Gadgets23.12.2015

De orginele Asus ZenWatch doet het nog steeds


Een prima horloge voor een goede prijs

Asus is een van die leveranciers die een grote verscheidenheid aan producten levert: van moederborden tot PC’s en, natuurlijk, ook smartwatches.

De originele Zenwatch was een van de eerste modellen op de markt. Hoewel er nu al een nieuwe versie is (de ZenWatch 2) is het toch interessant om eens te kijken naar dit iets oudere model dat je tegenwoordig voor een laag prijsje kunt vinden. Niet iedereen wil altijd het nieuwste van het nieuwste hebben, toch?

Het koppelen van het horloge is vrij eenvoudig. Je downloadt de Android Wear app en volgt de instelling op het horloge en de app op de smartphone. Het duurt wel een behoorlijk lange tijd voordat alles is geïnstalleerd en gesynchroniseerd. Tijdens de installatie heb ik het proces een keer moeten herstarten omdat de synchronisatie vast liep. Zo lang zelfs dat je er aan gaat twijfelen of het goed gaat. Maar geduld is een schone zaak.

Een voorbeeld van de wijzerplaat op de ZenWatch
Een voorbeeld van de wijzerplaat op de ZenWatch

Het horloge draait op Android Wear, Google’s OS voor Smart Watches. het is raadzaam om van tevoren te kijken of je smartphone wordt ondersteund, Android Wear heeft Android 4.3+ nodig. De ZenWatch is alleen compatible met Android.

Bij het horloge krijg je een cradle om het horloge op te laden, een microUSB kabel en een adapter voor in het stopcontact. Aan de onderkant van het horloge zit de aan/uit knop. De complete handleiding is trouwens online beschikbaar, bij het horloge wordt een quick start guide geleverd.

Via de app (Android Wear) kunnen bijvoorbeeld de wijzerplaten worden gewisseld maar dit kan ook via het horloge zelf. Dit soort tips en trucs zijn te vinden in de quickstart guide.

De Asus ZenWatch Manager app biedt nog extra functionaliteit zoals find my phone en find my watch. Dit is handig om ook te installeren naast de Android Wear Applicatie.

De hartslagmeting gaat niet met een cameraatje aan de binnenkant van het horloge, maar door middel van het plaatsen van je vingers op het metalen frame van het horloge. De metingen vielen in mijn geval erg hoog uit, een hartslag van 111 in rust is niet normaal.

Veel smartwatches hebben een hartslag meter en stappenteller. Dit komt omdat ze vaak op Android Wear zijn gebaseerd. Deze functionaliteit heeft mijns inziens weinig waarde voor de gemiddelde gebruiker die toch meer als een accessoire het horloge gebruikt dan als sport attribuut. Daar zijn andere horloges beter in, zoals bijvoorbeeld die van TomTom. Maar beter mee verlegen dan om verlegen moet je maar denken.

KITT @ Universal Studios Upload by Nikita  CC BY-SA 3.0
KITT @ Universal Studios Upload by Nikita CC BY-SA 3.0

OK Google …

Natuurlijk mag ook spraak herkenning niet ontbreken. Zo kan je vragen hoe laat het is (nogal nutteloos op een smartwatch) maar ook gewone zoekopdrachten geven. Als er iets gevonden is kun je de pagina op je telefoon openen en het stuk lezen.

Voor diegene die dit voor het eerst zien, een waar staaltje magie. Het praktisch nut? Ik heb gemerkt dat ik toch niet zo ben van het praten tegen mijn horloge (of zelfs mijn smartphone). Spraak is een hele natuurlijke interface en de herkenning is goed. Maar op feesten en partijen kan je nog steeds misschien de blits ermee maken.

Laten we wel wezen, Micheal Knight praatte al tegen KITT via zijn horloge, en dat was in de jaren ’80.

