Entertainment25.04.2016

Met PlayOn download je Netflix shows


en het is misschien nog legaal ook!

Netflix is een geweldige dienst die je je favoriete series laat kijken zonder de vervelende reclames elke 10 minuten. Maar Netflix heeft wel nog een nadeel, op dit moment kan je niet je favoriete serie downloaden om offline te kijken.

Je vraagt je misschien af waarom je dat zou willen, tenslotte we hebben toch voldoende bandbreedte en WiFi om het te streamen?

Ja, normaal wel. Maar er zijn situaties te bedenken waar dat niet zo is. In het buitenland bijvoorbeeld (dat leuke hotelletje aan de Cote D’Azure) waar je nog net een email kunt ophalen. In het vliegtuig waar je steeds vaker WiFi beschikbaar hebt (tegen betaling) maar waarbij Netflix i.v.m. de bandbreedte niet tot de mogelijkheden behoort.

Er zijn dus best een aantal legitieme redenen om je Netflix series lokaal te willen hebben staan. Ik gebruik hierbij legitieme redenen om een eenvoudige reden: als je iets wilt gebruiken (zoals Netflix) dan moet je er gewoon voor betalen. Het illegaal downloaden van allerlei films en series is zo 2011!

Nog even afgezien van het feit dat als je in het vizier komt van Brein je wel eens naar verrast kan worden met een fikse boete. Natuurlijk is het zo dat veel ISP’s geen informatie zullen geven over wie achter een bepaald IP adres zit (zonder rechterlijk bevel) maar waarom zou je het risico nemen?

Hoe werkt dat dan met Playon?

Eigenlijk heel eenvoudig: je kiest de serie die je wilt opslaan en tijdens het afspelen wordt de film opgeslagen op je harddisk. Het opnemen duurt dus net zo lang als het afspelen.

Je kunt een hele serie opnemen of zelfs een hele sectie (zoals comedy in de afbeelding verder in het stuk). Echter gaat het inplannen van een hele serie niet altijd goed. Dat kan aan je ISP liggen of aan andere verstoringen, bijvoorbeeld bij Netflix zelf.

Maar in het algemeen heb je zonder veel problemen een of meerdere afleveringen van je favoriete Netflix serie beschikbaar op je PC. Trouwens, nog veel meer diensten kan je met PlayOn bekijken, echter hebben deze vaak een geo blokkade waardoor je in Nederland geen toegang hebt.

De reden hiervoor ligt bij de content producers die per regio en per kanaal (tv, bioscoop, online) de rechten verkopen. De reden is eenvoudig: het brengt meer geld in het laatje.

PlayOn kan je ook gebruiken om content op andere devices af te spelen. Echter bij Netflix is dat bijna niet nodig omdat er al veel ondersteuning is. We focussen hier even op het downloaden van series om ze later te kunnen bekijken.

Kan Netflix dat zien?

Het antwoord is ja en nee. Nee omdat je eigenlijk gewoon aan het kijken bent naar Netflix maar dan via PlayOn. Ja (waarschijnlijk) omdat het patroon van kijken anders is. Het automatisch downloaden van bijvoorbeeld een hele serie zou door Netflix kunnen worden gedetecteerd omdat dit geen standaard gedrag is (dus hoe een mens zou kijken).

Maar Netflix kan naar eigen zeggen nog wel meer zien, zoals het feit of je een VPN gebruikt om bepaalde copyright bepalingen te omzeilen. Er heeft aangegeven dat het mogelijk is om het te detecteren maar zegt niet op welke manier het zal optreden tegen overtreders. Het is in ieder geval mogelijk om de gebruiksovereenkomst op te zeggen c.q. stappen te ondernemen. Echter wil Netflix natuurlijk zoveel mogelijk gebruikers behouden, een te agressief beleid tegen het gebruik van bijvoorbeeld een VPN of PlayOn zou een negatief effect kunnen hebben.

