Gadgets30.07.2013

Jabra Revo Wireless: alleen het beste voor je oortjes


jabra-revo-wireless-alleen-het-beste-voo.jpg
jabra-revo-wireless-alleen-het-beste-voo.jpg

De afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat oortjes en koptelefoons versleten. Niet zo gek, want ik luister graag naar muziek. Helaas gaan de meeste oortjes en koptelefoons snel kapot en weet je van tevoren niet altijd hoe de geluidskwaliteit is, aangezien je ze in de meeste winkels niet kunt uittesten. Reviews hielpen me toch altijd een stukje verder. Vandaag doe ik het andersom en schrijf ik zelf een review over twee headsets die mij erg blij hebben gemaakt, namelijk de Jabra Revo en de Jabra Revo Wireless. 

In deze review bekijk ik de Jabra Revo Wireless, omdat de Jabra Revo in principe dezelfde headset is met als enige verschil dat deze headset geen draadloze functie heeft. De Jabra Revo Wireless is verkrijgbaar in het wit en zwart en kost rond de 190 euro. De Jabra Revo is ook verkrijgbaar in het wit en zwart en is zo’n 50 euro goedkoper. 

Inhoud en design

De Jabra Revo Wireless wordt geleverd in een stevige doos waarin naast de headset ook een kabel te vinden is met twee 3,5 mm jackplugs. Erg handig, want hierdoor kun je het apparaat ook gebruiken met andere apparaten die geen ondersteuning hebben voor Bluetooth. De Revo Wireless heeft tevens ondersteuning voor Near Field Communication (NFC). Daarnaast heeft de kabel ook een knop waarmee het aangesloten apparaat bediend kan worden. Uiteraard is er ook een usb-kabel aanwezig om de headset aan te sluiten op een computer of laptop. Met deze usb-kabel is het mogelijk om de headset op te laden. Je hebt dus zeker geen batterijen nodig en het leukste van alles is dat een volledig opgeladen headset zo’n 12 uur werkt. De meeste smartphones halen tegenwoordig de 12 uur niet eens als je onafgebroken muziek luistert of video’s bekijkt.

De Jabra Revo Wireless won dit jaar een Red Dot Award: een prestigieuze prijs waarbij gekeken wordt naar het design van een product. Terecht, want de headset ziet er goed en onderscheidend uit. De kabel lijkt qua kleur op die van Beats By Dre, met als grootste verschil dat de kabel van de Revo Wireless een stuk steviger aanvoelt. Je hoeft trouwens ook niet bang te zijn dat ‘ie meteen kapot gaat als je ‘m laat vallen, aangezien de Revo Wireless uitvoerig getest is op ‘ultieme duurzaamheid’ (volgens de website van Jabra). Uiteraard heb ik de headset een paar keer ‘per ongeluk’ laten vallen: werkt nog steeds perfect en geen krasje of vuiltje te bekennen. In onderstaand filmpje is te zien hoe duurzaam de Revo Wireless is. Het apparaat is getest op een trekkracht van maximaal 15 kilo. Ook is de headset 10.000 keer uitgerekt, 3500 keer in elkaar gevouwen en ook is de headset een aantal keer van 2 meter hoogte op de grond gegooid. 

Comfort

Wat me ook al snel opviel, was dat de headset enorm lekker op mijn hoofd zit. Volgens Jabra is de headset zo ontworpen om als een koptelefoon op je hoofd te rusten. De oorschelpen zijn ook uit te schuiven zodat de headset aangepast wordt aan het formaat van je hoofd. Ik heb best wel een groot hoofd, dus ik moest hem toch wel een fors stukje uitschuiven. Maar hij zit echt hartstikke fijn. Zachte oorkussentjes ook trouwens.

De oorschelpen zijn ook nog eens functioneel. Aan de linkerzijde is een knop te vinden waarmee te Jabra Sound App opgestart kan worden. Aan de rechterzijde is een multifunctionele knop te vinden waarmee bijvoorbeeld de muziek gestart kan worden, een telefoongesprek opgenomen of juist beëindigd kan worden. Innovatief is de manier waarop het volume aangepast kan worden: via een soort wiel kan men het volume aanpassen door erover te vegen. Wanneer men erop tikt, kan er gewisseld worden tussen nummers.

