Begin vast te tekenen: WK doodlen dit jaar in Amsterdam

Begin vast te tekenen: WK doodlen dit jaar in Amsterdam

Vorig artikel Volgend artikel

Teken je altijd gekke poppetjes tijdens het bellen? Of steek je heel veel tijd in je tekeningen, maar dan vooral omdat ze heel groot zijn? Wat je stijl ook is, Red Bull zoekt je. Het WK doodlen strijkt dit jaar neer in Amsterdam en daar nemen de beste doodlelaars (niet te verwarren met de Google Doodle) het tegen elkaar op. En er zit ook nog een techtintje aan: hun kunst wordt omgezet in non-fungible tokens (NFT’s).

Wereldkampioenschap doodlen

Het is de laatste tijd wat stil rondom bedrijven die iets met NFT’s doen, maar de blockchain is zeker nog niet vergeten. Red Bull wil dat de finalisten hun doodles omzetten in NFT’s. Of het nu iemand is die slechts wat krabbels zet op papier of juist een groot werk maakt, het heeft allemaal met doodlen te maken. Het leuke is dat we in Nederland ook echt goede doodlelaars hebben, zoals Sem Kuipers. Hij heeft eerder het kampioenschap gewonnen en daardoor gingen er deuren open die zijn carrière in een stroomversnelling hebben gebracht.

Wat dit wereldkampioenschap zo leuk maakt is dat het niet iets is waarvoor je jaren moet hebben getraind. Iedereen kan zich aanmelden. Je moet hiervoor een doodle insturen en wie weet mag jij op dat kampioenschap jouw design omgeturnd zien worden in een digitaal hebbeding, een NFT. Er zouden mensen meedoen uit vele landen: het doodle-kampioenschap wordt uitgezet in maar liefst 61 landen, waar dan vanuit de landelijke finale winnaars worden gekozen om het op het Wereldkampioenschap tegen andere creatievelingen op te nemen.

Onzintekeningetjes

De eerste editie van Red Bull Doodle Art was in 2012. Hier werd met pen en papier gedoodled, maar inmiddels wordt er sinds 2014 ook digitaal getekend. In 2014, toen Sem won, deden er maar liefst 32.511 mensen mee. Sem: “Onthoud dat die kleine onzintekeningetjes in je schriften je zomaar ergens kunnen brengen. Ik dacht in het begin ook niet dat ik een kans maakte, laat staan dat ik er een carrière van kon maken. Een klein krabbeltje kan je zo maar de wereld geven.”

In 2017 brachten de finalisten hun doodles tot leven via een virtual reality galerij met Google’s Tilt Brush. In 2023 wordt weer een andere tech-ontwikkeling gekozen, namelijk NFT’s.

Aanmelden

Iedereen ouder dan 18 jaar kan zich t/m 13 maart aanmelden met hun doodle creatie om deel te nemen aan het wereldkampioenschap Red Bull Doodle Art. Voor het aanmelden en meer informatie kijk op: www.redbulldoodleart.com

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...