Cybercrime10.03.2016

​Vervelende pubers of leergierige hackers?


Responsible Disclosure in het voortgezet onderwijs

Responsible Disclosure komt steeds meer in zwang. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) publiceerde een richtlijn voor overheidsinstanties welke door steeds meer Gemeenten geïmplementeerd wordt. En met succes, zo ontving de gemeente Apeldoorn in de eerste 4 maanden dat ze de regeling hanteerde zo’n 23 tips van experts over beveiliging. Naast de omarming binnen de overheid zien we dat ook steeds meer bedrijven de toegevoegde waarde van een Responsible Disclosure beleid zien en over gaan tot implementatie.

Wat is Responsible Disclosure?

Responsible Disclosure is een initiatief om het wederzijdse vertrouwen tussen organisaties en goedwillende hackers te bevorderen. Het werkt als volgt: een organisatie publiceert een helder beleid over wat hackers kunnen verwachten als ze een beveiligingsprobleem in het informatiesysteem of product van die organisatie melden. In dit beleid geeft de organisatie aan hoe gereageerd wordt op de melding, hoe deze afgehandeld wordt en hoe snel het beveiligingsprobleem verholpen wordt. Daarnaast laten ze duidelijk weten hoe hackers het probleem kunnen melden. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd om alleen kwetsbaarheden via een versleutelde verbinding aan te leveren en nooit en te nimmer persoonsgegevens uit een database te ontfutselen als ‘bewijs’ dat het een reëel beveiligingsprobleem betreft. De – door nieuwsgierigheid gedreven hacker – kan zo een organisatie helpen haar beveiliging te verbeteren zonder zelf het risico te lopen dat deze organisatie juridische stappen zal nemen.

Nieuwsgierige hackers en het onderwijs

Begin dit jaar was het precies 30 jaar geleden dat een hacker onder zijn bijnaam ‘The Mentor’ zijn stuk ‘Hacker’s Manifesto’ publiceerde waarin hij nieuwsgierigheid als een van de kerneigenschappen van hackers positioneerde. Hij geeft daarin af op saaie opdrachten die hij moest maken op de middelbare school maar vertelt ook over zijn passie en wat echt zijn interesse wekte: de computer. Veel informatiebeveiligingsprofessionals zullen zich herkennen in deze nieuwsgierigheid. En wellicht hebben sommige ook in hun jeugdige jaren weleens geëxperimenteerd met de beveiliging van de schoolcomputers.

Uit gesprekken die Deloitte voerde met vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs (in het kader van ons initiatief ‘HackLab High School’) bleek dat de puberhackers scholen voor een dilemma stellen. Aan de ene kant wil het voortgezet onderwijs interesse in technologie aanmoedigen. Het straffen van een leerling die de regels breekt, maar tegelijkertijd zichzelf programmeren, netwerkkennis en ICT-vaardigheden aanleert, voelt niet goed. Aan de andere kant willen scholen voorkomen dat scholieren de privacy van hun medescholieren of de integriteit van de cijferhuishouding schenden. En nog belangrijker: ze willen dat hun leerlingen zich aan de wet houden.

Scholieren die op onbegrip stuiten en bijvoorbeeld buitenproportioneel gestraft worden voor kattenkwaad lopen het risico het verkeerde pad op gestuurd te worden. De scholieren zullen zich gaan bekwamen in anti-forensische technologieën om meer straf te voorkomen maar toch hun nieuwsgierigheid te kunnen blijven najagen. Terwijl een juiste stimulatie via Responsible Disclosure de scholieren helpt zich te bekwamen in skills – zoals rapporteren – die in hun verdere carrière ook zeer nuttig zijn.

De oplossing: Responsible Disclosure op het voortgezet onderwijs als techniek promotor

Kortom, het bovengeschetste dilemma is met een win-win op te lossen. Door op het voortgezet onderwijs een Responsible Disclosure beleid te voeren en dit intern uit te dragen naar de leerlingen, zouden onderwijsinstellingen de dreiging van hackende leerlingen om kunnen zetten in een aanwinst voor hun informatiebeveiliging. Nieuwe leerlingen komen met nieuwe inzichten en zo ontstaat een continue stroom aan tips om de systemen te verbeteren. Daarnaast stimuleert het leerlingen om spelenderwijs hun cybervaardigheden te ontwikkelen, zonder dat ze hiervoor bestraft worden. Daarnaast worden ze zich bewust van wat privacy inhoudt en dat ze verantwoordelijk dienen om te gaan met gevoelige informatie. Tenslotte heeft de maatschappij baat bij de levensles die de leerlingen krijgen aangereikt. Door de ethische omkadering is de kans groot dat als de leerlingen kwetsbaarheden in andere sectoren tegen komen ze dit ook –zoals ze geleerd hebben- netjes zullen melden in plaats van er (mis)gebruik van te maken, kortom een win-winsituatie die wij iedereen van harte aanbevelen.

Wel vraagt dit van de scholen en hun ICT-afdeling een andere houding ten opzichte van deze hackende leerlingen. Zolang ze zich aan de afspraken houden dienen ze niet gestraft te worden, hoe groot en pijnlijk de blunder ook is die ze bloot weten te leggen.

Hackende scholieren, prijs ze de hemel in!

***** Responsible Disclosure tips voor het voortgezet onderwijs *****
Om tot een Responsible Disclosure beleid te komen voor scholen is het belangrijk om de al bestaande Responsible Disclosure regeling specifiek te maken voor de scholieren. Spreek met de scholieren tenminste het volgende af:
* Het testen mag de systemen van de school niet schaden;
* Gevonden informatie mag niet met anderen gedeeld worden;
* Gevonden kwetsbaarheden moeten direct gemeld worden en mogen niet eerst misbruikt worden;
* Het meldpunt voor Responsible Disclosure ligt bij een IT medewerker die een technische inschatting kan maken, deze betrekt altijd de mentor van de scholier bij het beoordelen van het vraagstuk;
* Als de scholieren zich aan de regels houden mogen ze de gevonden kwetsbaarheden aan de directeur presenteren.

Referenties
[1] https://www.ncsc.nl/binaries/content/documents/ncs…

[2] http://apeldoorn.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/ac…
[3] https://responsibledisclosure.nl/achtergrond.html
[4] https://twitter.com/floorter
[5] http://phrack.org/issues/7/3.html#article
[6] http://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/risk/events/hacklab-high-school.html

[Deze blogpost is geschreven door Jeroen Slobbe, Security & Privacy consultant bij Deloitte, en Marko van Zwam, managing partner Deloitte Security & Privacy team.]

Verder lezen over Hacken

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar

Verder lezen over Hackers

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet