Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Vanaf nu kun je digitaal verzekerd zijn tegen hackers. Univé introduceerde die ‘zorgeloos online’ verzekering deze week voor consumenten, inclusief speciale router en virusscanner. Voor twaalf euro per maand ben je goeddeels verzekerd en beschermd, maar zeker niet tegen alles.
Hoe nuttig is zo’n verzekering? Univé gaat er van uit dat je in elk geval de router (van FSecure) gebruikt en de antivirus installeert om je netwerk te beveiligen. Daarna wordt eventuele schade aan je computers of andere verbonden apparaten tot 5000 euro vergoed, op basis van de dagwaarde van het apparaat.
Dat lijkt fijn, al is me onduidelijk in welk geval er met geld te repareren schade aan je computer optreedt door een hack. Wellicht dat dit meer voor eventuele Internet of Things-apparaten zou kunnen gelden.
Veel hulp, weinig vergoeding
Je zult als het om je computer gaat echter eerder je bestanden kwijt zijn, door bijvoorbeeld ransomware. Als je daar het losgeld voor wilt betalen mag dat, maar het wordt niet vergoed. Is je wachtwoord gephisht en wordt je rekening leeggetrokken? Wordt ook niet vergoed, want dat is iets dat banken ‘meestal’ wel vergoeden.
Univé biedt wel een helpdesk aan voor digitale problemen, en als die je doorverwijzen naar (door hen zelf aangewezen) experts voor het terugvinden of -zetten van data wordt dat ook vergoed. Ze kunnen niet helpen met bijvoorbeeld imago- of reputatieschade of het verlies van belangrijke bestanden (met ‘emotionele’ waarde). Uiteindelijk is veel van de ‘schade’ niet fysiek, zo kun je niet zien of je babyfoon of slimme lamp onderdeel van een botnet is geworden en dagelijks je netwerk zit dicht te trekken.
Aansprakelijk
Het grootste voordeel zou de aansprakelijkheidsverzekering kunnen zijn, waarbij alle digitale schade die je – al dan niet per ongeluk – veroorzaakt bij anderen. In dat soort gevallen ben je tot 2,5 miljoen gedekt.
Univé had niet direct antwoord op de vraag van de NOS wat er zou gebeuren als al hun klanten bij een massale hack komen claimen. “Daar moeten we dan even goed over nadenken” was het antwoord van een woordvoerder, want het zou dan zomaar kunnen dat de verzekeraar niet alle schade kan betalen.
Dat terzijde blijft de vraag voor wie deze verzekering precies nuttig is. Veel van de dingen die vergoed worden lijken op het eerste oog niet heel relevant voor thuisgebruikers en de dingen waar je juist mee zou willen aankloppen vallen niet onder de dekking. Tel daarbij op dat er nog een partij tussen jou en het internet gaat zitten en dan lijkt het nog even te vroeg om je digitaal al te laten verzekeren.
[Afbeeldingen © Tomasz Zajda – Adobe Stock]
Verder lezen over Internet
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Online25.04.2024