Entertainment24.02.2019

Wie gaat er met een Oscar vandoor vannacht?


Een overzicht van genomineerden en grootste kanshebbers

Wie gaat er vannacht met een Oscar naar huis? En welke film wordt de opvolger van The Shape of Water, die vorig jaar de Oscar voor beste film won? De Golden Globes, die begin januari zijn uitgereikt, worden gezien als een voorproefje op wat we tijdens de Academy Awards, of Oscars, kunnen verwachten. Daar kwam de film Bohemian Rhapsody als grote winnaar uit de bus. Ook de film Green Book ging er toen met drie prijzen vandoor.

Beste film – genomineerden

De Oscar voor de Beste Film wordt gezien als dé prijs van de avond. Er zijn 8 genomineerden die natuurlijk allemaal kans maken om te winnen, maar wij denken dat er een aantal films zijn waarbij die kans iets groter is. Bohemian Rhapsody was de grote winnaar tijdens de Golden Globes en de film over het leven van Freddy Mercury en de band Queen maakt dan ook zeker een goede kans om er met het gouden beeldje vandoor te gaan. A Star is Born, met Lady Gaga en Bradley Cooper, wordt bejubeld maar won weinig prijzen in januari. Green Book en Roma zijn ook twee goede kanshebbers. Beide films kregen heel goede kritieken en hebben al diverse prijzen in de wacht gesleept. Het zou voor Netflix een uniek moment zijn als Roma er met de prijs vandoor gaat. Zij staken 13 miljard euro in de film en het zou de eerste Netflix-film zijn die wint.

Alle genomineerden voor Beste Film zijn:

Black Panther
BlacKkKlansman
Green Book
Roma
A Star Is Born
Vice
Bohemian Rhapsody
The Favourite

Beste acteurs (mannelijke en vrouwelijke hoofdrol)

Deze twee categorieën hebben ieder vijf genomineerden. In de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol zijn genomineerd:

Yalitza Aparicio – Roma
Lady Gaga – A Star Is Born
Glenn Close – The Wife
Olivia Colman – The Favourite
Melissa McCarthy – Can You Ever Forgive Me?

Vlak na de bekendmaking van de nominaties werd Lady Gaga genoemd als favoriet. Het lijkt er nu op dat ook Glenn Close een heel goede kans maakt, zeker nadat zij ook een Golden Globe won voor haar rol in The Wife.

In de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol zijn genomineerd:

Bradley Cooper – A Star Is Born
Viggo Mortensen – Green Book
Rami Malek – Bohemian Rhapsody
Willem Dafoe – At Eternity Gate
Christian Bale – Vice

Rami Malek won de Golden Globe voor zijn vertolking van Freddie Mercury. Toch vlakken wij ook Christian Bale niet uit, hij speelde een fantastische rol in Vice. Voordat hij in de huid van Dick Cheney kon kruipen, kwam hij 20 kilo aan.

Overige genomineerden

In de categorie Beste Regie zou Alfonso Cuarón er zomaar met een Oscar vandoor kunnen gaan. Hij regisseerde Roma en is groot favoriet voor deze prijs.

Alle genomineerde voor Beste Regie zijn:

Spike Lee – BlacKkKlansman
Alfonso Cuarón – Roma
Adam McKay – Vice
Yorgos Lanthimos – The Favourite
Pawel Pawlikowski – Cold War

In de categorie voor Beste Vrouwelijke Bijrol gaan voorspellingen voor de winnaar alle kanten op. Regina King won de Golden Globe in de categorie van beste vrouwelijke bijrol, maar alle vijf onderstaande genomineerden maken vannacht een goede kans.

Amy Adams – Vice
Marina de Tavira – Roma
Regina King – If Beale Street Could Talk
Emma Stone – The Favourite
Rachel Weisz – The Favourite

Bij de mannen is Mahershala Ali torenhoog favoriet en wij verwachten dan ook dat hij er met de prijs vandoor gaat. Alle genomineerden in de categorie van Beste Mannelijke Bijrol zijn:

Mahershala Ali – Green Book
Adam Driver – BlacKkKlansman
Sam Elliott – A Star Is Born
Richard E. Grant – Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell – Vice

De Golden Globe in de categorie van Beste Animatiefilm ging naar Spider-Man en deze film wordt ook getipt als favoriet voor een Oscar. Alle genomineerden zijn:

Incredibles 2
Isle of Dogs
Mirai
Ralph Breaks the Internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Er is dit jaar geen Nederlandse film die meedingt naar een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. Roma is favoriet en de film zou dus zomaar de prijs voor Beste Film kunnen winnen én er met de winst in deze categorie vandoor gaan. De genomineerden zijn:

Libanon – Capernaum
Mexico – Roma
Polen – Cold War
Duitsland – Never Look Away
Japan – Shoplifters

Als Beste Documentaire worden Free Solo en RBG getipt. Morgenochtend weten we wie er met een Oscar naar huis zijn gegaan. Hollywood is er klaar voor en als je niet tot morgenochtend wilt wachten, dan kun je ook in Nederland de uitreiking live volgen. Stem vanaf 2.00u af op Net 5.