Events07.06.2017

TEDx Education #Outsidein: Pas de deux, lerend leven, het puberbrein en opera


Dit jaar koos TEDx Education Amsterdam een interessante invalshoek. Met het thema ‘From an outside perspective’ vroeg de organisatie sprekers van buitenaf hun input te geven op onderwijsthema’s.

Het licht gaat uit. En in plaats van de dagvoorzitter die het podium op stiefelt start de dag met een prachtige pas de deux van het Nationale Ballet Academy. Deze dans over de liefde tussen twee mensen symboliseert de rest van de dag: De liefde die we voelen voor kinderen en onszelf om hen en onszelf te blijven voeden met kennis en ervaringen. Maar ook de dans tussen insiders en outsiders, waar het vandaag om draait.

‘This is what a dream can do’

Van dans gaan we over naar opera. Anthony Heidweiller geeft een prachtige aria weg. Hij is bariton, operamaker, inspirator en promotor van innovatieve opera concepten. Hij wil de wereld verbeteren door middel van kunst. Hij vertelt: ‘Zeven jaar geleden gaf ik een workshop aan een basisschoolklas en een meisje vroeg waarom ik begonnen was met klassieke zang. Hier kwam ik niet weg met mijn gebruikelijke verhaal, ik wist dat ik de waarheid moest vertellen.’ Als kind droomde hij dat iedereen op de wereld met elkaar communiceerde door middel van zang in plaats van spraak. Praten was voor hem namelijk een nachtmerrie als stotteraar en zodra een stotteraar zingt verdwijnt zijn handicap. Vanuit die droom nam hij uiteindelijk het besluit om naar het conservatorium te gaan en klassieke muziek te studeren. Na vier jaar studeerde hij af, waarna hij besloot opnieuw de klas in te gaan. Als leraar. ‘Door voor het eerst de waarheid achter mijn carrière te vertellen was de energie in de klas totaal anders. Na de les kwam er een jongetje naar me toe die er heel lang over deed om te zeggen dat hij het zo mooi vond. Hij stotterde namelijk.’

Heidweiller ziet zijn verhaal als een metafoor voor de uitsluiting die plaatsvindt in de wereld. Drie jaar geleden zong hij zijn eerste Wagner opera. Zijn stem was een stuk beter geworden door de workshops die hij gaf en collega’s waren benieuwd naar zijn leermeester. Heidweiller: ‘Probeer mooie jonge mensen te inspireren. Vertel je verhaal en stap het podium op. De droom die ik ooit had is er nog steeds, maar het belangrijkste is anderen te inspireren die bang zijn of twijfelen aan hun dromen. Wat ik heb meegemaakt is een voorbeeld van wat een droom kan doen, wat kunst kan doen en wat onderwijs kan doen.’

Anthony Heidweiller
Anthony Heidweiller

‘Context shapes the brain’

‘Albert Einstein werd afgewezen toen hij zich aanmeldde bij de Universiteit in Zurich’, vertelt Jelle Jolles, Universiteitshoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Zijn cijfers voor fysica waren fantastisch, maar op alle andere vakken scoorde hij slecht. Een leraar zei dat hij nooit iets voor elkaar zou krijgen.’ In Nederland zijn er nogal wat zorgen over onderwijs, beschrijft Jolles. Leerlingen halen steeds lagere cijfers en lezen steeds minder. Spelling en begrijpend lezen gaan ook achteruit. Jongens doen het daarnaast slechter op school dan meisjes. Geregeld zeggen ouders: ‘Laura is superslim….. maar handelt vaak oliedom. Waarom?’ Jolles omschrijft dat we pubers vaak zien als volwassenen, maar de hersenen zijn pas volgroeid als ze 25 jaar zijn. Het antwoord op de vraag over Laura is volgens Jolles dan ook ze te weinig kennis heeft, geen of weinig ervaringen heeft, dat verbale tips en adviezen niet binnenkomen en dat ze haar neuropsychologische vaardigheden ‘oefent’. Ze moet het leven zelf gaan ervaren, voelen en zal leren door fouten te maken.

