Gadgets16.09.2008

Waag Fablab start pilot Fab academy


waag-fablab-start-pilot-fab-academy.jpg
waag-fablab-start-pilot-fab-academy.jpg

Waag Society’s Fablab start een pilot waarbij studenten uit Nederland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten de populaire colleges “How to make (almost) anything” van Neil Gershenfeld van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) volgen en daar studiepunten voor krijgen. De studenten reizen niet af naar Massachusetts, maar volgen het onderwijs in het Fablab van hun eigen stad of land.
 
Een selectie van studenten neemt gedurende een half jaar wekelijks deel aan de colleges via een videoconferencing systeem. De docenten zijn prominente professoren uit Kenia, India, Griekenland, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Staten die de lessen vanuit verschillende locaties geven. Interactiviteit is een belangrijk onderdeel van het onderwijs van Fab academy, waarbij de labs niet alleen een plek zijn om kennis op te doen, maar deze aan de hand van experimenten te toetsen.

Met de Fab academy pilot verkennen de Fablabs de mogelijkheden overal ter wereld onderwijs aan te bieden. Kennis brengen naar de plek waar het nodig is op het moment dat het nodig is, is met moderne technologieën in toenemende mate mogelijk en ook gewenst: het zogenaamde ‘gedistribueerd, just in time’ onderwijsmodel. Het Fab academy-aanbod is dan ook niet afhankelijk van achtergrond of leeftijd en studenten volgen het onderwijs als herscholing, om prototyping te leren of universitaire credits te krijgen, die volgens de Bologna declaration in 27 landen geldig zijn.
 
De Canadese kunstenaar en ontwerper Michael Pelletier en de Zwitserse kunstenaar en musicus Alex Schaub, tevens Fablab-manager van Waag Society’s Fablab, nemen in Amsterdam deel aan de pilot, elke maandag van 19.00 tot 22.00 uur. Of de studenten hun studiepunten halen, is afhankelijk van de kwaliteit van hun projectopdracht die ze op 15 december online moeten zetten.
 
Bas van Abel, hoofd design van Waag Society en medeoprichter van Waag Society’s Fablab over Fab academy: “De eerste stap was gemaakt met de les ‘How to make (almost) anything’, daar volgde het Fablab idee uit. De volgende stap is nu ‘How to learn anywhere, anytime’ en wat daar uit volgt is een nieuw soort onderwijs. Er is vraag naar dit soort onderwijs en je kunt natuurlijk wachten tot de technologie zover is dat je het overal en iedereen kunt aanbieden, maar wij willen eerst het model introduceren. Dan volgt de technologie vanzelf. We zijn dan ook erg enthousiast over onze deelname aan dit experiment.
 
Een Fablab is een ruimte met drie computergestuurde machines voor het maken van prototypen en modellen, naar concept van Neil Gershenfeld van MIT. Fablab heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijd netwerk van gestandaardiseerde hardware installaties, waarin ideeën en creaties worden ontwikkeld en uitgewisseld. Het Fablab werkt volgens de open source en open content (Creative Commons) principes; resultaten van de workshops en kennis over de machines en projecten worden gedeeld op de website van het Fablab.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.