End of the line voor de iPod van Apple

End of the line voor de iPod van Apple

Vorig artikel Volgend artikel

De eerste iPod werd ruim 20 jaar, in 2001, geïntroduceerd. Het was zeker niet de eerste ‘MP3-speler’ maar, samen met iTunes wel het apparaat dat de definitieve doorbraak voor draagbare MP3-spelers en gedigitaliseerde muziek betekende. Die iconische muziekspeler, wat mij betreft de ‘walkman’ van de 21e eeuw, heeft nu het eind van zijn levenscyclus bereikt. Dat wil zeggen, Apple stopt, en is al gestopt, met de productie van de iPod. De huidige voorraad wordt nog verkocht en dan is het ‘einde oefening’.

Streaming en smartphone

Hoewel de iPod, inmiddels gevorderd tot de iPod Touch, dus een bijzonder apparaat was, is het niet zo gek dat de ‘dedicated MP3-speler’ aan het eind van zijn latijn gekomen is. Tegenwoordig worden ‘MP3-tjes’ nauwelijks nog gekocht en/of gedownload. Met de komst van diensten als Spotify zijn muziek streaming en online playlists het nieuwe normaal geworden. Apple stopte zelf daarom in 2019 ook al met de iTunes Store. Inmiddels heeft natuurlijk ook al langer een eigen muziek streamingdienst, Apple Music.

Daarbij komt dat nog maar heel weinig mensen een dedicated MP3-speler kopen of gebruiken. Tegenwoordig staat alles op onze smartphone. Kortom, het einde van de iPod was onvermijdelijk en komt feitelijk nog rijkelijk laat.

iPod5G-80GB
Mijn iPod uit 2005 werkt na 17 jaar nog prima.

iPod voor muziek mastodonten

Ik denk overigens niet dat de iPod helemaal uit het straatbeeld zal verdwijnen. Ik bedoel, de iconische walkman werd ook vele jaren na de komst van de MP3-spelers nog altijd gespot. Muziek mastodonten die geen heil zagen in digitale muziekspelers. Zelf ben ik ook ietwat van een uitzondering, maar dat heeft te maken met het feit dat ik ooit weken bezig geweest ben, mijn relatief grote CD-collectie, te digitaliseren in iTunes. Daarbij komt dat ik weinig met moderne muziek heb, waardoor mijn playlists nauwelijks nog veranderen.

Ik heb zelfs nog een 60GB iPod van de 5e generatie (2005). Hoewel die ook na 17 jaar nog prima werkt moet ik toegeven dat ik hem nauwelijks nog gebruik. Maar, iTunes is nog steeds mijn primaire muziekspeler, zowel thuis als in de auto. Ja, ik ben een muziek mastodont ;)

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...