Deze tranentrekkende smartlap is gemaakt door AI

Deze tranentrekkende smartlap is gemaakt door AI

Vorig artikel Volgend artikel

Lekker een potje janken bij een smartlap. We doen (of willen!) het allemaal wel eens. De nieuwste 'hit' van Pure Ellende ft. GPT-2 heet 'Tranen op de dansvloer' en is gemaakt met kunstmatige intelligentie of artificiële intelligentie (AI).

Het lied is gemaakt naar aanleiding van de afgelasting van het Smartlappenfestival in Utrecht. Oordeel zelf:

Dit nummer is om te janken

Op de website van de makers staat: ,,Nu voor het eerst in 30 jaar het niet door is gegaan, kerst min of meer is gecanceld en de kroegen leeg staan, is er reden genoeg om een potje te huilen."

De tekst en de muziek zijn door een computer gemaakt. GPT-2 (tekstmodel) & Music Transformer (muziekmodel).

Er is ook een podcast met in totaal drie afleveringen. Aflevering 1: Hoe leg je een algoritme uit wat een smartlap is? Aflevering 2: Vreemde teksten en melodieën en aflevering 3: Zit de snik erin?

Making-of staat ook op YouTube

Het componeren van de muziek met AI was een cherry-picking process. Hier zie je Janne, Klaas en Maarten aan de slag met het Music Transformer algoritme om de pianobegeleiding samen te stellen, waarbij het soms ook 'kill your darlings' was.

Lees hoe dit gemaakt is op https://www.setup.nl/smartlap

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...