Volgens Jolles is de tienertijd dé periode van kansen en mogelijkheden. In deze tijd kunnen pubers leren kennen en begrijpen, ervaren en beleven, motorische, cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden verbeteren en zelfinzicht en zelfregulatie versterken. Daarnaast leren ze omgaan met sociale spelregels en leren ze zelfstandig te worden. Hersen-netwerken ontwikkelen door prikkels vanuit de omgeving. De rol van leraren en opvoeders is dan ook om kennis, inspiratie, structuur, ervaringen en emotionele steun te bieden. ‘Door steun, sturing en inspiratie, help je tieners via persoonlijke groei bij hun talent-ontplooiing’, stelt Jolles. Leraren en ouders moeten juist werken aan wat de CITO niet toetst vindt hij. Denk aan creativiteit, nieuwsgierigheid, discipline en doorzettingsvermogen.

Jelle Jolles
Jelle Jolles

‘A life lived learning’

Niels Huismans is werkzaam bij sourcing partner FastFlex, heeft zijn eigen adviesbureau en is ook nog raadslid bij de gemeente Alphen-Chaam. Zijn stelling is dat we van een leven lang leren, moeten overstappen naar het concept ‘lerend leven’. Het leersysteem van nu is volgens Huismans te veel geïnstitutionaliseerd, heeft te veel focus op geld en verantwoordelijkheid en gaat te veel over kennis en wetenschap. Hij pleit in zijn TED-talk voor een manier van leren die een natuurlijke manier van leven vormt en niet gebonden is aan tijd of locatie. Een manier van leren die altijd op maat is gemaakt voor jou en een manier van leren waarin het ontwikkelen van adaptief vermogen centraal staat. Om dit te bereiken is het volgens Huismans belangrijk dat we de kansen om informeel te leren grijpen. Wij moeten echt leren ‘te leren’ want we kunnen overal en altijd leren… maar we doen het vaak niet. Als we dit wel zouden doen, zouden we ons veel makkelijker kunnen aanpassen aan wat er komen gaat, wat dat ook moge zijn.

Niels Huismans
Niels Huismans

Om ons ‘lerend leven’ eigen te maken, moeten we ons, volgens Huismans, bewust zijn van onze leerprocessen. De vier stappen die hij hierin onderscheidt zijn:

  1. Ervaring: De eerste stap gaat over de ervaring of de gebeurtenis die plaatsvindt. Het gaat om het realiseren van wat er gebeurt of gebeurd is.
  2. Uitpakken: Na de ervaring moet er tijd besteed worden aan het uitpakken en verwerken van wat we geleerd hebben. We kunnen een ervaring uitpakken door het te beschrijven in een dagboek, tekening of schilderij. Door iets te creëren scheppen we orde om de lessen die we geleerd hebben te verwerken.
  3. Reflecteren: Na het uitpakken is het belangrijk om de ervaring te bespreken of te delen met anderen. Het uitpakken en de reflectie op de ervaring zijn net zo belangrijk als de ervaring zelf.
  4. Toepassen: In deze fase vinden toepassing en overdracht plaats. We kunnen de verkregen vaardigheden inzetten voor andere projecten en situaties. Door het geleerde toe te passen begrijpen we nog beter wat we geleerd hebben.

Uit de drie TED-talks haal ik een aantal belangrijke boodschappen die iedereen in zijn privé- en werkende leven zou kunnen toepassen:

  1. Je kunt andere mensen inspireren door het inzetten van je eigen dromen en ervaringen
  2. Het geven van inspiratie is krachtiger dan het delen van kennis
  3. Adaptief vermogen is in onze samenleving belangrijker dan ooit. Zorg dat je jezelf en anderen hierin traint
  4. Leer bewust, laat waardevolle gebeurtenissen of leermomenten niet zomaar voorbijgaan
  5. Kijk naar de ander, wie is je publiek en wat komt bij hen wel of juist niet aan?

En hiermee komen we terug bij de start van de dag. Nadat de bezoekers de zaal zijn binnengestroomd, nog snel zoeken naar een plekje, hun notitieboek uit hun tas vissen, is daar niet meteen die TEDx-spreker, maar die prachtige pas de deux. Hoeveel inspiratie kun je krijgen?

...

Verder lezen over Innovatie

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Wat kunnen bedrijven in 2025 verwachten op het gebied van technologie en innovatie? Volgens SAP staat het komende jaar in het teken van de doorbraak van AI, cloud-first-strategieën en datatransparantie als drijvende krachten achter succesvolle bedrijfsvoering.