Maar mag het wel van Netflix? Tenslotte staat er in hun terms of use:

4.2. De Netflix-service en alle content die via onze service wordt bekeken, zijn uitsluitend bestemd voor persoonlijk en niet-commerciële gebruik. Tijdens je Netflix-lidmaatschap verlenen we je een beperkte, niet-exclusieve, niet-overdraagbare licentie om alleen via streaming de Netflix-service te gebruiken en series en films te bekijken.

De opname optie op Netflix in PlayOn
De opname optie op Netflix in PlayOn

De Terms of Use is een heel verhaal met daarna de vraag: mag het nou wel of niet? In het verleden is er dezelfde discussie geweest maar dan met name over het opnemen van televisie programma’s op videorecorders, harddisk recorders en dan nu ook het opnemen met een ‘streaming video recorder’ zoals PlayOn zich noemt.

Toch maar eens vragen aan de leverancier, PlayOn.

Navraag bij PlayOn levert de volgende reactie op: als je kijkt naar de terms of use zie je dit staan (in de Amerikaanse overeenkomst).

You agree to use the Netflix service, including all features and functionalities associated therewith, in accordance with all applicable laws, rules and regulations, or other restrictions on use of the service or content therein. You agree not to archive, download (other than through caching necessary for personal use),

PlayOn concludeert:

“PlayOn’s recording feature is legal, falling under consumer fair use. As a consumer you’re allowed to time and place shift content you have legal access to for personal use. It’s no different than a traditional hardware DVR or the VCR before that.”

Many content providers have overly broad and restrictive terms of service. For example, the NFL includes a disclaimer at the end of every game stating that you’re not allowed to reproduce without the explicit permission of the NFL. Yet, consumers are obviously allowed to record games with their DVR.

Content providers like Showtime include the same sort of messages:

Showtime`s disclaimer
Showtime`s disclaimer

Volgens PlayOn is dit dus gewoon timeshifting wat al jaren wordt toegelaten. Al vanaf de tijd van de videorecorder en harddiskrecorder is het voor consumenten toegestaan om een thuiskopie te maken en het later terug te kijken. Als dat niet het geval zou zijn dan zou bijvoorbeeld ook de opname functionaliteit van TV programma’s illegaal zijn. Voor veel informatiedragers zoals harddisks, mobiele telefoons maar ook PC’s wordt een thuiskopieheffing betaald, dus ook aan de redelijke vergoeding waarover wordt gesproken in het maken van een thuiskopie is voldaan.

Je vraagt je misschien af waarom ik zoveel schrijf over de rechtmatigheid van downloaden in plaats van de functionaliteit te beschrijven. Er zijn twee redenen. De eerste PlayOn doet wat het moet doen (jammer dat die andere diensten vaak niet in Nederland beschikbaar zijn i.v.m. geoblokkades) en zorgt dat jij offline je videos kunt kijken.

De andere reden is simpel, op dit moment is het downloaden van illegale content strafbaar en je moet weten wat je doet als je met dit soort dingen (inclusief PlayOn) aan de slag gaat.

Wat dat betreft ben ik ook benieuwd wat jullie hiervan denken. Is dit gewoon geoorloofd gebruik of ga je hiermee toch een streep over?

Nu zinspeelde Netflix onlangs op het downloaden van hun content. Het is dus niet meer een ondenkbare actie die denk ik voor veel mensen extra toegevoegde waarde zal bieden. Hoe dat precies zal zijn is nog onbekend. Het is niet waarschijnlijk dat er, zoals bij PlayOn, aparte video bestanden zullen komen, dat zou te veel misbruik in de hand werken. Maar laten we hopen dat Netflix deze functionaliteit beschikbaar maakt voor gebruikers.

Tot die tijd kan je, als je wil PlayOn gebruiken.

