Geen gewone maandag maar een Cyber Monday

Geen gewone maandag maar een Cyber Monday

Vorig artikel Volgend artikel

De afgelopen dagen vliegen de extreem hoge kortingen je om de oren. We worden doodgegooid met allerlei deals in het kader van BlackFriday (afgelopen vrijdag) en CyberMonday (vandaag).

In 2007 schreven wij al over het fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien.

Cyber Monday geen gewone maandag

Cyber Monday is een marketingterm en luidt de start in van de kerstverkoop bij online winkels, als tegenhanger van Black Friday.

De term komt uit de Verenigde Staten en verwijst naar de eerste maandag na Thanksgiving Day (afgelopen donderdag). De dag staat bekend om extreem hoge kortingen die consumenten kunnen krijgen bij diverse winkels.

De term is bedacht door twee Amerikanen en is voor het eerst gebruikt op 28 november 2005 in een persbericht van een winkelorganisatie.

Black Friday of Cyber Monday

Black Friday is traditionele dag waarop retailers hun prijzen verlagen en offline het meest wordt omgezet. Dat zagen we afgelopen vrijdag ook. Het was retedruk bij allerlei fysieke winkels. Vooral in de grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Breda was het 'gevaarlijk' druk op straat. 'Gevaarlijk' want in de huidige coronacrisi is het niet verstandig om met veel mensen op dezelfde plek te zijn.

In tegenstelling tot Black Friday is Cyber Monday gericht op kortingen bij webwinkels. Maar de realiteit is dat ook op Black Friday de kortingen online al net zo hoog waren dan offline.

Amazon heeft het zelfs over een Black Friday Week. En die loopt bij de Amerikaanse techreus dan van 20 tot 30 november. Iets dat we uiteraard ook terugzien in Nederland.

Cyber Monday ook voor criminelen lucratief

De politie en overheidsinstellingen waarschuwen ook voor cybercriminelen die hun slag slaan in deze periode.

Wil je jezelf goed beschermen. En voorkomen dat criminelen je Cyber Monday verpesten. Maak dan gebruik van deze tips.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...