Entertainment21.12.2017

We kijken vaker ‘video on demand’ dan gewoon tv en Netflix wint


Het ouderwets tv-kijken lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Video on demand is populairder dan ooit. De honger naar spannende series is groter dan kijken naar televisie. En duidelijk is dat Netflix inmiddels de grote winnaar is want geloof het of niet, dagelijks kijken we bijna een half miljard minuten per dag naar de betaalzender.

De cijfers liegen er niet om. Tv verliest (op de kerstdagen na) en betaal-tv wint. Zonder dat hier onderzoek voor nodig is kun je gerust stellen dat ze in Hilversum ergens iets gemist hebben. Tv is te vaak en te veel saaie ‘herhaal televisie’ geworden. Programma-formats als DWDD worden liever niet aangepast want stel je voor dat je kijkers ermee gaat verliezen. Net als de 123-varianten op emo(tie)-tv en meekijken naar het dagelijks leven van zogenaamde BN’ers. Wikipedia omschrijft emo-tv als: programma’s waar de makers mensen uitnodigen of interviewen met als enige doel walging of leedvermaak bij de kijkers te creëren. Dat soort televisie concurreert op prime-time met het grote aanbod van series en films op betaalzenders.

Het klinkt misschien cru maar helaas zijn veel televisieprogramma’s gewoon niet meer interessant en eerder zendervulling die niet veel mogen kosten. De keerzijde hiervan is dat soms juweeltjes van programma’s veel minder tv-kijkers krijgen dan dat zij verdienen. Gewoon omdat de kijker na de zoveelste cliffhanger blijft doorkijken naar een serie op Netflix. Televisie is daarom niet dood maar verliest wel steeds meer kijkers en de weg terug is inmiddels gesloten.

Netflix grootste speler in video on demand

De uitkomst van de jaarlijkse smart media monitor van de onderzoekers van Multiscope liegt er niet om. Ongeveer 5,6 miljoen Nederlanders kijken gemiddeld 84 minuten per dag naar Netflix. In totaal is Netflix daarmee goed voor 472 miljoen kijkminuten per dag. Dit is een derde (32 procent) van de totale video on demand kijktijd. YouTube volgt op enige afstand met 18 procent van de kijktijd. Samen zijn ze goed voor de helft van de video on demand kijktijd in Nederland. Ziggo Go, Fox Sport en NPO Start (de gratis video-on-demand-service van de Nederlandse Publieke Omroep) zijn samen goed voor nog eens 20 procent. Andere aanbieders zoals Videoland moeten opboksen tegen het geweld van deze betaalzenders en zullen veel kapitaal nodig hebben om de gunst van de kijker te winnen.

Deel TV

Het bereik van Netflix is inmiddels groter dan het aantal betalende huishoudens. In Nederland betalen ongeveer 2,8 miljoen huishoudens voor Netflix. Het abonnement wordt niet alleen binnen het huishouden gedeeld, maar 40 procent deelt het ook buiten het huishouden. In totaal liften naar schatting 1,12 miljoen huishoudens gratis mee. Vooral 18 t/m 34-jarigen delen hun account buiten het huishouden. Gemiddeld scoort Netflix 1,43 kijkers per huishouden. Helaas lijkt het dat de onderzoekers niet hebben onderzocht hoe we dan Netflix kijken (en bijvoorbeeld YouTube, de nummer 2 in het onderzoek). Netflix als fenomeen wint het van televisie maar wordt ook bekeken op allerlei smart-devices. En dat zal zeker ook voor YouTube gelden.

Video on demand
Video on demand

Sterkste groei lijkt voorbij te zijn

Uit de Smart Media Monitor blijkt verder dat het er op lijkt dat Netflix wel haar sterkste groei achter de rug heeft. Van de niet-gebruikers heeft nog 8 procent interesse om in de toekomst een abonnement te nemen. Van de huidige gebruikersgroep zegt per saldo 10 procent meer tijd aan Netflix te gaan besteden. Het bedrijf lijkt daarmee in een volwassen fase te komen. Dit blijkt ook uit de tijdsbesteding aan Netflix over de verschillende leeftijdsgroepen. Deze verschilt nauwelijks van elkaar. Jongeren (18-34 jaar) kijken 88 minuten, 35 tot 50-jarigen 82 minuten en 50-plussers 78 minuten per dag.

Header afbeelding: Midnight Sun (Netflix serie).

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Netflix

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Disney wil zijn streamingdienst verslavender maken en doet daarom Netflix na met een persoonlijkere ervaring.

Entertainment17.07.2024

Disney wil Disney+ verslavender maken en doet Netflix na

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

Seizoen 5 van Stranger Things is in de maak. Het is het laatste en we zijn er eigenlijk nog niet klaar voor om afscheid te nemen van Hawkins.

Entertainment16.07.2024

Stranger Things seizoen 5: dit is het eerste beeld

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Welke True Crime-series zijn er recenter verschenen op Netflix? En welke daarvan zijn echt de moeite waard? We noemen er 10. 

Entertainment03.07.2024

 10 indrukwekkende True Crime-series op Netflix om te kijken

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

De streamingdienst stopt in meerdere landen met het aanbieden van dit goedkoopste Basic-abonnement. Misschien ook in Nederland.

Entertainment03.07.2024

Netflix stopt waarschijnlijk met zijn Basic-abonnement

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Vaak beginnen mensen bij meer dan 3 kinderen al te verzuchten: jeetje, wat veel. Moet je nagaan als je er niet 4 hebt, maar 1000.

Entertainment28.06.2024

Ja, The Man with 1000 Kids gaat over een Nederlander

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders