Entertainment12.03.2018

Bowers & Wilkins geeft een kijkje in de keuken


Al meer dan 50 jaar bezig met de beste audio

Een mooie quote om dit artikel mee te beginnen. Een uitspraak van oprichter John Bowers en vandaag de dag nog steeds de visie van waaruit men bij Bowers & Wilkins te werk gaat. Iedere speaker, iedere koptelefoon of headset, zal gemaakt worden met deze inspirerende quote in het achterhoofd. Maar het is ook precies waar Bowers & Wilkins zo goed in is. Niet voor niets worden de speakers van het bedrijf gebruikt in een aantal wereldberoemde geluidsstudio’s. Technologie en performance komen bij B&W altijd op de eerste plaats.

Kort even over Bowers & Wilkins

Misschien is nog niet iedereen bekend met B&W, dus eerst even kort iets over het bedrijf zelf. Bowers & Wilkins is een wereldwijde marktleider op het gebied van premium luidsprekerproducten en ambassadeur van ‘true sound.’ De innovatieve, en vaak prijswinnende audioproducten van Bowers & Wilkins vormen een essentieel onderdeel van audio-entertainment, of dat nu thuis is of onderweg. Luidsprekers van het merk worden door audiokenners beschouwd als de definitieve ‘audioreferentie-speakers’, hetgeen dus te merken is aan het feit dat ze gebruikt worden in de belangrijkste opnamestudio’s over de hele wereld.

Worthing, UK

Met het hoofdkantoor gevestigd in het Engelse Worthing (vlakbij Brighton), begint daar ook de geschiedenis van het merk. Kort na de oorlog hebben daar meneer Bowers en meneer Wilkins elkaar ontmoet, om de eerste elektronicazaak te openen. Maar omdat bij Bowers de passie voor het assembleren (en ook repareren) van luidsprekers de overhand kreeg, is hij in 1966 zijn eigen bedrijf gestart. En dus was daar de ‘geboorte’ van Bowers & Wilkins.

Bowers & Wilkins
Bowers & Wilkins

De fabriek

We blijven in de plaats waar het allemaal begon, Worthing. Hier staat nog altijd de belangrijkste fabriek van het merk. Al zijn er inmiddels wereldwijd wat meer locaties waar de producten worden gemaakt. In Worthing is dat voornamelijk de premium modellen uit de 800 D3-serie, verderop in dit artikel meer hierover, en nog altijd de Nautilus.

Tijdens de factory tour doorlopen we iedere stap in het productieproces, waarbij gelijk opvalt hoe precies men te werk gaat, hoe goed alles gecontroleerd wordt en hoe klein (zeg maar gewoon nihil) de kans is dat er een foutje sluipt in een van de speakers. Iedere stap over het hele proces genomen zal uitvoerig gecontroleerd worden. Ieder foutje halen ze eruit. En is het niet goed, een minuscuul krasje, of iets teveel speling op een onderdeel, dan gaat het gewoon opnieuw. Zo zorgt men ervoor dat er niks over het hoofd gezien kan worden. En waarborgen ze de kwaliteit waar het merk ook voor staat. Verder worden dingen die geautomatiseerd kunnen door robots gedaan, al het andere is handwerk.

Hier zien we de Nautilus nog in de verf.
Hier zien we de Nautilus nog in de verf.
Het gebruikte beukenhout bestaat uit meerdere lagen.
Het gebruikte beukenhout bestaat uit meerdere lagen.
Een machine om er de juiste vorm in te buigen.
Een machine om er de juiste vorm in te buigen.
De speakers al wat voorgevormd.
De speakers al wat voorgevormd.
Alle electronica gaat er met de hand in.
Alle electronica gaat er met de hand in.

Listen and you’ll see

Het idee dat je bijzonder geluid pas kan waarderen als je het echt beleeft, is inmiddels terug te vinden in het bedrijfsmotto. “Listen and you’ll see.”

Naast een bezoek aan de fabriek, waar we uitgebreid te zien hebben gekregen hoe de speakers gemaakt worden, kan natuurlijk ook een luistersessie niet ontbreken. Er zijn een aantal ruimtes ingericht waar je audio op de best mogelijke manier kan ervaren. Zo is er een bioscoopzaal ingericht met een audio en surround systeem van honderduizenden euro’s maar is er ook een wat simpelere audioruimte waar de focus volledig op de speakers (uiteraard komen hier alle topmodellen voorbij) komt te liggen.