Rob Blaauboer

Rob schrijft over innovatie, vernieuwing en eigenlijk alles wat hem interesseert. Hij speelt verder games vanaf het eerste begin. Nieuwsgierigheid is wat hem drijft als hij een artikel schrijf. De vraag 'waarom ...' brandend op zijn lippen. Hij is gesteld op originele gameplay of gameconcepten, of het nou een indiegame is of een release van een van de grote distributeurs. Meer vernieuwing en minder 'me too' games graag.

Verder lezen over Downloaden

Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken

Vroeger downloadden heel veel mensen illegaal hun muziek. We hadden het laatst al over Winamp dat je gebruikte om geripte of gedownloade muziek te beluisteren of te branden op je pc, maar hoe kwam je aan die muziek? Lime...

Online12.02.2024

Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken

​Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest

Netflix schijnt er bang voor te zijn geweest: de app Popcorn Time. Deze illegale streamingdienst heeft het helaas niet gered. We stappen in de tijdmachine en kijken wat er is gebeurd met deze app met zijn zeer toepasseli...

Entertainment01.01.2024

​Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest

Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk

Iedereen kent Pirate Bay nog wel, maar er zijn ook miljoenen mensen die een andere Torrent-site gebruiken voor hun films en series: RARBG. Echter gaat dat binnenkort veranderen, want RARBG stopt ermee. RARBG, dat een vre...

Online01.06.2023

Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk

​Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten

Auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN ken je waarschijnlijk vooral van de waarschuwingen die vaak op een dvd of Blu-ray staan. Het doet echter veel meer dan waarschuwen alleen. Zo meldde het al meer dan 21 miljoen il...

Online09.08.2022

​Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten

Google verwijderde er 650.000
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken

Stichting Brein verliest het wederom van Ziggo. De rechter heeft bepaald dat Ziggo zijn klanten die aan illegale downloads doen hier niet op hoeft te aan te spreken. Brein wilde graag dat Ziggo een waarschuwing zou sture...

Online09.06.2022

Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken

​Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer

Eén van de meest gebruikte apps om illegaal verkregen films en series te kijken is Popcorn Time. Piraterij is verboden, maar toch heeft de app lang kunnen bestaan. Inmiddels is die tijd voorbij: Popcorn Time gaat offlin...

Online06.01.2022

​Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer

Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg

Ziggo en Dutch FilmWorks liggen al heel lang met elkaar overhoop, want Dutch FilmWorks wil de klantgegevens hebben van mensen die illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload via hun Ziggo-verbinding. Terw...

Online02.07.2021

Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg

BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden

Deze maand start Stichting BREIN een voorlichtingsproject gericht op mensen die frequent of langdurig illegaal films en series uploaden. Met speciaal ontwikkelde software worden de Nederlandse IP-adressen opgespoord. Het...

Cybercrime03.12.2020

BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden

Verder lezen over Movie

Zo zit het nu met de Formule 1-film van Brad Pitt

Brad Pitt ging vorig jaar tijdens de opnames van de film op Silverstone zo op in zijn personage dat we stiekem geloven dat Sonny Hayes echt een coureur was. 

Automotive19.06.2024

Zo zit het nu met de Formule 1-film van Brad Pitt

Nieuwe Deadpool & Wolverine-trailer zit vol met piemelhumor

Als je heel erg dol bent op piemelhumor, dan is deze nieuwe trailer van Deadpool & Wolverine waarschijnlijk direct je favoriet.

Entertainment09.06.2024

Nieuwe Deadpool & Wolverine-trailer zit vol met piemelhumor

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

De officiële Deadpool & Wolverine-popcornbak willen we ook in Nederland

Deadpool and Wolverine draait vanaf 26 juli in de bioscoop. Genoeg tijd dus voor onze Nederlandse bioscoopen om iets te regelen en te zorgen dat we de geweldige popcornbakken kunnen kiezen. 

Entertainment31.05.2024

De officiële Deadpool & Wolverine-popcornbak willen we ook in Nederland

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met uiteraard ook deze maand weer volop nieuwe series, films en documentaires om te gaan bingen.

