Gadgets05.09.2016

IFA2016: Sony Signature Series de beste walkmans ooit


De Walkman is na 37 jaar terug met uitzonderlijke geluidskwaliteit en High-Resolution Audio

Het is 1979 als Sony de wereld verrast met de walkman. Een draagbare cassettespeler met een koptelefoon bedacht door Masaru Ibuka, samen met Morita-san, oprichter van Sony. Met meer dan 200 miljoen verkochte exemplaren werd de walkman een wereldhit en wie er nooit een heeft gehad is óf nog heel jong óf moet van een andere planeet zijn gekomen. De gadget uit de vorige eeuw werd een gemeengoed en een gemiddeld gezin van 4 personen had waarschijnlijk ook 4 walkman’s in huis.

Discman

Na de walkman kwam de discman (met cd’s) en ging de geluidskwaliteit gelijk een stuk omhoog. Sony bracht onderweg ook nog een minidisc op de markt, populair in de audioscene maar een groot succes is deze eigenlijk kwalitatief en veel betere ‘walkman’ nooit geworden. Met de komst van de mp3 speler was het eigenlijk gedaan met alle voorgangers.

Mp3-speler en smartphone

De mp3 speler werd een misschien nog wel groter succes dan de walkman. Met een nog weer betere geluidskwaliteit, een giga opslag voor muziek en kleine oortjes werd de mp3-speler voor heel veel jongeren ook een lifestyle fenomeen. Kleine oortjes werden vervangen door grotere hoofdtelefoons, een trend die nog steeds voor duurt. De mp3-speler werd echter onderweg ingehaald door de smartphone die met de komst van muziekdiensten als Spotify en Deezer op zijn beurt weer de mp3-speler verving.

NW-WM1Z Sony Signature Series, misschien wel de beste Walkman ooit en zeker de mooiste
NW-WM1Z Sony Signature Series, misschien wel de beste Walkman ooit en zeker de mooiste

Sony Signature Series

Inmiddels is het 2016, 37 jaar na het verschijnen van de eerste walkman en bestaat de Japanse Elektronica-gigant dit jaar 70 jaar. Een moment voor Sony om terug te blikken op een prestigieus erfgoed, de Walkman. Sony doet dit zonder veel rumoer maar wel met misschien gelijk de absolute audiogadget van 2016, de ‘Signature Series’ gemaakt voor de ultieme geluidservaring en met een design om stil van te worden. Naast het fraaie design is de ‘Walkman van 2016’ voorzien van een high-end hoofdtelefoon en een losse versterker.

De combinatie van de drie componenten is om te smullen, net als dat uiterlijk want hoewel Sony ook met een voordeliger geprijsde zwarte uitvoering op de markt komt blijf je toch kijken naar de goudkleurige versie, gemaakt uit één stuk koper waarna er ogenschijnlijk een gouden laag overheen is gezet.

NW-WM1Z en NW-WM1A

Beide walkmans (NW-WM1Z goudkleurig en de zwarte NW-WM1A) bieden je de mogelijkheid om ieder muziekbestand in High-Resolution Audio

af te spelen. Als gebruiker kun je kiezen uit vijf modi op basis van het type muziek; Standard, Female Vocal, Male Vocal, Percussion of Strings. Aan de hand van deze technologie kunnen bestanden met een lagere bit snelheid nauwgezet worden opgeschaald naar bijna High-Resolution Audio-kwaliteit.

Bij deze High-Resolution Audio horen ook kabeltjes van een iets ander niveau. De kabel die in de WM1Z gebruikt wordt is een Kimber KABLE met vier gevlochten draden van de versterker tot de hoofdtelefoonaansluiting. De walkman heeft ook draadloze functies zoals Bluetooth en LDAC.

High-resolution audio

Sony heeft de Signature Series ontworpen om geluid te creëren van de hoogste kwaliteit en met de grootste zuiverheid. De high-resolution audio en de combinatie van analoog en digitaal moeten ervoor zorgen dat de intentie van de artiest zo getrouw mogelijk wordt weer gegeven. Door de gekozen samenstelling van deze componenten wil Sony de hoofdtelefoonervaring verschuiven van ‘luisteren’ naar ‘voelen’.