Een optimale audiobeleving dus. De verschillende speakers hebben zo weinig ruis, dat je muziek in zijn puurste vorm hoort. En daardoor worden er soms andere dingen hoorbaar. Zo zijn er nummers waarbij je achtergrond geluiden hoort, een inschakelende microfoon, of een deurbel, die je op iedere andere speaker de je zelf in gebruik hebt niet zal horen.

En doordat ze de speakers zo nauwkeurig fabriceren, halen ze er ook de ‘distortion’ uit. Met andere woorden, je kan hem zo hard zetten als je wil (dat gaan de buren niet fin vinden) maar je zal er geen piep in je oren aan over houden. Iets dat je zelf vast wel eens de dag na een feestje hebt gehad.

Maar na het horen van de verschillende speakers, allemaal in de eigen prijsrange, wil je eigenlijk niks anders meer horen. Aan zo’n mooie, pure sound, raak je snel gewend.

Spuitwerk gaat wel deels geautomatiseerd.
Spuitwerk gaat wel deels geautomatiseerd.
De speaker IS zo goed als klaar, nog een laatste check.
De speaker IS zo goed als klaar, nog een laatste check.
Een aantal modellen van Bowers & Wilkins op een rijtje.
Een aantal modellen van Bowers & Wilkins op een rijtje.
Het zal je niet verbazen dat de speakers al verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept.
Het zal je niet verbazen dat de speakers al verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept.
Een van de audioruimtes.
Een van de audioruimtes.
Audioroom setup. Dit wil je thuis ook.
Audioroom setup. Dit wil je thuis ook.
Leuk voor thuis.
Leuk voor thuis.

De 800 D3-serie

De 800 D3 is het kroonjuweel van Bowers & Wilkins, deze brengt alle innovatieve en baanbrekende technologieën samen tot een ultieme luidspreker. Met als resultaat: de beste luidspreker die het Britse merk ooit geproduceerd heeft.

De Bowers & Wilkins 800 D3 luidspreker herdefinieert de referentie voor de ultieme geluidskwaliteit. Het is zonder enige twijfel de best presterende, meest geavanceerde luidspreker tot nog toe geproduceerd door Bowers & Wilkins.

Bowers & Wilkins probeert steeds op een consequente wijze toonaangevende luidsprekers te produceren. Dat heeft ertoe geleid dat de volledige, ultramoderne fabriek in Worthing, West Sussex compleet verbouwd werd voor de productie van de nieuwe 800 Series Diamond. De 800 D3 wordt, net zoals de andere producten uit de reeks, volledig geproduceerd in deze vernieuwde fabriek.

B&W_8615_Black800_woodwall
B&W_8615_Black800_woodwall

Aanrader

We hebben recent al geschreven over de PX, de nieuwste headset van Bowers & Wilkins. Een van de beste headsets die er op dit moment beschikbaar is. En dat kunnen we eigenlijk ook zeggen over alle speakers die we gehoord hebben in Worthing. Stuk voor stuk koplopers in ieder zijn eigen marktsegment. Ben je zelf op zoek naar een nieuwe speaker voor thuis of op kantoor? Check dan zeker even de website om te zien of er voor jou iets tussenzit. En uiteraard gaan wij je op de hoogte houden van de toekomstige ontwikkelingen van dit mooie en zeker ook innovatieve merk. 2017 was een jaar met hoogtepunten, zoals je in onderstaande video kan zien, dat zal de komende jaren niet anders zijn.

Listen and you’ll see”

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Bowers & Wilkins

Al 30 jaar Nautilus: nog altijd een van de meest iconische luidsprekers

Iconisch. Legendarisch. Inspiratie. Nautilus, nog altijd een van de meest iconische luidsprekers ter wereld, wordt 30 jaar. En al 30 jaar lang vervaardigt Bowers & Wilkins de Nautilus met de hand op bestelling in de fabr...

Gadgets10.05.2023

Al 30 jaar Nautilus: nog altijd een van de meest iconische luidsprekers

Philips TV introduceert samen met Bowers & Wilkins de OLED+935

Omdat er dit jaar tijdens de IFA weinig tot niets te beleven is in en rondom Berlijn, hebben veel merken gekozen voor een eigen online editie. Philips TV trapte vandaag af met een persoonlijke en interactieve keynote van...