Entertainment31.05.2024

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Het huis uit Home Alone is te koop en dit is de schade

Het huis is aan de binnenkant wel flink onder handen genomen, zoals je ziet in de video. Het moest ook wel, nadat onze Kevin ermee klaar was…

Entertainment28.05.2024

Het huis uit Home Alone is te koop en dit is de schade

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

The Phantom Menace is een populaire Star Wars-film, want Darth Maul. Zeker de geremasterde versie is de moeite waard: bekijk nu de trailer.

Entertainment21.05.2024

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Vandaag, maandag 13 mei 2024, introduceert de Nederlandse tv-streamingdienst NLZIET een nieuw en goedkoper Basis-abonnement. Dit nieuwe abonnement kost €7,95 per maand en bevat reclame in de VOD-content van de RTL- en Talpa-zenders.

Entertainment13.05.2024

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Verder lezen over Netflix

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

De streamingdienst Netflix heeft het er maar druk mee, games. Maar er komt ook nog veel nieuws aan. Zo verschijnt er onder andere een simulatiegame aan van The Hobbit.

Gaming05.06.2024

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Netflix komt met een animeserie van Tomb Raider. De stem van Lara Croft wordt niet door Jolie of Vikander ingesproken, die wel eens het gezicht zijn geweest van mevrouw Croft.

Gaming03.06.2024

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Lara gaat anime
Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met uiteraard ook deze maand weer volop nieuwe series, films en documentaires om te gaan bingen.

Entertainment31.05.2024

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Netflix kondigt animatieserie Minecraft aan met miniteaser

Vorig jaar werd bekend dat Minecraft 300 miljoen keer is verkocht. En die verkopen zullen weer stijgen, nu Netflix ermee aan de haal gaat.

Gaming30.05.2024

Netflix kondigt animatieserie Minecraft aan met miniteaser

Netflix komt met Million Dollar Secret: opvolger van Squid Game: The Challenge

Het idee dat 11 mensen op zoek moeten naar de twaalfde persoon om zo op jacht te gaan naar 1 miljoen dollar: dat is de nieuwe Netflix-show Million Dollar Secret.

Entertainment30.05.2024

Netflix komt met Million Dollar Secret: opvolger van Squid Game: The Challenge

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Verder lezen over Serie

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Deze nieuwe HBO-original serie speelt zich af in een tijdperk ruim 100 jaar voor de gebeurtenissen van "Game of Thrones" waarin de Targaryens nog steeds de IJzeren Troon in handen hebben en de herinnering aan de laatste draak nog niet uit het geheugen zijn verdwenen.

Entertainment19.06.2024

Serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ nu in productie

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

The Boys op Amazon is een prachtserie, met zijn superhelden, zijn duisternis en zijn toch zeer graphic content. Maar aan alles komt een einde: seizoen 5 wordt het laatste van The Boys.

Entertainment12.06.2024

Het is klaar met The Boys op Amazon Prime Video

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

“We denken dit verhaal niet binnen de twee seizoenen te kunnen vertellen”. Dat kunnen we ons als gamers wel voorstellen over The Last of Us.

Entertainment06.06.2024

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

Amazon maakt tv-serie van de game Yakuza

Amazon werkt nu aan een serie van Yakuza: Like a Dragon. Het is een populaire, uit de pas lopende game gemaakt over de Japanse maffia, die vooral wordt geroemd om hoe verhalend het is. 

Gaming04.06.2024

Amazon maakt tv-serie van de game Yakuza

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Netflix komt met een animeserie van Tomb Raider. De stem van Lara Croft wordt niet door Jolie of Vikander ingesproken, die wel eens het gezicht zijn geweest van mevrouw Croft.

Gaming03.06.2024

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Lara gaat anime
Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen

Concordia draait om AI, met als doel een eerlijke en humane samenleving te creëren door middel van een ongehoorde hoeveelheid camera’s. Klinkt bekend?

Entertainment01.06.2024

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met uiteraard ook deze maand weer volop nieuwe series, films en documentaires om te gaan bingen.

Entertainment31.05.2024

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix