'Ik heb met een grote glimlach op m'n gezicht de koptelefoon in elkaar gezet'

'Ik heb met een grote glimlach op m'n gezicht de koptelefoon in elkaar gezet'

Gerrard Street

Vorig artikel Volgend artikel

De Griekse filosoof Aristoteles had het al over de vijf klassieke gewaarwordingen namelijk zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Wij focussen ons in deze review op een van die vijf klassieke zintuigen; horen.

De Nederlandse startup Gerrard Street ontwikkelt koptelefoons waarbij alle losse onderdelen te vervangen zijn. Tom Leenders en Dorus Galama zijn de oprichters van Gerrard Street. Wij mochten bij Dutch Cowboys het type Prince een tijdje uitproberen.

Prince is de draadloze variant van Gerrard Street. Ik, Floyd Aanen, ben als audioman (jarenlang radioverslaggever geweest) erg geïnteresseerd in geluid. In goed geluid welteverstaan.

IMG_0193
Prima koptelefoon, ook voor buiten.

Geen specificaties, wel gevoel

Ik kan opsommen wat de specificaties zijn of heel interessant doen door allerlei technische aspecten te benoemen. Maar waar het in mijn ogen bij deze koptelefoon om gaat, is gevoel. Emotie.

De koptelefoon komt in een platte doos aan en je moet hem zelf in elkaar zetten. Ok, geen probleem. Paar keer klikken. Boutje aandraaien en klaar.

De koptelefoon is modulair. In delen dus. Dat is handig want als er iets kapotgaat dan kan je het vervangen. Maar het brengt ook een stukje beleving met zich mee. Als je net als ik goed geluid wil op je oren dan ben je bereid om daar ook in te investeren. Niet alleen in geld, maar ook in tijd. Ik heb met een grote glimlach op m'n gezicht de koptelefoon in elkaar gezet.

Founder Tom Leenders zei daar in een interview dat eerder op onze site verscheen dit over: ,,Wij wilden wel die betere geluidskwaliteit. Toen hebben we bedacht dat een koptelefoon eigenlijk modulair moet zijn. Zodat je los dingen kan vervangen en repareren. Mijn persoonlijke drijfveer is dat we teveel elektronica weggooien, daar wil ik iets aan doen."

gs-prince
Gerrad Street Prince.
gerrard-street-prince-perspective
Stijlvol en kwaliteit.

Gerrard Street Prince: over-ear draadloze hoofdtelefoon

Tom Leenders legt nog even uit hoe het precies werkt: ,,Wij leveren de koptelefoon aan in losse onderdelen. Voor het in elkaar zetten van de koptelefoon gebruiken wij een simpel montagesysteem. Geen gekke boutjes en moertjes. En als er iets kapot gaat dan hoef je niet de hele koptelefoon weg te gooien, maar vervang je gewoon het onderdeel dat kapot is. Dat is veel duurzamer. Voor een klein bedrag per maand huren klanten bij ons een koptelefoon. Het is betalen voor gebruik en als er iets stuk is dan 'no questions asked'. Krijg je gelijk een nieuw onderdeel thuisgestuurd. En je kan het maandelijks opzeggen. Niet leasen, wij blijven eigenaar van de onderdelen dan hebben wij de prikkel dat we het maken als het kapot gaat."

Klinkt logisch. Waarom is dit nu pas bedacht?

,,Vijftien jaar geleden hadden koptelefoons nog niet zo’n prominente rol in ons leven. Je ziet met de opkomst van snellere processoren in mobiele telefoons dat de koptelefoon steeds belangrijker wordt. Van een audio product is het een lifestyle product geworden. Op dat gebruik is onze koptelefoon ook ontworpen.”

Schermafbeelding 2020-11-12 om 11.42.48
Het ziet er ook gewoon nog eens gelikt uit.

Horen is voelen, voelen is horen

Na weken van testen en zelf ervaren wil ik eigenlijk niks anders meer. Deze koptelefoon is dan misschien wel in delen, het totaal is van een uitermate goede kwaliteit. Ik luister voor mijn werk en privé veel naar online video's en podcasts. Ik monteer zelf ook veel audio en video. Dan is dit gewoon een fantastische koptelefoon. Je oren zijn helemaal afgeschermd en met de 'noise cancelling' functie ben je helemaal afgesloten van de buitenwereld om je volledig te concentreren op het geluid en de montage. Ik heb hem in een maand tijd nog maar 1 keer hoeven opladen. Dat zal na verloop van tijd wel vaker moeten, maar een korte oplaadtijd is wel fijn.

De kussens van de oorschelpen zijn lekker zacht en sluiten goed af. De koptelefoon is best wel groot en je hebt echt iets op je hoofd. Ik vind dat gaaf want het mag gezien worden. Verder vind ik de bediening simpel en handig. Geen poespas met een knopje voor dit en een knopje voor dat. Gewoon alleen het broodnodige aan knopjes. De bluetooth verbinding is altijd stabiel.

Is er dan geen minpuntje? Jawel hoor. Als je buiten loopt of fiets met de koptelefoon op je oren en er staat een stevige wind dan hoor je de wind goed tegen de oorschelpen suizen.

Waar het in mijn ogen bij deze koptelefoon om gaat, is gevoel. Emotie.
- Floyd Aanen Dutch Cowboys
img-6495
Dorus Galama en Tom Leenders (R).
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...