Gadgets10.11.2015

Is het tijd voor een Smartwatch?


Ze zijn zeker hip, maar heb je er ook iets aan?

Smartwatches zijn hip, dat is een ding dat zeker is. Sinds de aankondiging van de Apple Watch keken fabrikanten toch wel enigszins angstig uit hiernaar, want wat zou dit voor hun verkopen betekenen?

Een fabrikant, I’M Watch (een van de eerste smartwatch leveranciers) is er zelfs al mee gestopt. In het persbericht gaven ze aan dat ze niet tegen de grote multinationals op konden boksen, laat staan tegen een Apple.

Toch is er ruimte voor smartwatchleveranciers met een aantrekkelijk model tegen een aantrekkelijke prijs. Met name het laatste is relevant, omdat de ontwikkelingen op het gebied van smartwatches erg snel gaan en met regelmaat nieuwe modellen worden toegevoegd.

Onlangs testte ik de Alcatel ONETOUCH watch. Dit is een mooi vormgegeven smartwatch die voor een relatief lage prijs beschikbaar is.

Alcatel?

Alcatel is niet een naam die je in veel overzichten van smartwatches zult terugvinden. Het is een relatief onbekende speler, zeker in vergelijking met LG en Sony.

Toch heeft Alcatel een prettig model ontwikkeld. De ronde vorm en het bandje geven het horloge een klassieke uitstraling. De ONETOUCH watch werkt zowel met iOS als met Android telefoons en is ook echt een accessoire voor bij je telefoon.

onetouchmove
onetouchmove

Wat voor functies zitten erop?

Om te beginnen zit er een hartslagmeter aan de achterkant van het horloge die je hartslag meet. Daarnaast zit in het bandje een NFC chip waarmee de watch snel met je smartphone te koppelen is (als deze natuurlijk een NFC antenne heeft). Het bandje wordt tevens gebruikt om de telefoon op te laden en is verstelbaar.

De batterijduur is ongeveer anderhalve dag en zoals bij heel veel smartwatches is het verstandig om hem eigenlijk iedere dag op te laden. Dit duurt ongeveer een uur.

Er zit een knop aan de zijkant die wordt gebruikt om het scherm aan te zetten (en het horloge aan of uit). Daarnaast zal als je langzaam je pols draait het scherm automatisch aangaan. De terugtoets zit onder aan het scherm (en neemt ook een klein stuk scherm in gebruik).

De ONETOUCH watch heeft een trilfunctie die je bijvoorbeeld laat weten wanneer je wordt gebeld.

De 14 apps op de telefoon zijn:

 1. Weer (geeft weer aan)
 2. Leven (houdt bij hoeveel je beweegt)
 3. Hartslag (wat is je hartslag)
 4. Training (hoelang loop je)
 5. Stopwatch
 6. Muziek (bedien de muziek op je smartphone)
 7. Kompas
 8. Camera
 9. Wijzerplaat
 10. Telefoon zoeken
 11. Dempen
 12. Vliegtuigmodus (aan- of uitzetten)
 13. Helderheid (aanpassen)
 14. Thema (aanpassen thema op het horloge)

Dit is tevens het maximale aantal apps, er kunnen geen apps bijgezet worden of af worden gehaald. Dit is wat het horloge kan. Er zijn plannen om dit voor nieuwe modellen te veranderen zodat je zelf de keuze hebt.

Naast het horloge is er de Move-app die bij het horloge hoort en extra informatie geeft die niet op het horloge past zoals een tijdslijn. Tevens kan in de app worden ingesteld dat het horloge gaat trillen als je te ver van de telefoon af bent.

Een belangrijke vraag is dan ook: werkt de ONETOUCH watch met alle toestellen? En daar zit een zwak punt. Mijn Acer Liquid Jade S heb ik nog niet 100 procent aan de praat gekregen (het wordt ook nog uitgezocht door Alcatel). Het probleem kan trouwens ook bij de telefoon liggen en niet noodzakelijk bij het horloge. Ik krijg in de meeste gevallen wel de notificatie van berichten op de mobiele telefoon, maar niet in alle gevallen. In de specificaties wordt niet specifiek gesproken over bepaalde modellen smartphone waarmee het horloge compatible is (alleen maar de versie van het OS (Android 4.3 en hoger en iOS 7 en hoger).

