Gadgets02.05.2015

De High Tech Couture van Anouk Wipprecht


Intel maakt high tech kleding mogelijk met Edison

Als een aantal elementen optimaal bij elkaar komt noemen de Engelsen het ‘a perfect storm’. Een voorbeeld hiervan zien we op dit moment op IT gebied ontstaan: computers worden krachtiger, kleiner en goedkoper.

Het gevolg? De ontwikkeling van het Internet of Things (IoT). Steeds meer apparaten kunnen dingen meten of regelen. De toekomst zou vol kunnen zitten met ‘slimme’ apparaten die ons leven makkelijker of beter maken.

Maar er is een ontwikkeling die nog veel dichterbij is! Letterlijk zelfs, want elektronica gaat in toenemende mate in onze kleding worden geïntegreerd.

Intel Edison, de computer die het allemaal mogelijk maakt
Intel Edison, de computer die het allemaal mogelijk maakt

Chips en computers worden steeds kleiner, kijk maar naar de smartwatches die je nu kunt kopen. Het zijn eigenlijk mini computers. Daarbij komt nog de (verwerkings-)capaciteit: waar je vroeger nog een heel apparaat voor nodig had, dat past nu op een chip als de Intel Edison.

Als laatste zijn er de kosten: we kunnen nu overal een processor inbouwen waarbij de kostprijs van een product niet astronomisch stijgt.

_SD_DSC5384
_SD_DSC5384

Smart Textile of High tech fashion?

De integratie van elektronica en textiel, je zou het smart textile kunnen noemen of high tech fashion, zien we de laatste jaren ook steeds meer opkomen.

Dan gaan we verder dan een speciaal zakje in bijvoorbeeld je hardloop jack waar je smartphone in gaat. Nee, de elektronica is integraal onderdeel van de kleding.

Ontwerpster Anouk Wipprecht was onlangs in Nederland en toonde haar Spiderdress. je ziet een afbeelding van deze futuristische jurk hierboven.

Wat zo bijzonder is aan de jurk is dat het vol zit met elektronica die kan bepalen of er iemand in jouw persoonlijke ruimte komt en of je daar bang voor bent.

Onderzoek van Edward T Hall naar je personal space
Onderzoek van Edward T Hall naar je personal space

Wat opvalt is dat Anouk in haar werk regelmatig wetenschappelijke bronnen aanhaalt op basis waarvan ze haar onderzoek uitvoert. Zoals het werk van de Amerikaanse antropoloog Edward T Hall naar personal space uit 1966 (ver voordat zij zelf geboren werd). Het gaat ter ver om in te gaan op het onderzoek van Hall, maar gelukkig kan je op Wikipedia er over lezen.

De jurk is voorzien van een aantal sensoren die onder andere de snelheid meten die iemand heeft die naar je toe komt lopen. Dit is de eerste variabele die ook een bepaalde maat van dreiging aangeeft, hoe sneller des te dreigender.

Maar dit is niet genoeg om te bepalen om je ergens bang voor bent. Op basis van fysiologische signalen zoals hartslag (ECG), mate van zweten maar ook hersengolven (EEG) kan je zien of er angst is. Omdat ook deze sensoren steeds kleiner, sterker en goedkoper worden kan je steeds beter deze signalen meten.

Op basis van snelheid en gemeten ‘angst’ zal de jurk een van de 12 reacties vertonen, van de aanval tot een meer relaxte reactie. Zo zijn er de zeldzame ‘Wiggle’ beweging en de uitnodigende ‘Ninja’.

De achterkant van de high tech Spider Dress
De achterkant van de high tech Spider Dress

Edison inside

De Spiderdress is mogelijk gemaakt door de Intel Edison. De processor, ter grootte van een postzegel, maakt het mogelijk om te gelijkertijd meerdere signalen te ontvangen van sensoren en is krachtig genoeg om de sensoren en de jurk aan te sturen.

Anouk Wipprecht met enkele bloggers
Anouk Wipprecht met enkele bloggers

Anouk valt op! Ze is om te beginnen niet de kleinste maar op hakken iemand waar je letterlijk tegen op kijkt.

Daarnaast is Anouk super enthousiast over wat ze doet en het gesprek wat ik met haar had ging van links naar rechts en terug. Het resultaat was een leuk gesprek waar een buitenstaander geen touw aan vast knopen kan.

