Darth Vader is overleden

Darth Vader is overleden

Acteur werd 85 jaar

Vorig artikel Volgend artikel

David Prowse, de acteur die Darth Vader speelde in de originele Star Wars-films, is overleden. De boomlange bodybuilder is 85 jaar oud geworden. Hij is overleden na een kort ziektebed.

Wel de acteur maar niet de stem van Darth Vader

Prowse werd in 1935 geboren in Bristol (Engeland). Hij was drievoudig Brits kampioen gewichtheffen. Ondanks dat hij wereldberoemd werd als de acteur die de kwade genius in de originele Star Wars-films speelde, was zijn stem nooit te horen. James Earl Jones is de stemacteur van Darth Vader.

Regisseur George Lucas zag Prowse in een klein rol in de Britse cultfilm 'A Clockwork Orange' en vroeg de bijna 2 meter lange acteur om auditie te doen voor de schurkachtige Vader of de Wookie Chewbacca.

Prowse speelde de voormalige vader van Luke Skywalker in Star Wars, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Prowse vertelde later aan de BBC dat hij Darth Vader koos omdat 'je je altijd de slechteriken herinnert'.

Lucas is trots dat Prowse 'zijn' creatie tot leven bracht

De geestelijk vader van Star Wars, George Lucas schrijft in een eerbetoon: ,,Hij liet Vader van de pagina springen en op het grote scherm verschijnen, met een imposante gestalte en bewegingsprestaties die passen bij de intensiteit en onderstroom van Vader's aanwezigheid."

[Afbeeldingen © Gentle Giant ltd.]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...