Gadgets21.02.2017

Nederlandse TU-student bouwt M&M’s sorteermachine – omdat het kan


Willem Pennings, 19 jaar jong, bouwt graag dingen. Deze student aan de TU in Eindhoven heeft nadat hij vorig jaar al deze coole klok had gemaakt nu weer een nieuw project. Het is iets minder nuttig, maar wel minstens zo gaaf: een machine die je M&M’s (of Skittles, als je er zó een bent) kan sorteren op kleur. Ideaal als je de blauwe écht niet lust of in woede ontsteekt als iemand het waagt een bruine in de schaal te laten zitten.

Het gave is dat hij deze machine echt helemaal zelf heeft bedacht, ontworpen én gebouwd. De student Mechanical Engineering laat natuurlijk wel een hoop maken door specialistische bedrijven die aan 3D-printing doen en hout snijden met lasers op basis van tekeningen, maar verder puzzelt ‘ie het gewoon zelf in elkaar, owel hard- als software. Je kunt het helemaal zien in deze blog, maar de video heeft het resultaat: een zakje M&M’s gesorteerd in twee minuten, zonder meer te hoeven doen dan ze in een trechter te gieten en de machine aan te zetten.

Professioneel

Wat vooral opvalt (dat geldt ook voor zijn andere project, de klok) is dat Pennings zich de moeite neemt om ook de details af te werken. Als je naar deze machine kijkt zou je verwachten dat er een Kickstarter aan vast zit die mensen om een paar duidend euro vraagt om dit apparaat te laten produceren in bulk. Mensen zouden het vermoedelijk nog massaal steunen ook, maar zover is de jonge uitvinder nog niet.

Het geeft wel aan dat hij flair heeft voor het uitwerken van design, iets dat hem vermoedelijk nog wel van pas zal komen in zijn carrière na de TU. Zijn echte passie is namelijk ruimte-technologie, waarvoor hij in zijn spaarzame vrije tijd raketten bouwt. Het is te makkelijk om hem als Nederlandse mini-Elon Musk neer te zetten, maar ongetwijfeld zullen we in de toekomst nog wel eens van Willem Pennings gaan horen. Hopelijk omdat hij wil melden dat wij ook straks onze M&M’s kunnen laten sorteren. Omdat het kan.

[Afbeeldingen © Willem Pennings]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Gadget

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

Geld besparen op de energierekening, dat willen veel mensen. Er wordt gelukkig vanuit de smarthomewereld steeds meer gedaan om dat ook voor elkaar te krijgen.

Technology15.04.2024

Deze wasautomaat start pas als je energietarief laag is

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Toen dit apparaat werd onthuld werd meteen gedacht: is dit de nieuwe smartphone? Helaas, dat zal Humane Ai Pin niet gaan lukken. Dit is waarom.

Gadgets15.04.2024

5 dingen die de Humane Ai Pin niet hét antwoord voor AI maken

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans