Cybercrime27.11.2015

​Wachtwoorden zijn als onderbroeken


Hoe vaak trek je een schone onderbroek aan? En hoe vaak verander je je wachtwoord? Als je het laatste vaker doet dan het eerste, dan is er waarschijnlijk iets grondig mis met de algehele hygiëne.

De overeenkomsten tussen onderbroeken en wachtwoorden

Wat dat betreft zit het wel goed in Nederland volgens onderzoek in opdracht van Kaspersky Lab. We verversen onze onderbroek namelijk véél vaker dan onze wachtwoorden. Je staat er niet iedere dag bij stil, maar er zijn opvallend veel raakvlakken tussen wachtwoorden en ondergoed. Zo geef je beide doorgaans niet aan iemand anders in bruikleen, is het niet de bedoeling dat iedereen om je heen het ziet en is het wel zo verstandig om met enige regelmaat een fris en fruitig exemplaar in te zetten. Kaspersky Lab wilde wel eens weten of de consument zich bewust is van deze parallellen en aan welke van de twee meer waarde wordt gehecht. Tijd voor een enquête.

Leenslip

Het wachtwoord voor online bankieren, je Facebook-account en een webshop hou je dus voor jezelf, dat weet een kind zelfs. Maar wat blijkt? 38 procent van de internetgebruikers geeft ruiterlijk toe wel eens zo’n kostbare toegangscode aan een collega, huisgenoot of andere bekende ter beschikking te hebben gesteld. Dat kan natuurlijk gebeuren als een wachtwoordnoodsituatie zich voordoet, zoals in een derde van de gevallen, maar die andere twee derde van de ondervraagden zou het zó weer doen. Zonder met de ogen te knipperen.

Gaan we ook zo nonchalant met ons ondergoed om? Verre van! Ruim driekwart bezweert namelijk in géén geval de slip, string of boxershort aan iemand uit te lenen. En we – althans, de meesten van ons – trekken iedere dag een schone aan. Nu is het ook weer niet de bedoeling dat we dagelijks onze wachtwoorden veranderen, maar ruim een derde van ons doet dat minder dan twee keer per jaar. En minder dan twee keer per jaar kan ook betekenen: helemaal nooit.

Nog een eyeopener: we hebben meer wachtwoorden dan onderbroeken. Je zou het eerder andersom verwachten, gezien het feit dat ook weer driekwart – dezelfde? – liever zonder deugdelijke wachtwoordbeveiliging de deur uit gaat dan zonder ondergoed. Liever ons hele hebben en houwen open en bloot op straat dan een koutje op de edele delen, dus.

Zonder hemd, zonder broek

We hebben hem allemaal wel eens gehad, de nachtmerrie der nachtmerries: met ontbloot onderlijf in een mensenmassa, zonder enige ontsnappingsmogelijkheid. Wie denkt dat deze ultieme angstdroom onder druk staat van de vrees om onze vertrouwelijke data over het hele wereldwijde web te zien gaan, door ons nonchalante wachtwoordbeheer, komt bedrogen uit. 77 procent van de Nederlandse internetgebruikers verkiest onverhoopte publicatie van de meest intieme gegevens boven een publiek optreden zonder broek. Wéér overwint het ondergoed.

De conclusie is duidelijk. De Nederlandse consument verkiest een verse onderbroek boven optimale bescherming van privédata. Dat is uit hygiënisch oogpunt op zich wel logisch, voorspelbaar én prettig voor de rest van ons. Om te voorkomen dat snode cybercriminelen aan de haal gaan met onze diepste digitale geheimen, mag het verschil voor onze eigen virtuele gemoedsrust wel iets kleiner zijn. De onderbroeken mogen ze houden, hoe fris ze ook zijn.

Verder lezen over Security

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Booking.com zelf communiceert er niet over op zijn site en dat is spijtig: er is namelijk sprake van phishing die vanuit zijn eigen platform plaatsvindt.

Cybercrime09.08.2024

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Verder lezen over Wachtwoord

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?