​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Vorig artikel Volgend artikel

Ze is de strijd aangegaan met Spotify, ze neemt zelf gewoon haar oude albums opnieuw op omdat een ex-manager de rechten kocht, ze weet hele volksstammen jonge mensen te inspireren en zelfs op datingapp Tinder is de meest gelinkte artiest met Spotify. Wij snappen wel waarom TIME de countrypopzangeres tot Person of the Year verkoos, maar misschien wil je ook van TIME zelf weten waarom die keuze werd gemaakt. Dit zijn 5 redenen die Taytay de vrouw van 2023 maken, volgens TIME.

TIME Person of the Year 2023

TIME geeft al sinds 1927 elk jaar de grootste eer aan een bepaald persoon of initiatief. Het begon met Charles Lindbergh die de eerste transatlantische solo-vlucht van New York naar Parijs vloog. Maar vorig jaar was het bijvoorbeeld Volodymyr Zelensky en ‘de kracht van Oekraïne’. Het jaar daarvoor was het Elon Musk. In 2006 was het ‘You’, jijzelf dus, en in 2002 de klokkenluiders (in het algemeen). Kortom, het kan alle kanten op, maar het heeft wel altijd een goede reden. Of eigenlijk: een dijk aan goede redenen. Zo ook in het geval van Taylor Swift, ook al zullen sommige mensen haar liever willen wegschuiven als gewoon weer een popprinsesje.

1. Ze brengt positiviteit

TIME stelt het: elk jaar heeft zijn lichte en donkere momenten. 2023 kende veel donkere momenten. “In een verdeelde wereld, waar te veel instellingen falen, vond Taylor Swift een manier om grenzen te overstijgen en een bron van licht te zijn.” Ze brengt mensen in beweging. En dat komt mede omdat ze zichzelf bloot durft te geven. Niet op de Britney-manier van recente tijden, maar op de manier waarin ze eerlijk deelt wat haar eigen worstelingen zijn en waren. En toch weet ze ook daar een positieve draai aan te geven en sowieso mensen mee te helpen.

2. Ze bepaalt haar eigen lot

We schreven net al: toen haar voormalig manager besloot er met de rechten van haar albums vandoor te gaan, dacht ze: weet je wat, dan neem ik de boel toch opnieuw op? Daarom kwam je op je muziekstreamingdienst dit jaar af en toe ‘nieuwe’ nummers van de zangeres tegen, die erg bekend voorkwamen. Ze schijnt ook tegen TIME te hebben gezegd, al in 2014, dat ze niemand kan vinden die hetzelfde carrièrepad heeft als zij. En dat geeft haar dus ook de kracht (en de verplichting bijna) om het wiel zelf uit te vinden, en dat gaat haar tot nu toe erg goed af.

3. Ze weet een connectie te maken

Je ziet het als je op Netflix de concertregistratie van haar zeer sterke Reputation Tour bekijkt (let op: dat kan nog maar kort): zelfs in een zaal met tienduizenden mensen, weet ze een intieme sfeer te creëren. Dat komt omdat ze liedjes kan schrijven die herkenbaar zijn en waarmee ze een brug slaat naar haar fans (en stiekem zelfs mensen die geen fan zijn). Er zijn zelfs allerlei ‘regels’ bij Taylor Swift-concerten waar mensen maar al te graag aan meedoen, zoals het uitwisselen van vriendschapsarmbandjes.


4. Ze is een recordbreker

Taylor Swift is de vrouw met de meeste albums op nummer 1 dan welke vrouw in de geschidenis van aarde. Dit jaar alleen al kreeg ze het drie keer voor elkaar. Ze vult volledige stadiontours en werd inmiddels zelfs miljardair. Je kunt eigenlijk niet om haar heen: waar Taylor Swift is, komen meteen massale aantallen kijken.

5. Ze kwam al eerder ter sprake

TIME heeft in 2017 een Person of the Year gekozen in de vorm van ‘Silence Breakers’ en daartoe behoorde Taylor Swift ook. Ze stond op en sprak zich uit tegen discriminatie en intimidatie, vooral waar het om vrouwen gaat, stelt TIME. Uiteindelijk is ze dus veel meer dan een popprinses en geeft ze zichzelf en mensen om haar heen een stem en vooral dat, maar zeker ook de andere punten hierboven, zorgen ervoor dat ze op TIME’s shortlist stond en het ook nog is geworden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...