Events23.05.2013

Thinking Digital – Resourceful


De tweede dag van Thinking Digital, nog een beetje moe en vol in mijn hoofd van de een erg lange eerste dag maar ik heb er erg veel zin in. ‘Resourceful’ is het thema wat hangt aan de eerste sessie van vandaag. Alexander Bell van Google Business Photo’s draagt de mooie titel ‘Leading panoramic and interactive’ neemt ons mee in gebouwen. Op dit moment leidt hij projecten om 360 graden foto’s van bedrijven binnen te koppelen aan de functionaliteit van Google Maps, Google+, websites en Social Media sites. Ed Parsons van Google Maps is verantwoordelijk voor projecten van Google rond Earth, Maps en Maps for Mobile. Graham Hughes vertrok op nieuwjaarsdag 2009 voor een reis vanuit Liverpool en bezocht ‘alle’ 201 landen ‘Social Traveling’. Op basis van bus, taxi trein en zijn eigen twee benen. Afsluiter is Aza Raskin van Jawbone (UP), was afgelopen jaren design leader voor Mozilla en richt zich met Jawbone nu onder andere op eHealth, zijn presentatie gaat hier echter niet over maar is zeker interessant.

thinking-digital-resourceful.jpg
thinking-digital-resourceful.jpg

Google Inside
Alex Bell begint met een aantal mooie voorbeelden van Google Streetview, Antarctica en The Great Barrier Reef. Google Business Photo is in beta. Alex laat ons een aantal fantastische voorbeelden zien zoals de BBC Radio. Uiteraard krijgen we ook scoops zoals foto’s van The White House en de set van Harry Potter.

The world as a map
Ed Parsons komt uit de geografie van oorsprong, neemt ons mee in een stukje geschiedenis van Google Maps (2004), toen nog gevoed door MapQuest. Destijds was WAT en WAAR nog niet gekoppeld. Nu, 2013, geeft Google veel meer informatie. Bijvoorbeeld dat het Italiaanse restaurant waar je naar zoekt niet meer bestaat. Feit is dat het bijhouden van de actuele informatie een behoorlijke klus is. Google Maps heeft meer gebruikers (1 miljard) gebruikers per maand, meer dan google.com. Dit komt mede door het feit dat maps veel ge-embed wordt in websites.

De technologie is de grootste uitdaging. Men kan details tonen met Google Earth van 1 vierkante meter, de aarde beslaat dan 400Tb, en dat is nog maar één versie, Google Earth gaat 20 jaar terug. Ook de technologie achter de Google Self Driving Car is voor een deel geënt op Google Maps informatie, een mooie insight.

Travel the world without flying
Graham Hughes is een wereldreiziger, maar dan niet zomaar een! In vier jaar, zijn eerste planning was hooguit anderhalf jaar. Hij neemt ons in rap tempo mee in een video naar zijn bestemmingen. Wat een verhaal zeg, wil je meer weten. Voor het project heeft hij video’s gedraaid voor Natonal Geographic. Zijn project? The Odyssey Expedition, hoe cool!

Rethink and constrain your problem
Aza Raskin is niet hier om te praten over zijn producten, tijdens een etentje afgelopen maandag vertelt hij me al dat hij dat dagelijks kan doen. Aza neemt ons mee in de wereld van ontwerpvraagstukken en onze blik op problemen in het algemeen. Hij deponeert een interessante stelling ‘To solve the problem, we have to re-ask the problem’. Met een aantal sprekende voorbeelden, zoals bijvoorbeeld denken binnen kaders en mogelijke inzichten is Aza een echte eye-opener.