Geluidskwaliteit

Toen ik zelf reviews las van andere oortjes en koptelefoons, skipte ik de artikels naar het gedeelde over geluidskwaliteit. Het kan zijn dat ik niet de enige ben die dat doet, dus tegen de skippers wil ik als eerste zeggen: de geluidskwaliteit is dik in orde. De ondertonen lijken wat harder dan de midden- en boventonen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Beats By Dre is de kwaliteit van de midden- en boventonen nog steeds ver boven het gemiddelde. Niet alleen bij muziek is de geluidskwaliteit goed: ook bij het kijken van films en bij het bellen is de geluidskwaliteit prima. Het geluid bij gesprekken vind ik persoonlijk nog beter dan wanneer ik gesprekken heb zonder een headset. Vandaag waaide het erg hard buiten, dus heb ik buiten geprobeerd een gesprek te voeren met de Revo Wireless. Ik kon mijn gesprekspartner prima verstaan, zonder enige vorm van ruis door het gesprek heen. Mijn gesprekspartner gaf ook aan dat ‘ie mij goed en duidelijk kon verstaan, zonder geluiden van de wind.

Wat me wel opviel, is dat het geluid bij het bekijken van video’s en vooral bij het spelen van spelletjes soms wat trager is dan het beeld zelf. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat Bluetooth zelf wat vertraging heeft, een probleem dat waarschijnlijk voor alle draadloze headsets geldt. Gelukkig is er een kabeltje bijgevoegd, dus als je dit vervelend vindt dan heb je er met het kabeltje geen last meer van. 

Conclusie

Zoals ik in de inleiding al aangaf, ben ik erg blij geworden met deze headset. De geluidskwaliteit van de Revo is erg fijn en daarnaast is de Revo ook erg stevig, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je headset binnen no-time in duizend stukjes uit elkaar valt. Ook belangrijk is het design: je zult zeker niet voor schut staan met de Revo bij je collega’s en vrienden. Het design van de Revo vind ik persoonlijk namelijk een stuk mooier dan die van de concurrenten, zoals de Beats By Dre. De Revo is erg eenvoudig aan te sluiten: zelfs zonder handleiding zou je binnen een minuutje moeten kunnen genieten van het apparaat. Je zult waarschijnlijk wel eventjes moeten wennen aan de innovatieve besturing, maar dat gaat sneller dan je denkt.

Het grootste minpunt bij de Revo is de prijs: enerzijds krijg je absoluut waar voor je geld, anderzijds zou de Revo zich toch net iets meer kunnen onderscheiden door wat goedkoper over de toonbank te gaan. Soms is er wat vertraging bij het geluid, maar eerlijk gezegd had ik daar niet extreem veel last van.

Natuurlijk vragen sommige bezoekers zich af welke headset beter zou zijn: de Revo of de draadloze Revo Wireless. Eerlijk gezegd denk ik dat het verschil van ongeveer 50 euro tussen beide headsets te verwaarlozen is dankzij het feit dat de Revo Wireless ook nog een extra kabel heeft voor wanneer je de draadloze functie niet wilt gebruiken of wanneer je een computer of laptop hebt zonder Bluetooth-ondersteuning. Maar als de prijs echt belangrijker is, voldoet de Revo prima.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Muziek

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Apple Music heeft van alle muziekstreamingdiensten de meeste opties voor audio. Je kunt lossless luisteren, maar ook spatial. Die laatste categorie zou Apple duidelijk wat groter willen maken: het biedt artiesten zelfs m...

Online23.01.2024

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Het is dit jaar alweer de 25e editie van de Top 2000. Al jaren verreweg de baas van alle ‘lijstjes’ die aan het eind van een jaar samengesteld en gepresenteerd wordt. In tegenstelling tot veel andere eindejaarslijste...

Entertainment25.12.2023

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Ze is de strijd aangegaan met Spotify, ze neemt zelf gewoon haar oude albums opnieuw op omdat een ex-manager de rechten kocht, ze weet hele volksstammen jonge mensen te inspireren en zelfs op datingapp Tinder is de meest...

Entertainment07.12.2023

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie

Er zijn weinig haat-liefde-verhoudingen zo duidelijk als bij kunstmatige intelligentie en muziek. Enerzijds zorgt het ervoor dat artiesten keihard worden genept, anderzijds zien we ook dat muziek juist mogelijk wordt doo...

Online03.12.2023

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

Spotify Wrapped staat erop! We hadden al verwacht dat hij een dezer dagen zou komen en nu kun je het bekijken. Op Spotify kun je er ook bijna niet omheen: op de voorpagina staat een groot blok met Wrapped, maar er is zel...

Entertainment29.11.2023

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

​Wanneer verschijnt Spotify Wrapped 2023?

Spotify is al aan het teasen, dus het kan niet lang meer duren voordat Spotify Wrapped verschijnt. Het jaar 2023 is al bijna voorbij, en we weten dat Spotify niet tot 31 december 23:59 uur wacht tot het vaststelt welke m...

Entertainment29.11.2023

​Wanneer verschijnt Spotify Wrapped 2023?