Danny Vera Roller Coaster is de nieuwe nummer één in de Top 2000

Danny Vera Roller Coaster is de nieuwe nummer één in de Top 2000

Bohemian Rhapsody na vier jaar op plaats 2

Vorig artikel Volgend artikel

Het is december, los van alle feestdagen en andere verplichtingen is er al jaren één radioprogramma wat een groot deel van Nederland bezig houdt, de Top 2000. De jaarlijkse hitlijst is een fenomeen en gaat verder dan alleen de radio. Internet, de mogelijkheid om fysiek erbij aanwezig te zijn (alleen nu even niet) en de Televisie uitzendingen. De Top 2000 is inmiddels uitgegroeid tot een geweldig muziekfeestje en wordt door iedereen omarmd.

Alles draait uiteindelijk om de top 10, als zijn de die andere 1990 nummers eigenlijk veel leuker want helemaal aan de top is het al jaren best saai. Queen weet inmiddels de lijst der lijsten al wwer wat jaren te domineren met hun Bohemian Rhapsody net als dat de Eagles al net zo lang hun Hotel California spelen.

En dan is het 2020. Een jaar waarin alles door het coronavirus op z’n kop lijkt te staan. Niets is meer hetzelfde en dan precies dan gebeurt het. De Queen is eindelijk van haar troon verstoten, verslagen door onze eigen Danny Vera, singer songwriter uit Zeeland. Basic, no-nonsense, met een gouden hart en een ongekend prachtige stem. Zijn Roller Coaster is de onbetwiste nieuwe nummer één. Hoe geweldig is dat..

Danny Vera was met Roller Coaster in 2019 op plaats vier al de hoogste nieuwe binnenkomer ooit in de Top 2000. Queen voerde sinds 2016 de lijst aan met hun bekende samenzang. De enige Nederlandse artiest die eerder de hoogste plaats in de Top 2000 behaalde, is Boudewijn de Groot met Avond in 2005.

Top 2000 Top 10

Tot vanmiddag 17.00 uur konden fans van de lijst der lijsten hun stem uitbrengen op hun favoriete nummer die uiteindelijk de 2000 nummers bepalen waarmee NPO Radio 2 het jaar afsluit. De top 10 van de Top 2000 ziet er als volgt uit (positie vorig jaar tussen haakjes):

1. Roller Coaster - Danny Vera (4)
2. Bohemian Rhapsody - Queen (1)
3. Hotel California - Eagles (2)
4. Piano Man - Billy Joel (3)
5. Stairway To Heaven - Led Zeppelin (5)
6. Black - Pearl Jam (7)
7. Avond - Boudewijn de Groot (6)
8. Fix You - Coldplay (8)
9. Wish You Were Here - Pink Floyd (10)
10. Heroes - David Bowie (27)

De complete Top 2000 wordt donderdag 17 december onthuld. De uitzending van de lijst begint dit jaar direct op eerste kerstdag (vrijdag 25 december) om 00.00 uur vanuit het Top 2000 Café. Traditiegetrouw zal de nummer 1 op oudejaarsdag vlak voor de jaarwisseling te horen zijn.

Fotocredits en rechten header-foto Danny Vera: Nathan Reinds/NPO Radio 2.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....