Technology13.12.2024

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Disneyland Paris komt met nieuwe avondshow: Disney Tales of Magic

Disneyland Paris heeft Disney Tales of Magic aangekondigd, een gloednieuwe avondshow die vanaf 10 januari 2025 gasten meeneemt naar de meest betoverende verhalen van Walt Disney Animation Studios en Pixar Animation Studios.

Entertainment04.12.2024

Disneyland Paris komt met nieuwe avondshow: Disney Tales of Magic

Met ook Disney Music Festival
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Verder lezen over TEDx

​TEDtalks komen naar Clubhouse en die kun je alleen daar horen

Voor exclusieve TEDtalks moet je binnenkort op Clubhouse zijn. Deze live podcast-app waarin je kunt meeluisteren en soms meedoen met discussies heeft een partnerschap met TEDtalks, waardoor je hier TEDtalks kunt beluiste...

Technology12.07.2021

​TEDtalks komen naar Clubhouse en die kun je alleen daar horen

Digitaal half zo leuk? Niet als het aan TEDxAmsterdamWomen ligt

Dit jaar geen Koninklijk Instituut voor de Tropen vol met geroezemoes en oplaaiende discussies over actuele thema’s. Nu het devies nog steeds ‘binnenblijven’ luidt, wijkt TEDxAmsterdamWomen voor het eerst in tien j...

Events30.10.2020

Digitaal half zo leuk? Niet als het aan TEDxAmsterdamWomen ligt

Ideeënplatform houdt voor de elfde keer ‘event’ in Amsterdam
TEDxAmsterdamWomen​ krijgt na 10 jaar nieuwe licentiehouder

Nu het eerste half jaar van 2020 is gepasseerd, blikt TEDxAmsterdamWomen vooruit. Ditmaal met een nieuwe stuurvrouw. Afgelopen jaar droeg Marian Spier, voormalig licensee en oprichtster van TEDxAmsterdamWomen, na tien su...

DC Business30.07.2020

TEDxAmsterdamWomen​ krijgt na 10 jaar nieuwe licentiehouder

Het platform zoekt in 2020 de verbinding op
​TED wil met YouTubers de klimaatcrisis oplossen

TED, bekend van onder andere TED-talks over de meest uiteenlopende onderwerpen, heeft een duurzaamheidsinitiatief gelanceerd. Het roept hierbij hulp in van onder andere YouTubers om met een goed idee te komen om iets te...

Nieuws05.12.2019

​TED wil met YouTubers de klimaatcrisis oplossen

De plasticvanger van Boyan Slat veegt succesvol plastic op

De plasticvanger van de Nederlandse organisatie 'The Ocean Cleanup' heeft onlangs voor het eerst succesvol plastic 'opgeveegd' in de Grote Oceaan en dit bij elkaar weten te houden. Dat maakte de stichting vandaag bekend...

Nieuws02.10.2019

De plasticvanger van Boyan Slat veegt succesvol plastic op

Vijf interessante TED-talks over tech

Je ziet ze wel eens op je timeline voorbij komen en als je er eenmaal eentje hebt gekeken, dan is de kans groot dat je drie uur verder bent en ineens meer weet over onderwerpen waarvan je niet eens dacht dat je er geïnt...

Technology17.08.2019

Vijf interessante TED-talks over tech

Veel emotie bij TEDxAmsterdamWomen dat equality bespreekbaar maakt

De achtste en editie van TEDxAmsterdamWomen in KIT Royal Tropical Institute was een groot succes. Is feminisme nog noodzakelijk of volledig achterhaald? Afgelopen decennia bleek ‘equality’ helaas nog steeds een gevoe...

Events07.12.2018

Veel emotie bij TEDxAmsterdamWomen dat equality bespreekbaar maakt

​TEDx Talk​ gegeven door de overleden oprichter van Carlsberg

Kan een levensfilosofie van een merk dat reeds 170 jaar bestaat nog relevant zijn de dag van vandaag? Probably. Net daarom nam J.C. Jacobsen, de oprichter van Carlsberg, gisteren het woord voor een post-mortem TEDx Talk...

Video24.08.2017

​TEDx Talk​ gegeven door de overleden oprichter van Carlsberg