Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
De Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) heeft vandaag haar DDoS data rapport 2018 gepubliceerd. Belangrijkste bevinding, we kijken er nauwelijks meer van op en doordat DDoS-aanvallen steeds blijven veranderen wordt het steeds lastiger deze te bestrijden zonder de juiste middelen. Hiermee wordt ook de trend van vorig jaar doorgezet, toen bleek dat DDoS-aanvallen steeds complexer en vernuftiger in elkaar staken.
Aanvallen duren langer
DDoS-aanvallen duren steeds langer. De top 10 laat dat duidelijk zien. In de verdeling van aanvallen per tijdseenheid heeft NBIP een verschuiving naar aanvallen iets boven het kwartier gesignaleerd.
LDAP amplification, nieuwe koploper
In 2017 was DNS amplification (een vorm van DDoS-aanval waarbij het DNS-systeem wordt gebruikt) nog steeds de meest voorkomende DDoS-aanval. In 2018 is dat LDAP amplification (het nieuwste protocol voor DNS amplification). In 2017 stond dit soort aanvallen nog op nummer 6 met een percentage van 7.16%. De daling van het aantal DNS amplifications, en tegelijkertijd de opkomst van LDAP amplifications, komt volgens de NBIP door flink veel media-aandacht, gepaste maatregelen door marktpartijen en organisaties die hun beveiliging tegen DNS amplifications op orde nemen.
Volgens een woordvoerder van het NBIP is duidelijk zichtbaar dat er altijd andere doelwitten komen bovendrijven omdat cybercriminelen blijven proberen de zwaktes in systemen uit te buiten voor dergelijke aanvallen.
Volwassen dreiging
Daarnaast heeft de NBIP het aantal DDoS-aanvallen in 2018 weer zien stijgen, van 826 naar 938 – een stijging van 13,6%. Het aantal soorten aanvallen steeg ook van 46 naar 56. De aanhoudende verandering en complexiteit laten zien dat DDoS-aanvallen een volwassen dreiging zijn geworden, zo concludeert NBIP in het rapport.
NBIP en de NaWas
De NBIP heeft in 2013 de Nationale Wasstraat (NaWas) ontwikkeld, die deelnemers van de NBIP beschermt tegen DDoS-aanvallen. De NaWas, inmiddels een begrip in Nederland, beschermt meer dan 2,5 miljoen .nl domeinen. Het DDoS data rapport verschijnt zowel jaarlijks als halfjaarlijks. Voor het rapport is data van NaWas-deelnemers geanalyseerd. Geïnteresseerden kunnen het volledige rapport gratis downloaden.
Verder lezen over Hackers
Cybercrime29.08.2024
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem
Cybercrime26.08.2024
Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime25.07.2024
Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox
banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrieCybercrime04.07.2024
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen
Cybercrime27.06.2024
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen
Cybercrime26.06.2024