Cybercrime06.01.2015

Het perfecte plot: de Sony hack


Dat de realiteit soms absurder is dan fictie bewijst de discussie rondom het hacken en lekken van e-mails van Sony medewerkers, en de reacties erop. Het zou komisch zijn als de gevolgen niet zo serieus waren. Inmiddels kondigde het Witte Huis sancties aan tegen Noord Koreaanse personen, terwijl veel security experts twijfelen of de hack überhaupt wel aan Noord-Korea kan worden toegeschreven.

Het scenario wordt steeds dramatischer. Gisteren zei de CEO van Sony dat het bedrijf het slachtoffer werd van
“een van de meest kwaadaardige cyberaanvallen in de geschiedenis”. De mate van beveiliging van de eigen systemen werd uiteraard niet besproken. De CEO zei wel voor vrije meningsuiting te staan. Maar eerder nog koos het bedrijf er juist voor The Interview van bioscoopschermen te halen. De persconferentie was een uitgelezen kans om in plaats van nalatig en angstig, heldhaftig en principieel te klinken. De film studio had zich geen betere publiciteit voor een niet veel belovende film kunnen wensen.

Bedrijven

Bedrijven zijn steeds vaker betrokken bij fundamentele beslissingen over het wel of niet laten zien van controversiële films en andere content. In 2012 werd door het Witte Huis druk op Google uitgeoefend om The Innocense of Muslims offline the halen nadat gewelddadige demonstraties uitbraken. Geweld, dreigen of aanvallen moet niet beloond worden met censuur of het inperken van vrijheden.

Dat een bedrijf probeert haar reputatie te redden en producten slim probeert te verkopen zal niet verbazen. Toch hebben zij met een wereldwijd bereik ook een verantwoordelijkheid om niet zomaar (zelf-)censuur te plegen. Stuitender is hoe gemakkelijk de Amerikaanse overheid oorlogstaal gebruikt terwijl vele experts op het gebied van digitale veiligheid aangaven dat boze, ontslagen medewerkers van Sony waarschijnlijk over de nodige kennis voor de hack zouden beschikken.

Oorlog

Maar voor wie graag over cyber oorlogsmaatregelen beschikt was een hack door een onmiskenbaar vijandig land als Noord-Korea natuurlijk een schone kans. Eerder al waarschuwden Amerikaanse veiligheidsexperts voor een cyber Pearl Harbor. Door over oorlogsdreiging te spreken is het eenvoudiger om verregaande maatregelen die vrijheden inperken te legitimeren. Helaas is dat niet alleen in de oorlog tegen het terrorisme een probleem gebleken, maar ook steeds meer als het gaat om het digitale domein. Vrijheden en waarden worden verwaterd onder het mom van het beschermen van nationale veiligheid. Dat een satire en een hack bij een filmmaatschappij als reden voor oorlog word gezien moet ons allemaal zorgen baren.

President Obama zei “proportioneel en op het juiste moment” te zullen reageren. Het is de vraag of dat is gebeurd. Aan de ene kant is het plaatsen van een aantal Noord-Koreanen op een sanctielijst meer symbolisch dan dat het daadwerkelijk grote gevolgen heeft. Aan de andere kant wordt door het opleggen van sancties de Noord-Koreaanse overheid wel als schuldige aangewezen. Zelf ontkent de Noord-Koreaanse overheid vanzelfsprekend betrokkenheid.

Vragen over hoe je weet aan wie een cyberaanval kan worden toegeschreven en wat een proportionele reactie is, zijn nog grotendeels onbeantwoord. Regels en wetten rondom ‘cyberaanvallen’ moeten veelal nog worden vastgelegd. Het is onverstandig en zelfs gevaarlijk van de Amerikaanse regering om zonder helder bewijs te handelen.

Juist nu het wereldwijde web de mogelijkheid biedt voor miljarden mensen om zonder censuur toegang tot informatie te krijgen, is het cruciaal dat bedrijven en overheden niet te snel zwichten voor druk. Als de vrijheid van meningsuiting voor Sony inderdaad voorop staat hadden ze nooit vrijwillig de film moeten terughalen uit bioscopen. Door uit angst vrijheden in te perken geef je diegenen die aanvallen alleen maar meer succes.

Te midden van het aanwijzen van de schuldigen, worden belangrijke vragen over de bescherming van data of kritieke infrastructuur achter wege gelaten. Als het om oorlog gaat zijn er ten slotte belangrijkere zaken om op te lossen dan het beschermen van fundamentele rechten online.

Marietje Schaake

Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

Verder lezen over Hackers

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor