The Matrix krijgt een derde reboot dus kies maar: rood of blauw?

The Matrix krijgt een derde reboot dus kies maar: rood of blauw?

Twee nieuwe teasers voorspellen veel goeds, maar dat bij deel 2 en 3 ook al zo

Vorig artikel Volgend artikel

Het wordt een paar maanden later dan gepland, maar de vierde Matrix film bereikt rond de Kerst de bioscopen. Dat betekent dus dat we weer mogen kiezen uit de rode of blauwe pil. Voor wie de eerste Matrix niet gezien heeft zal dat misschien wat raar klinken. Hoewel, de uitdrukking ‘take the blue or red pill’ is de afgelopen 22 jaar, na het succes van de eerste Matrix, ook buiten de film regelmatig opgedoken. En dat terwijl hij in de film maar één keer gebezigd wordt. Een beetje zoals ‘Harry, hol schon mal den Wagen’ uit Derrick, maar nu dwaal ik af. Het lijkt wel de Matrix…

Rode of blauwe teaser?

Hoe dan ook, er zijn twee nieuwe teasers van de Matrix 4: Resurrections online verschenen. Op de website ‘The Choice is Yours, What is The Matrix?’ kun je, uiteraard, voor een blauwe of rode pil kiezen. Net als in de film. Echter, anders dan het verhaal duik je ongeacht de keuze die je maakt in dit geval altijd in een teaser voor nieuwe Matrix film. Een leuke twist is dat de kijker in beide teasers wordt verteld dat je misschien wel denkt dat het nu – en dan het actuele tijdstip – is, maar dat de werkelijkheid toch écht anders is. En om het helemaal af te maken krijg je, afhankelijk van het moment van de dag, voor zover ik het heb kunnen achterhalen, ook nog eens een iets andere trailer te zien. In totaal zijn er zelfs honderden, of misschien wel duizenden varianten, wie weet/ Tsja, de Matrix hè… In de video's hieronder zie je er een paar.

Eerste Matrix was geniaal, nummer twee en drie mèh

The Matrix is zonder enige twijfel een film die voor sci-fi gedaan heeft wat Psycho in de jaren zestig deed voor de thrillers: een complete vernieuwing en revolutie van het genre. De eerste Matrix verscheen bovendien op het perfecte moment in de bioscopen; 1999. De wereld wachtte in spanning af of alle complottheorieën en doemscenario’s rondom de millenniumwisseling uit zouden komen. Computers zouden de wisseling van het jaartal 99 naar 00 niet aankunnen met alle gevolgen van dien. In die tijd onthulden de broers Larry en Andy Wachowski The Matrix. Een film over een virtuele, parallelle wereld waarin computers de baas waren en de mens niet veel meer dan een energiebron.

Het bleek een schot in de roos. En zoals altijd betekende dat succes, ook voor de Matrix, dat er een vervolg moest komen. De tweede film, The Matrix Reloaded, was al een stuk minder revolutionair en het derde deel, The Matrix: Revolutions, deed zijn naam al helemaal geen eer aan.

Andy en Larry zijn nu Lilly en Lana

De Wachowski Brothers, zoals Andy en Larry bekend stonden, zijn inmiddels Lilly en Lana Wachowski geworden. Met die keuze is natuurlijk niks mis, maar het past wel helemaal in het surrealistische Matrix straatje, waar uiteindelijk niets meer is wat het ooit was, of leek.

Het zal mij in ieder geval benieuwen wat The Matrix nummer vier in petto heeft. De teasers zien er veelbelovend uit, maar dat gold ook voor die van ‘Reloaded’ en ‘Revolutions’.

Tot slot, er is ook een 'gewone' officiele trailer van The Matrix: Ressurrection.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...