Ierland en de rest van de wereld viert feest: het is St. Patrick's Day!

Ierland en de rest van de wereld viert feest: het is St. Patrick's Day!

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag Lá Fhéile Pádraig oftewel St. Patrick's Day. De nationale feestdag van Ierland.

De feestdag valt ieder jaar op 17 maart. Men herdenkt de beschermheilige van het Ierland, Saint Patrick. Normaal gesproken wordt het overal in Ierland uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Maar, ook hier is het coronavirus spelbreker.

Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan op deze dag bijvoorbeeld groen bier kopen.

Ook in Amerika een groot feest

St. Patrick's Day wordt ook groots gevierd in de Verenigde Staten en Australië, landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. In deze landen worden veel grote optochten georganiseerd. In New York vindt de oudste en grootste parade ter wereld plaats. Ook is het een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de president van de Verenigde Staten op St. Patrick's Day overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland, en breder over de gevolgen van gebeurtenissen in de wereld.

In Chicago doen ze iets heel speciaals. De Chicago River is ieder jaar groen gekleurd ter gelegenheid van St. Patrick's Day.

Ook leuk om te vieren als je niet Iers bent

In veel landen is een jaarlijks groeiende groep mensen die St. Patrick's Day viert. Niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen; er is ook een groep zonder Ierse wortels, die zichzelf 'Irish for the day' verklaren. Zo heeft de voormalige burgemeester van New York, Ed Koch, zichzelf eens omgedoopt tot 'Ed 'O Koch'.

St. Patrick's Day is niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is ook een christelijk feest dat door de Katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk, de Lutherse Kerk en de Oosters-orthodoxe Kerk gevierd wordt. Deze feestdag valt altijd in de vastentijd en kan soms in de zogeheten Goede Week vallen. Valt St. Patrick's Day in zo'n week, dan wordt de feestdag verschoven naar de tweede maandag na Pasen.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...