Doet dat iets af aan de telefoon of het gebruiksgemak ervan? Ja, omdat ik graag wil dat alles binnenkomt, zonder uitzondering.

Een smartwatch is niet voor altijd

Zoals gezegd, de ontwikkelingen gaan snel en binnen een jaar is er vaak al weer een nieuw model. Wat dat betreft moet je de smartwatch ook meer zien als een smartphone, iedere zoveel tijd is het tijd voor een nieuw model. Wat dat betreft is de prijs van 129 euro ook prima, het is een van de goedkoopste smartwatches die op dit moment op de markt is.

Een smartwatch is niet voor iedereen

Smartwatches hebben een relatief beperkte functionaliteit die eigenlijk niets echt toevoegt aan je smartphone, alle functies van het horloge zijn ook beschikbaar op je smartphone. Wat doet een smartwatch dan wel? Het maakt functies beschikbaar op je pols. Een horloge heb je altijd om je pols, en de ONETOUCH watch gaat bijvoorbeeld trillen als ik gebeld word, geeft allerlei notificaties van onder meer Facebook en WhatsApp op het horloge. Je kunt zien wat voor weer het is en gaat worden en het houdt je activiteit bij (zowel overdag als ’s nachts).

In essentie allemaal functies die je smartphone ook heeft, maar dan meer bij de hand.

Oordeel

Tijdens het testen kreeg ik opvallend veel opmerkingen over het uiterlijk van de ONETOUCH watch, het is een klassiek model en niet opzichtig. Daarnaast laadt het horloge snel op en biedt het een beperkte functionaliteit zonder dat dit een echt nadeel is. Sommige apps werken algemeen (bijvoorbeeld de muziek app werkt ook met Spotify) maar andere zijn weer specifiek gebonden aan een specifieke app zoals mail.

Het voordeel van deze smartwatch (en smartwatches in het algemeen) is de nabijheid. Omdat deze altijd om je pols zit (in theorie) en je telefoon nog wel eens ergens anders kan liggen krijg je toch al je berichten door.

Dat is natuurlijk als je smartphone goed samenwerkt met de ONETOUCH watch. Als jouw smartphone dat doet dan maakt de prijs in combinatie met de functionaliteit van de Alcatel ONETOUCH watch het een aanrader voor iedereen die een klassieke smartwatch zoekt voor een redelijke prijs.

Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

Verder lezen over Smartwatch

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Wereldwijd technologiemerk OnePlus heeft aangekondigd zijn ecosysteem van producten in Europa te gaan versterken met een midrange tablet genaamd OnePlus Pad Go en een nieuwe kleurstelling voor de OnePlus Watch 2. Beide producten worden officieel uit de doeken gedaan op dinsdag 23 april om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Gadgets17.04.2024

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

10 redenen om te kiezen voor een smartwatch

Er zijn veel redenen te bedenken om een smartwatch aan te schaffen. De één kiest voor een slim horloge om snel en zonder telefoon berichtjes te kunnen lezen, terwijl de ander hem vooral gebruikt om te controleren of de...

Gadgets04.03.2024

10 redenen om te kiezen voor een smartwatch

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

​OnePlus Watch 2: smartwatch met batterijduur van 100 uur

OnePlus heeft een nieuwe smartwatch aangekondigd. Het deed dit tijdens Mobile World Congress, een groot smartphone-evenement dat nu plaatsvindt in Barcelona. Het meest bijzondere aan het klokje is dat de batterij van 500...

Gadgets27.02.2024

​OnePlus Watch 2: smartwatch met batterijduur van 100 uur

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten

Apple Watch blijkt er bij sommige mensen een eigen leven op na te houden. Er zit een glitch in de software waardoor het lijkt alsof jij het slimme horloge aanraakt, maar je dit helemaal niet doet. Kortom, alsof er een ge...

Gadgets13.02.2024

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten