Entertainment09.10.2014

Is tijdreizen mogelijk?


Tijdreizen blijft boeien. We zijn er als het ware door gepakt. Wanneer zou het mogelijk zijn om terug in te tijd te gaan? Of misschien juist een kijkje te nemen in de toekomst? Er is een documentaire in the making as we speak, waarin deze mogelijkheid wordt uitgezocht. De hoofdvraag van de documentaire is: ‘Wat maakt tijdreizen zo krachtig dat het ons allemaal bezighoudt en hoe kunnen we hier realiteit van maken?’.

De geschiedenis van tijdreizen is vrij kort. Tot nu toe is het nog niemand gelukt om dit te doen en te bewijzen. De documentairemakers kijken naar het feit waarom iedereen zo geïnteresseerd is in dit fenomeen voor zo’n lange tijd.

De producers van de documentaire zijn Wanda Bertram en Gisella Bustillos. Zij collecteren geld om de documentaire af te maken via een crowdfunding campagne op Kickstarter. Tot nu toe is er ruim 23.000 dollar opgehaald. Het doel is echter 35.000 dollar. Schenkers maken kans op een ritje in een DeLorean, de auto die in Back to the Future werd gebruikt.

De Delorean uit de Back to the Future trilogie
De Delorean uit de Back to the Future trilogie

De afgelopen drie jaar zijn er verschillende interviews gehouden voor de documentaire. Tim Schafer van Double Fine Productions was hier een van. Ook Roboapocalypse auteur Daniel Wilson is geïnterviewd. Nu wordt er geld ingezameld om de productie voort te zetten.

Schafer die eerder games als Day of the Tentacle en Grim Fandango heeft gemaakt vind tijdreizen iets surrealistisch voor kinderen. Schafer vindt kinderen die door tijdreizen uit elkaar worden gehaald een mooi en spannend scenario, omdat er dan dingen verandert kunnen worden voor de toekomst. Schafer zegt: ‘Het terugdraaien van de tijd is iets waar we al aan gewend zijn bij software en applicaties. Ook in films en games komt dit regelmatig voor. We kunnen alles terugdraaien en opnieuw uitvoeren. ‘

Erik Demain, professor computerwetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology zegt: ‘Toen ik uitgenodigd werd voor de Time Traveler conventie dacht ik: ‘Wat moet ik zeggen over tijdreizen?” Toen realiseerde ik me dat ik al aan een probleem gerelateerd aan tijdreizen bezig was. Toen noemden we dit nog tijdreis data structuren, maar om het serieuzer te laten klinken veranderden we de naam naar Retroactieve Data Structuren.’

Demain voegt toe dat we hebben bewezen dat het onmogelijk is om sneller te reizen dan we nu doen. Wel geloofd Demain in de mogelijkheid om in het verleden dingen te veranderen. Wel zegt hij dat je dan vervolgens weer door al die tijd heen moet die je al een keer hebt meegemaakt.

Volgens Demain is science fiction om ons heen. Demain is gefascineerd door de vraag of tijdreizen ooit mogelijk zal zijn net als velen om hem heen. Dat maakt het fenomeen zo aantrekkelijk. Onderstaand de Kickstarter video. 

Verder lezen over Reizen

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness