Events12.06.2019

Hacken voor een betere wereld


Het weekend van 14, 15 en 16 juni staat Den Haag in het teken van de verhuizing van ‘The Hague Tech’, de grootste tech community van de stad. Ze zijn dat weekend tevens host van de tweede editie van the Hackathon for peace, justice and security.

Hacken gebeurt namelijk niet alleen met kwade bedoelingen, vaker wordt het ingezet om veiligheid en beveiliging te verbeteren. Dit evenement brengt meer dan 200 techtalenten vanuit de hele wereld naar Den Haag. Denk aan experts op het gebied van A.I., big data, blockchain en coderen. De talenten worden uitgedaagd om, gedurende twee dagen, data-oplossingen voor een betere wereld te helpen ontwikkelen. Ze kunnen aan de slag met uitdagingen van UNICRI, het Rode Kruis en de Europese Commissie. Van armoede en humanitaire rampen tot ‘fake news’, het komt allemaal aan bod. Het totale prijzengeld bedraagt € 15.000,-.

Tijdens de hackathon wordt gewerkt aan de volgende zes challenges:

UNICRI Centre for Artificial Intelligence and Robotics

Fake news verspreiden gaat tegenwoordig steeds gemakkelijker in de vorm van nepvideo’s die nauwelijks van de werkelijkheid te onderscheiden zijn: zogenaamde ‘deepfakes’. Met gebruik van kunstmatige intelligentie is het mogelijk om gezichten te verwisselen in een video. De uitdaging: een tool ontwikkelen die veiligheidsdiensten en de media helpen om de authenticiteit van video’s te meten.

Translators without borders (TWB)

Het werk van Translators without borders is heel belangrijk. De communicatie tussen hulporganisaties, autoriteiten en lokale bevolking tijdens humanitaire rampen is doorslaggevend. Ze zijn een non-profit organisatie en helpen andere organisaties door tijdens een ramp honderden documenten te vertalen. Het is lastig inschatten wat de impact van een vertaling is. De uitdaging: een tool ontwikkelen die de Translators without borders helpt om de impact van vertalingen van tevoren te kunnen inschatten.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

De Nationaal Rapporteur bestrijdt mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen door onderzoek te doen en aanbevelingen te geven aan de Nederlandse regering. Er zijn de afgelopen twintig jaar een heleboel waardevolle rapporten gemaakt, maar een zoekopdracht in de database levert enkel en alleen de namen van de rapporten en geen details. De uitdaging: het ontwikkelen van een slimmer zoekalgoritme zodat de belangrijke informatie en details beter toegankelijk worden.

510 Rode Kruis

510 is het data initiatief van het Nederlandse Rode Kruis en verzamelt belangrijke data tijdens rampen. Denk aan schaderapporten en de huidige situatie in kaart brengen. Voor de vrijwilligers van het Rode Kruis is het soms moeizaam om data offline te kunnen verzamelen en onduidelijk welke locaties prioriteit hebben. De uitdaging: een universele app ontwikkelen waarmee vrijwilligers op een slimme en innovatieve manier data kunnen verzamelen na een ramp.

Europese Commissie & Space4Good

Meer dan 50 miljoen mensen in Europa hebben geen toegang tot betaalbare energie en leven met weinig tot geen elektrische apparaten. De zogenaamde ‘energiearmoede’. De uitdaging: een digitaal platform ontwikkelen dat werkt als een marktplaats voor overtollige duurzame energie. Mensen die bijvoorbeeld via zonnepanelen hun eigen energie opwekken, kunnen het overtollige verkopen aan mensen die het nodig hebben of ter beschikking stellen aan gebieden waar ‘energiearmoede’ is.

International Organization for Migration

De International Organization for Migration hanteert een uitgebreid datasysteem. Hiermee kunnen ze wereldwijd de locaties, bewegingen en humanitaire situatie van vluchtelingen in kaart brengen. De verzamelde data wordt vervolgens gepubliceerd in de vorm van rapporten, grafieken en spreadsheets. Deze worden dan gebruikt door journalisten en gepubliceerd. De uitdaging: een systeem ontwikkelen dat artikelen en materiaal detecteert waarin deze data wordt gebruikt of naar de data gerefereerd is.

Op de laatste dag worden de winnaars bekend gemaakt. Kortom, dit gaat weer een spannend en vooruitstrevend weekend worden voor The Hague Tech.

Verder lezen over Hacken

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar

Verder lezen over Hackers

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet

Verder lezen over Jongeren

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie
​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Uber kun je alleen gebruiken als je 18 jaar of ouder bent. Tenminste, dat was altijd de regel. Nu introduceert het bedrijf ook profielen voor mensen van 13 tot 17 jaar. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld veilig thuiskomen n...

Online18.05.2023

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Niet overal even welkom
Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Logitech heeft voor de Benelux de Logitech Learn uitgebracht: dat zijn bedrade headsets die op maat zijn gemaakt voor jonge leerlingen. Vooral om hen te helpen gefocust te blijven, langdurig te studeren en optimaal klaar...

Gadgets05.04.2023

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen