Vandaag in 1928 eerste live radioverslag van een voetbalwedstrijd

Vandaag in 1928 eerste live radioverslag van een voetbalwedstrijd

'Goal voor Nederland!'

Vorig artikel Volgend artikel

Het prachtige kraken van het geluid, de hyperenthousiaste stem van verslaggever Han Hollander en de magische manier waarop het verslag de huiskamers binnenkwam. Vandaag in 1928 is het voor het eerst mogelijk om te luisteren naar een LIVE verslag van een voetbalwedstrijd via de radio. Het mooiste medium ooit.

Dat was dankzij de AVRO. De wedstrijd is Nederland-België in het Olympisch Stadion in Amsterdam en de uitslag is 1-1.

Hartog_Hollander_(Han)_(1930)
AVRO-directeur Willem Vogt (links) en radioverslaggever Han Hollander op het dak van het Olympisch Stadion in Amsterdam op 11 maart 1928. (foto: Stadsarchief Amsterdam)

Han Hollander is een radioheld

'De bal in het net te kogelen!' is een gevleugelde uitspraak van Hollander. De man is letterlijk een held in radioland. Een pionier die ook nog eens een van de oprichters was van de Deventerse voetbalclub Go Ahead Eagles.

Hartog (Han) Hollander geboren in Deventer op 5 oktober 1886 was de eerste Nederlandse radio-sportverslaggever. Hij werkt van 1904 tot 1921 in administratieve functies bij de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij. Intussen werkt hij mee aan Het Sportblad, een sportkrant uit die tijd. In 1921 treedt hij in volledige dienst van De Telegraaf als plaatsvervangend chef van de sportredactie, een functie die hij tot in de Tweede Wereldoorlog bekleedt.

Zijn carrière als radio-sportverslaggever begint op 11 maart 1928. Hij verslaat dan zoals gezegd de voetbalwedstrijd Nederland - België. Op 22 mei 1938 wordt hij gehuldigd bij de 50ste interlanduitzending. Zijn verslagen zijn zeer populair, ook omdat het Nederlands elftal het goed doet in die tijd.

Han Hollander gedood door Duitsers

Alhoewel Hollander herinnerd wordt als de eerste voetbalverslaggever, becommentarieerde hij ook allerlei andere sporten, zoals zwemmen en atletiek. Zo versloeg hij de dubieuze Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Tijdens die Spelen ontving hij een door Hitler ondertekende oorkonde, die hem later noodlottig is geworden. Nadat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, nam de AVRO het zekere voor het onzekere: een aantal Joodse medewerkers, onder wie Hollander, werd ontslagen.

Hollander meende dat hem, door het bezit van Hitlers oorkonde, weinig kon gebeuren en dook niet onder. Hij werd toch afgevoerd naar het kamp Westerbork. Op 6 juli 1943 werd Hollander met zijn familie vanuit Westerbork weggevoerd naar het vernietigingskamp Sobibór in Polen, waar zij op 9 juli aankwamen en dezelfde dag werden vermoord.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...