Entertainment04.01.2018

Rotten, corruptie in de voedselindustrie, niet geschikt voor mensen met een zwakke maag


Morgen start de indrukwekkende documentaire-reeks Rotten over corruptie binnen de voedselindustrie. Food is hot, maar waar het eerst ging om de lekkerste recepten en gezond eten gaat het tegenwoordig ook over de schaduwkant van de voedselindustrie. Daar waar je als normale mensen geen weet van hebt. Je kunt maar beter niet alles weten wat er in je voedsel zit anders kun je straks niets meer eten. Zo’n zin uitgesproken door slimme mensen. Dat is waar het vandaag om gaat. Wat weten we werkelijk over ons dagelijks eten. De herkomst, hoe vers is het, is het gemanipuleerd, zitten er stoffen die ongezond zijn voor ons? Het antwoord moeten we schuldig blijven, we hebben geen flauw idee.

In de 6-delige reeks over de globale voedingsindustrie krijg je een inzicht in wat er zich werkelijk afspeelt. Waarschijnlijk zullen na het zien van deze serie wederom mensen hun eetgewoontes (drastisch) gaan aanpassen. Als we even teruggaan in de tijd komen we bij de film Cowspiracy en de vorig jaar gelanceerde What the health, twee documentaires die beide ingaan op het eten vlees en de impact van vee-industrie op het milieu. What te health kreeg veel kritiek en zou zeer onzorgvuldig zijn gemonteerd. Slechte journalistiek werd het genoemd maar ondanks de kritieken groeit het aantal mensen die volledig ‘vegan’ wel.

Het gevaar van de eerder verschenen documentaires is dat we soms alles aannemen wat we zien. Dat gaat veel te ver, het is belangrijk dat we zelf ook al deze informatie leren filteren en dat is zeker niet makkelijk. De serie Rotten is geproduceerd door Zero Point Zero, het moederbedrijf van Food Republic (en de makers van Wasted).

Wat Rotten ons echt gaat brengen moeten we afwachten. Vanaf morgen gaan we het zien en wie weet ontstaat er zo maar een discussie over de inhoud van deze documentaire reeks en kun je reacties verwachten van ‘believers’ en ‘non believers’. Zeker is dat voedselindustrie zal moeten reageren waardoor de complexiteit en juistheid van informatie over ons voedsel alleen maar zal toenemen. Nieuws en nep-nieuws zie het maar te onderscheiden. Een ding is zeker, we gaan kijken.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model