Gadgets18.12.2009

Mag+: De toekomst van digitale tijdschriften


Media veranderen. Tijdschriften ook. Nu de eReader langzaam door de menigte wordt opgepikt lijkt dit voorlopig de drager te worden van gedigitaliseerde print content. Het Engelse bedrijf BERG en het Zweedse Bonnier R&D verkennen in het gezamenlijke project Mag+ de toekomst van het digitale tijdschrift.

Mag+ richt zich heel erg op de behoefte van de consument. Waar de eReader nu vooral dient als device waarop boeken en print uitgaven 1-op-1 en in dezelfde vorm kunnen worden doorgeplaatst, daar onderzoekt Mag+ waar in deze nieuwe tijd de consument met name behoefte aan heeft.

-729.jpg
-729.jpg

In grote lijnen zijn er 3 belangrijke outtakes van Mag+:

  • Pagina’s worden naast elkaar geplaatst, zodat je er als een soort van slideshow doorheen kunt bladeren. De artikelen op de pagina’s zijn scrollbaar, dus je hoeft voor het vervolg van een artikel niet door naar een volgende pagina.
  • Tijdschriften blijven verschijnen in edities, omdat de consument de behoefte heeft aan een duidelijk begin en einde.
  • Onderdelen uit de content (foto’s, tekst etc) kunnen makkelijk geselecteerd en gedeeld worden.

Met name in het tweede punt geloof ik enorm. Mensen hebben behoefte aan gemak en compleetheid. Daarnaast vind ik het heel interessant dat dit soort magazines heel gebruiksvriendelijk oogt en dat deze vorm te realiseren lijkt op niet al te lange termijn. Zoals Mag+ zelf aangeeft: de veranderingen zitten voornamelijk in het design en de functionaliteiten, maar verder kunnen traditionele uitgevers met weinig aanpassingen hun papieren content digitaliseren. Ik ben dus benieuwd wanneer de print uitgevers echt in actie komen.