Sony heeft om het best mogelijke geluid te reproduceren gebruik gemaakt van nieuwe materialen en hanteert hierbij een onconventionele aanpak wat betreft design. Daarnaast zijn alle materialen geselecteerd op basis van de principes van een akoestisch ontwerp.

Sony Signature Series, walkman, hoofdtelefoon en versterker
Sony Signature Series, walkman, hoofdtelefoon en versterker

De MDR-Z1R hoofdtelefoon

De behoorlijk grote en exclusieve MDR-Z1R hoofdtelefoon heeft een breed frequentiebereik wat past bij de kwaliteit van deze net zo bijzondere walkman. De hoofdtelefoon is ontworpen met gebruik van natuurlijke elementen en geeft een vol geluid waarbij je afhankelijk van het soort muziek vrijwel ieder detail kunt horen.

Sony MDR-Z1R hoofdtelefoon
Sony MDR-Z1R hoofdtelefoon

TA-ZH1ES hoofdtelefoonversterker

De TA-ZH1ES hoofdtelefoonversterker maakt deze set compleet en levert perfect geluid van High-Resolution Audio kwaliteit voor als je je een echte muzikale luisterervaring thuis nog even een extra boost wilt geven.

Meer technische specificaties over de hoofdtelefoon en de versterker zijn te vinden op de productpagina’s van Sony.

TA-ZH1ES hoofdtelefoonversterker
TA-ZH1ES hoofdtelefoonversterker

De Signature Series-hoofdtelefoon, versterker en walkman zijn vanaf oktober 2016 verkrijgbaar in de Benelux. De versterker volgt vanaf eind november. De prijzen beginnen aan de onderkant vanaf 1.200 euro voor de zwarte uitvoering. Wie echter voor de goudkleurige uitvoering gaat moet 3.300 euro neertellen. Dat is allemaal nog zonder hoofdtelefoon en versterker.

NW-WM1Z walkman voor muziekliefhebbers die er ook `een paar euro` extra voor hebben!
NW-WM1Z walkman voor muziekliefhebbers die er ook `een paar euro` extra voor hebben!
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Muziek

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Apple Music heeft van alle muziekstreamingdiensten de meeste opties voor audio. Je kunt lossless luisteren, maar ook spatial. Die laatste categorie zou Apple duidelijk wat groter willen maken: het biedt artiesten zelfs m...

Online23.01.2024

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Het is dit jaar alweer de 25e editie van de Top 2000. Al jaren verreweg de baas van alle ‘lijstjes’ die aan het eind van een jaar samengesteld en gepresenteerd wordt. In tegenstelling tot veel andere eindejaarslijste...

Entertainment25.12.2023

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Ze is de strijd aangegaan met Spotify, ze neemt zelf gewoon haar oude albums opnieuw op omdat een ex-manager de rechten kocht, ze weet hele volksstammen jonge mensen te inspireren en zelfs op datingapp Tinder is de meest...

Entertainment07.12.2023

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie

Er zijn weinig haat-liefde-verhoudingen zo duidelijk als bij kunstmatige intelligentie en muziek. Enerzijds zorgt het ervoor dat artiesten keihard worden genept, anderzijds zien we ook dat muziek juist mogelijk wordt doo...

Online03.12.2023

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

Spotify Wrapped staat erop! We hadden al verwacht dat hij een dezer dagen zou komen en nu kun je het bekijken. Op Spotify kun je er ook bijna niet omheen: op de voorpagina staat een groot blok met Wrapped, maar er is zel...

Entertainment29.11.2023

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

Verder lezen over Sony

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor
Tijdmachine: Betamax verloor de strijd, maar won harten

Bij sommige mensen roept het woord Betamax vooral vraagtekens op, maar mensen die het kennen weten vaak wel: dat was een soort videobandsysteem dat het uiteindelijk heeft afgelegd tegen VHS. Sommigen hadden thuis wel een...

Gadgets11.12.2023

Tijdmachine: Betamax verloor de strijd, maar won harten

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

Sony is van plan om een nieuw soort abonnement te introduceren voor zijn camera’s. Het is vergelijkbaar met een season pass voor een game: je betaalt van tevoren een bedrag en daarmee weet je al dat je een x aantal upd...

Gadgets29.11.2023

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s