Apple's nieuwe iPad heeft geen homeknop, wel USB-C-poort

Apple's nieuwe iPad heeft geen homeknop, wel USB-C-poort

Vorig artikel Volgend artikel

Een primeur voor de nieuwe iPad: Apple heeft de homeknop eraf gehaald. Dat betekent dat je geen fysieke knop meer in het scherm hebt, wat een positieve invloed heeft op de grootte van het scherm. De nieuwe tablet meet 10,9 inch. En er is meer: in plaats van een lightningpoort laadt je deze iPad op met het veel universelere USB-C.

Nieuwe iPad

De nieuwe iPad komt in vier kleuren: roze, blauw, zilver en geel. Het scherm is 10,9 inch Liquid Retina met een resolutie van 2360 x 1640 pixels (4 miljoen pixels met een helderheid van 500 nits). Wil je inloggen via Apple TouchID, dan kan dat nog steeds, echter is die verplaatst naar de aan/uit-knop aan de bovenkant van de gadget. De selfiecamera van 12 megapixel heeft ook een nieuwe locatie gekregen: die zit nu niet meer op de horizontale as, maar op de verticale as. Dat is niet zomaar: Apple wil graag dat iPad steeds meer de rol van een laptop op zich neemt.

Die selfiecamera zit dan ook op die plek om te zorgen dat je goed kunt videomeeten: dankzij software wordt je steeds gevolgd en blijf je middenin het beeld. Ook kan de camera ultrabreedbeeldfoto’s maken. Wil je liever video’s schieten, dan kun je beter kiezen voor de 12 megapixelsensor aan de achterkant, want die kan video’s in 4K maken (plus slowmotionvideo’s van 240fps). De batterij van het apparaat gaat een dag mee en opladen gaat dus via die USB-C-poort.

Opvallend genoeg heeft de nieuwe tablet geen iPad-chip aan de binnenzijde, maar de chip die ook in de iPhone 12 zit. De A14 Bionic maakt de tablet echter drie keer zo snel als eerdere iPads, aldus Apple. iPad kan dankzij iOS 16 worden gebruikt met de jaren geleden verschenen Apple Pencil-stylus. Wel is er een nieuw Magic Keyboard Folio-toetsenbordhoes gemaakt waarmee je de iPad helemaal in een soort laptop kunt veranderen. Er zijn zowel varianten van deze iPad met simkaartgleufje voor mobiel bereik als zonder.

De variant zonder simkaartslot en met 64 GB geheugen (de meest eenvoudige variant dus) is verkrijgbaar vanaf 26 oktober voor een adviesprijs van 589 euro. Wil je met simkaart, dan kijk je naar 789 euro. Het 256GB-model kost 789 euro, al is dat met simkaart een stuk meer: 989 euro.

Nieuwe iPad Pro

Het is niet bij een gewone iPad gebleven, Apple komt ook met een nieuwe iPad Pro. Hiervan zijn de specificaties een stuk minder spannend, want hij lijkt behalve de chip en het scherm precies zijn voorganger. De M2-chip zou het apparaat aanzienlijk sneller moet maken en het scherm (verkrijgbaar in 11 inch en 12,9 inch) zou betere zwartwaarden hebben en een soepele scrollervaring bieden dankzij de verversingssnelheid van 120 Hz. iPad Pro is er vanaf 128 GB opslag met 8 GB werkgeheugen en die meest eenvoudige variant kost 1069 euro.

Tot slot heeft Apple ook nog een nieuwe Apple TV aangekondigd. De Apple TV 4K is goedkoper dan de vorige variant en biedt meer opslag. Daarvoor lever je wel wat in, namelijk de ethernetpoort. Hierdoor kun je alleen via wifi gebruikmaken van het streamingkastje. De meest voordelige versie heeft 64GB aan opslag en heeft geen lightningpoort, maar een USB-C-poort. De processor is een A15 Bionic, bekend van iPhone 13. Ook meet het kastje iets kleiner: 9,3 x 9,3 cm in plaats van 9,8 x 9,8 cm. De nieuwe Apple TV 4K is verkrijgbaar vanaf begin november en kost 169 euro.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...