Gadgets01.09.2020

Philips TV introduceert samen met Bowers & Wilkins de OLED+935

Ultiem beeld gecombineerd met premium sound
​Philips TV en Bowers & Wilkins verlengen samenwerking

TP Vision, exclusief licentiehouder van premium merk Philips TV & Sound, en het toch legendarische Britse bedrijf voor geluidstechniek Bowers & Wilkins zijn akkoord gegaan met een verlenging van hun succesvolle samenwer...

Media16.07.2020

​Philips TV en Bowers & Wilkins verlengen samenwerking

Bowers & Wilkins komt met nieuwe draadloze geluidslijn

Het audiomerk Bowers & Wilkins introduceert Formation: een nieuwe lijn draadloze audioproducten. Deze nieuwe luidsprekers moeten draadloos hifi geluid overal in huis laten klinken. Bowers & Wilkins draait al een tijdje m...

Gadgets21.08.2019

Bowers & Wilkins komt met nieuwe draadloze geluidslijn

Philips TV introduceert samen met Bowers & Wilkins de OLED+ 903

Het eerste resultaat van de nieuwe samenwerking tussen Philips TV en de Britse audio expert Bowers & Wilkins is onthuld met de lancering van de Philips OLED+ 903. Het is de eerste tv die profiteert van de expertise van b...

Entertainment31.08.2018

Philips TV introduceert samen met Bowers & Wilkins de OLED+ 903

De PX van Bowers & Wilkins, een must-have draadloze noise-cancelling koptelefoon

Een draadloze noise-cancelling koptelefoon, niet heel speciaal zou je denken. Op Dutchcowboys & Stylecowboys zijn er al meerdere de revue gepasseerd. De ene wat stijlvoller, de ander weer wat innovatiever. De markt leek...

Gadgets02.02.2018

De PX van Bowers & Wilkins, een must-have draadloze noise-cancelling koptelefoon

Verder lezen over Music

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

​Vinyl blijft het winnen van CD’s: dit is waarom

Vinyl doet het in Nederland al een tijdje beter dan de compact disc, de CD, maar in de Verenigde Staten is dat pas twee jaar het geval. Vorig jaar werd er zelfs dubbel zoveel dollars gespendeerd aan platen versus cd’tj...

Gadgets26.03.2024

​Vinyl blijft het winnen van CD’s: dit is waarom

Lekker analoog
Fans van Taylor Swift zorgen voor aardbeving

De Eras-tour van Taylor Swift staat nu op Disney+ en dat is een bijzonder concert. Niet zozeer omdat Swift nou zo bijzonder is, want deze Person of the Year is vooral een popzangeres, maar wel eentje die veel mensen raak...

Entertainment15.03.2024

Fans van Taylor Swift zorgen voor aardbeving

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

Terwijl mensen inmiddels steeds vaker afhaken van Spotify omdat het zijn belofte op Hi-Fi maar niet waarmaakt, zien we dat Spotify wel met allerlei andere zaken blijft komen. Denk aan een medium om je levensvragen te bea...

Online13.03.2024

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Frankrijk kondigde eind vorig jaar een nieuwe belasting aan, waarop Spotify meteen besloot zijn support voor verschillende muziekfestivals in te trekken. Maar nu merken de gebruikers van Spotify direct hoe vervelend die...

Entertainment08.03.2024

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Hoeveel is nog onbekend
​10 tips om concertkaartjes te kopen via Ticketmaster

Ticketmaster heeft het de laatste tijd geen enorm prettige ervaring gemaakt om concertkaartjes te kopen. Je komt in een wachtrij te staan, maar je hebt geen idee wat daarbij nou precies de regels zijn. En dan is er ook n...

Online01.03.2024

​10 tips om concertkaartjes te kopen via Ticketmaster

Tips tegen ticketstress
​Live muziek doet meer met je dan Spotify

Niet iedereen geniet van concerten: de drukte, de muziek die ineens een stuk rauwer klinkt en dan ook nog de dure tickets… Aan de andere kant zijn er ook mensen die het juist een feestje vinden: de energie, de gezellig...

Nieuws29.02.2024

​Live muziek doet meer met je dan Spotify