Anouk doet niet alles zelf voor haar ontwerpen maar zoekt contact met mensen die speciale kennis hebben en werkt met een team om haar ontwerpen te realiseren. Tijdens haar tijd bij Intel als ‘Artist in Residence’ heeft ze onder andere gesproken met mensen die zich bezighouden met het registreren van hersengolven om beter in kaart te brengen of er sprake is van angst.

Ze wil met haar ontwerpen iets creëren waarmee je jezelf en je persoonlijkheid tot uiting kunt brengen.

Toepassing

Een van de meest gestelde vragen is: maar wat kun je er dan mee? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden en misschien dat het in zekere zin, zeker zoals de spider dress nu is, ook niet een zinvolle vraag is.

Het is voor Anouk een zoektocht naar de combinatie van de integratie van technologie en de praktische toepassing daarvan.

Een toepassing die ik zelf zou kunnen bedenken (maar dan zonder de ‘spider’ elementen is voor hulpverleners die met agressie te maken hebben en waarbij de integratie van elektronica bedreigende situaties automatisch kan signaleren. Hierbij zou dan ook geluid een rol kunnen spelen als tweede externe factor (naast de snelheid van benaderen) die een mate van dreiging aangeeft.

Toekomst

Anouk gaat verder met haar zoektocht. Naast de ontdekkingstocht zijn er ook nog een aantal heel praktische problemen die ze wil oplossen:

  1. washability (wasbaarheid)
  2. energising (oplaad mogelijkheid)
  3. maintenance (onderhoud van tech / electronica – wat als het breekt + wie maakt het weer?)

Misschien is het ooit wel zo dat als je kleren naar de kleermaker brengt dat je ook kunt zeggen: kan je even kijken naar de bewegingssensor? Ik denk dat hij het niet meer goed doet.

Screen Shot 2014-09-12 at 18.39.04
Screen Shot 2014-09-12 at 18.39.04
Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

Verder lezen over Internet of Things

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Vandaag heeft DoIoT, het fieldlab op de TU Delft Campus voor innovatie rondom het Internet of Things, drie 5G-onderzoeksfaciliteiten geopend met de nieuwste generatie in mobiele communicatietechnologie. Deze faciliteiten...

Technology12.11.2021

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Verder lezen over Wearables

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Amazfit heeft onlangs een nieuw partnerschap aangekondigd met Kelvin Kiptum, de wereldrecordhouder marathon voor mannen. En tevens de enige atleet die een marathon heeft voltooid in minder dan twee uur en één minuut....

Gadgets06.02.2024

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Wereldrecord marathon onder de 2 uur?
​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis

Sinterklaas is terug naar Spanje, en dus is het moment daar om ons te richten op Kerstmis. Misschien ben je nog op zoek naar wat cadeau-inspiratie. Om voor jezelf te vragen, of om aan je geliefde, vrienden of familie cad...

Gadgets12.12.2023

Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Google lanceert nieuwe Fitbit Charge 6: met fysieke knop

Google heeft de Fitbit Charge 6 aangekondigd. Het is qua design geen verrassing, want het lijkt als twee druppels water op voorganger Charge 5. Wel heeft hij een fysieke knop, die je kunt kennen van de Sense 2. Hiermee k...

Gadgets28.09.2023

Google lanceert nieuwe Fitbit Charge 6: met fysieke knop

Techgadgets die je helpen om in slaap te vallen

Vind je het moeilijk om de slaap te vatten? Of val je wel in slaap, maar word je dan weer snel wakker? Misschien heb je wel een gigantische snurker naast je. Wat je slaapprobleem ook is: natuurlijk is er wel een gadget v...

Gadgets26.09.2023

Techgadgets die je helpen om in slaap te vallen

Lamp aan: 10 gekke toepassingen voor je Fitbit

Draag jij altijd trouw je Fitbit? Alles voor die 10.000 dagelijkse stappen (al wordt eraan getwijfeld of dat echt de gouden regel moet zijn). Waarschijnlijk ken je de Fitbit-app uit je hoofd, net als de menu’s van het...

Gadgets21.07.2023

Lamp aan: 10 gekke toepassingen voor je Fitbit

Global Running Day: 5 x tech om je te helpen bij hardlopen

Het is vandaag Global Running Day en dat betekent dat je je hardloopschoenen weer uit het vet moet halen en lekker moet gaan rennen. Je hebt het heerlijke, zonnige weer alvast cadeau gekregen van moeder aarde, maar mocht...

Technology07.06.2023

Global Running Day: 5 x tech om je te helpen bij hardlopen