden om een rook en koolmonoxide melder te plaatsen in iedere:

  • slaapkamer; 
  • op iedere verdieping; 
  • afgelegen ruimtes die vaak gebruikt worden (zolang een alarm hoorbaar is);
  • niet gebruikte buitenruimten.

In de keuken is mogelijk maar dan wel op 3 meter afstand van kookplaat of kooktoestel. 

Het mooie van de Protect is dat als je meerdere in huis hebt dat ze automatisch worden gekoppeld en dat ze de meldingen aan elkaar door geven. Een melding op zolder is dan ook te horen via de andere Protects. Dit is niet iets unieks, sommige producten van andere merken hebben dit ook.

Als je daadwerkelijk meerdere Protects gaat plaatsen ben je in een huis met drie verdiepingen en 3 slaapkamers al (zeg in totaal 5 Protects) dan €545 kwijt. Dat is een redelijke hoeveelheid geld. Aan de andere kant, je hebt het natuurlijk wel over je veiligheid en die van je gezin.

Recent was er een artikel in de krant dat er steeds meer koolmonoxide vergiftigingen door CV ketels komen. Om over brand maar niet te spreken. Wist je trouwens dat het verplicht is om een rookmelder in een nieuwbouwhuis of na een grote verbouwing in een bestaande woning te hebben? 

Vervangen

Zoals alle rookmelders heeft ook de Nest een beperkte levensduur, na deze tijd (zo’n 7 jaar) dien je de Nest te vervangen door een nieuwe. Doe je het niet dan ben je niet optimaal beschermd. De Nest zal je dit trouwens vertellen: “Nest Protect is vervallen. Vervang deze nu.”

Als je bestaande rookmelders hebt is het een idee om als ze aan vervanging toe zijn te kijken of je deze kan vervangen door een Protect en zo de aanschaf spreiden.

Wat zijn de sterke punten? 

Qua installatie is het een fluitje van een cent. De app geeft inzicht, ook als je niet thuis bent, dit spreekt niet iedereen aan (waarom zou je het willen?). Wat wel handig is, je krijgt een notificatie als er een alarm is.

De stem die je waarschuwt is helder en duidelijk en meer zeggend dan alleen het snerpende geluid (wat de Protect ook heeft). De koppel mogelijkheid bij meerdere Protects waarbij een waarschuwing of alarm wordt doorgeven is handig.  Er wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld een beetje rook of heel veel rook.  

De Protect werkt natuurlijk samen met de thermostaat maar ook op zichzelf. In de combinatie kan bijvoorbeeld de CV worden uitgeschakeld als koolmonoxide wordt geconstateerd.

De Protect is een goed doordacht apparaat, dat is zeker. 

Wat zijn de zwakke punten? 

De prijs is hoog, zeker als je het vergelijkt met producten die je bij de bouwmarkt kunt kopen. 

Daarnaast is er, en dat zal de komende jaren steeds meer een punt worden, wat wordt er gedaan met de data die wordt verzameld. Nest zegt dat deze alleen wordt gebruikt voor de besturing van het apparaat maar sluit het delen van data met Google niet uit. Kunnen we aangeven of we dit wel of niet willen of wordt de data altijd gedeeld? 

Als we het niet willen moeten we dan een rookmelder van een ander merk kopen? Dit kan voor een hoop mensen best een belangrijke vraag zijn of worden.

Kosten

De Nest Protect is te koop op de site van Nest zelf en bij bekende retailers voor €109 (zowel de 230V versie als de batterij versie).

Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

Verder lezen over Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Verder lezen over Internet of Things

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Verder lezen over Smarthome

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

Philips Hue-lampen kampen op dit moment alleen met een probleem, waardoor ze zichzelf nogal op de voorgrond zetten. Ze branden op 100 procent.

Gadgets10.07.2024

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

De smarthomemarkt in Nederland blijft groeien

De smarthomemarkt is inmiddels een serieuze industrie aan het worden. In slechts een jaar tijd steeg de marktwaarde van €5,8 miljard naar €6,3 miljard.

Gadgets09.07.2024

De smarthomemarkt in Nederland blijft groeien

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

De nieuwe Blumhouse-film doet aan Paranormal Activity denken door de smarthomeapparaten: Afraid gooit echter ook nog wat AI in de mix.

Entertainment05.07.2024

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

Top 5 tuintips om nog meer te genieten van je tuin

Met de hete zomermaanden op komst heb je nog meer zin om van je tuin te gaan genieten. Welke onderdelen mogen dan absoluut niet ontbreken en hoe kun je van tuin een mooie en unieke buitenruimte maken om nog meer van te genieten. Of je nu gezellig met je vrienden tijd wilt doorbrengen of gezellig met de kids in de tuin wilt spelen. We hebben in ieder geval een paar mooie en handige tips voor je op een rij gezet waarmee je nog meer genot uit je tuin kan halen.

Lifestyle05.07.2024

Top 5 tuintips om nog meer te genieten van je tuin

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

LG neemt Nederlandse smarthomeplatform Homey over

LG koopt een Nederlands bedrijf. Het gaat om Athom, dat onder die naam niet zo bekend is, maar wel onder Homey: een smarthomeplatform.

Gadgets03.07.2024

LG neemt Nederlandse smarthomeplatform Homey over

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Het was ooit een succesvolle Kickstarter-campagne, waar ook echt producten uit voortkwamen, maar helaas: Innovation In Motion is niet meer. Slide blijft werken, maar iets niets komt niet meer.

Gadgets06.05.2024

Nederlandse slimme gordijnenmaker Innovation In Motion stopt

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera

Amazon heeft niet alleen Ring als smarthomemerk, het is ook de eigenaar van Blink. En Blink heeft een nieuwe camera.

Gadgets30.04.2024

Amazons eigen smarthomemerk Blink introduceert nieuwe camera