Onrust aan je pols

Een smartwatch is onrust aan je pols. Natuurlijk is het in te stellen maar net als je smartphone is een smartwatch een afleider. Omdat je een horloge altijd om hebt (en een smartphone nog wel eens ergens anders ligt) is afleiding binnen handbereik. Dat moet je willen en daar moet je mee om kunnen gaan. Aan de andere kant zitten er ook voordelen aan. Een van de dingen die ik waardeer is het feit dat bijvoorbeeld mijn TAN codes op mijn horloge binnen komen en ik dus niet op zoek moet naar mijn mobiel om de bestelling en betaling af te maken.

Waarom zou je een smartwatch willen?

Het is een echte gadget en daarmee geschikt voor iedereen die voorop wil lopen. Alhoewel smartwatches al een tijd beschikbaar zijn (inclusief de Apple Watch die iedereen als het ‘killerproduct’ zag) zie ik in mijn directe omgeving weinig smartwatch dragers. Waar bij een normaal horloge de tijd het belangrijkste is, is bij een smartwatch de rest het meest belangrijk. En met de rest bedoel ik dan met name de koppeling met SMS, Whatsapp en e-mail. Stappentellers en hartslag zijn aardige opties maar voor mij niet relevant.

Voor sommige mensen is een smartwatch net zo onmisbaar als een mobiele telefoon, voor andere een gadget waar snel het bijzondere vanaf is. Houd er rekening mee dat je smartwatch aan de oplader (cradle) moet, wil je de volgende dag er nog gebruik van maken.

Waarom zou je de Asus ZenWatch willen?

Een smartwatch is, in tegenstelling tot een normaal horloge, een accessoire dat je met enige regelmaat vervangt. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, zowel qua hardware als software. Wat dat betreft kan je dan beter een goedkoper model nemen die de functionaliteit biedt die je zoekt. De ZenWatch met een prijs van 169 euro voldoet wat mij betreft aan de criteria. Het is nog steeds een bedrag wat voor veel mensen niet tot een impuls aankoop leidt, maar toch een mooie prijs.

Over smaak valt niet te twisten, zo zegt men. Dus ik ga ook niet te veel zeggen over het ontwerp. De gebruikte materialen en de kwaliteit is goed en het scherm goed leesbaar. Het horloge is vierkant en vrij groot en opvallend, dat moet bij je staan. Het is wel een model wat zowel voor zakelijke als prive momenten kan worden gebruikt, het heeft een wat klassiekere uitstraling.

Ben je op zoek naar een betaalbare smartwatch dan is de ZenWatch een kandidaat die je kunt overwegen.

Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

Verder lezen over Smartwatch

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Wereldwijd technologiemerk OnePlus heeft aangekondigd zijn ecosysteem van producten in Europa te gaan versterken met een midrange tablet genaamd OnePlus Pad Go en een nieuwe kleurstelling voor de OnePlus Watch 2. Beide producten worden officieel uit de doeken gedaan op dinsdag 23 april om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Gadgets17.04.2024

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

10 redenen om te kiezen voor een smartwatch

Er zijn veel redenen te bedenken om een smartwatch aan te schaffen. De één kiest voor een slim horloge om snel en zonder telefoon berichtjes te kunnen lezen, terwijl de ander hem vooral gebruikt om te controleren of de...

Gadgets04.03.2024

10 redenen om te kiezen voor een smartwatch

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

​OnePlus Watch 2: smartwatch met batterijduur van 100 uur

OnePlus heeft een nieuwe smartwatch aangekondigd. Het deed dit tijdens Mobile World Congress, een groot smartphone-evenement dat nu plaatsvindt in Barcelona. Het meest bijzondere aan het klokje is dat de batterij van 500...

Gadgets27.02.2024

​OnePlus Watch 2: smartwatch met batterijduur van 100 uur

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten

Apple Watch blijkt er bij sommige mensen een eigen leven op na te houden. Er zit een glitch in de software waardoor het lijkt alsof jij het slimme horloge aanraakt, maar je dit helemaal niet doet. Kortom, alsof er een ge...

Gadgets13.02.2024

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten