Entertainment04.07.2019

In populaire Netflix-series wordt veel gerookt


En daar wil de streamingsdienst verandering in brengen

In Netflix-series wordt veel gerookt. Dit blijkt uit onderzoek van Truth Initiative, de lobby tegen roken in de Verenigde Staten. In de onderzochte series wordt veel meer gerookt dan tijdens reguliere tv-programma’s op de Amerikaanse televisie. Koplopers zijn onder andere Orange Is The New Black en Stranger Things. Van de laatste serie is vandaag het derde seizoen online gekomen. De onderzoekers vindt de hoeveelheid tabak die te zien is verontrustend, zeker omdat veel jongeren naar series kijken.

Meer rokers in Netflix-series

Uit analyse van Thruth Initiative is dus gebleken dat in Netflix meer rookbeelden te zien zijn dan in tv-programma’s. En het aantal beelden met tabak is zelfs flink toegenomen ten opzichte van een jaar geleden, we zien bijna 3 keer zowel tabaksbeelden tijdens de meest populaire Netflix-series. Over het algemeen hadden 92% van de geanalyseerde shows beelden van tabak en/of rokers, tegen 79% in het onderzoek een jaar eerder.

Een Amerikaanse chirurg vindt dit alarmerend, omdat uit zijn analyses bleek dat mensen die in films worden blootgesteld aan tabaksgebruik twee keer zoveel kans hebben om te roken dan mensen die minder beelden van tabak zien. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat blootstelling aan tabaksgebruik in films ervoor zorgt dat 37% van de jongeren met roken wil beginnen. Of dat voor series ook geldt, is (nog) niet onderzocht.

Series met de meeste tabaksbeelden

Op Netflix zijn 6 series onderzocht, omdat uit onderzoek onder jongeren tussen de 25 en 24 jaar bleek dat zij hier het meeste naar kijken.

Onderstaande grafiek laat zien in welk van de onderzochte series het meest wordt gerookt.

<em>Bron: Truth Initiative<\/em>
Bron: Truth Initiative

Onderzoekers bekeken meer dan 400 afleveringen en 350 uur aan afleveringen om tabaksbeelden te documenteren. Elke afbeelding van een sigarettenpakje of een afzonderlijk product werd geteld als een afzonderlijk incident – zelfs als meerdere producten in dezelfde scène werden getoond. In totaal laat Stranger Things de meeste tabaksbeelden zien en in 100% van de afleveringen wordt tabak getoond.

Minder beelden van tabak en rokers

Netflix zegt actie te gaan ondernemen en zegt in series voor jongeren alleen nog tabaksbeelden te laten zien als dit nodig is om feiten goed weer te geven. Voor overige series geldt dat er kritisch wordt gekeken of het wel noodzakelijk is om tabaksbeelden te tonen en het moet in ieder geval een creatief doel hebben of horen bij het personage.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Netflix

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Netflix kondigt prijsverhoging voor Nederland aan

Netflix wordt duurder. De prijzen van abonnementen gaan omhoog met 1, 2 en 3 euro. Het duurste abonnement is het meest getroffen.

Entertainment09.05.2024

Netflix kondigt prijsverhoging voor Nederland aan

Unfrosted is cereal-sly vreselijk: en toch keken we hem uit

Jerry Seinfeld is terug. In een film waarin hij zowel regisseur als hoofdrol is, vertelt hij het verhaal van Pop-Tarts: Unfrosted.

Entertainment03.05.2024

Unfrosted is cereal-sly vreselijk: en toch keken we hem uit

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix: deze films, series en documentaires verschijnen in mei 2024

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met deze maand weer een aantal pareltjes. Zo zien we Jennifer Lopez in de film Atlas in de rol kruipen van Atlas Shepherd.

Entertainment29.04.2024

Netflix: deze films, series en documentaires verschijnen in mei 2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

Baby Reindeer is totaal niet wat je denkt dat het is. Als je al kunt bedenken wat het is. Deze serie biedt een bijzonder inkijkje in het leven van een slachtoffer, zonder dat het alleen maar drama is.

Entertainment19.04.2024

Netflix-kijktip: Baby Reindeer schuurt, maar maakt wat los

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore