Entertainment01.09.2019

Efteling sluit de Bob: vandaag maken fans nog een laatste ritje


Na vandaag kun je geen ritjes meer maken in de iconische ‘Bob’ in de Efteling. De verouderde bobsleebaan, geopend in 1985, wordt vanavond definitief gesloten en maakt plaats voor een nieuwe attractie. Familie-achtbaan ‘Max & Moritz’ komt in de plaats te staan van de Bob en opent in het voorjaar van 2020.

Open sinds 1985

De Bob was bij veel bezoekers heel geliefd en dik 30 jaar geleden een behoorlijk innovatieve attractie. “Het gevoel van vrij door de baan zoeven, is een heerlijke ervaring. Op de top van de helling duiken de bobs op 19,5 meter de piste in. De sledes kunnen een zijwaartse hoek maken van meer dan 80 graden.”, zo lezen we op de site van De Efteling in het persbericht over de opening.

Actiefoto’s in de Efteling

Wie heeft zich weleens laten verleiden tot het kopen van een actiefoto in de Efteling? Nadat je uit een attractie stapt wil je toch altijd even zien hoe je op de foto staat. En de bobslee had (samen met het Carnavalfestival) de primeur, hier werden namelijk de allereerste actiefoto’s gemaakt. Vlak voor de laatste bocht stond de camera opgesteld en dat was destijds nog bijzonder. De foto kon je dezelfde dag nog mee naar huis nemen.

In de bobslee zat je toen nog achter elkaar, net als in een ‘echte’ bob. In 2005 paste het attractiepark de karretjes aan en kon je voortaan naast elkaar zitten.

<em>De Bobbaan in 1985Beeld: De Efteling<\/em>
De Bobbaan in 1985Beeld: De Efteling

Nieuwe achtbaan voor kinderen tussen 4 en 10 jaar

Na 34 jaar intensief gebruik bleek de baan behoorlijk verouderd en de laatste jaren kampte de bobbaan vaak met storingen. Nu maak de attractie plaats voor een nieuwe achtbaan, die gericht is op kinderen tussen 4 en 10 jaar oud. Max & Moritz wordt een dubbele achtbaan. We lezen op de site van De Efteling dat het is gebaseerd op een Duits gedicht over twee kwajongens. Dat past nog steeds bij het Zwitserse thema rondom de huidige attractie.

Vandaag verzamelden zich al vroeg veel fans bij de bobbaan om de laatste ritjes te beleven. Zij reageren op Twitter vooral teleurgesteld over de sluiting. Ben je vandaag niet gegaan? Misschien heb je dan in ieder geval de actiefoto nog!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.