Cybercrime16.02.2018

Cyber Security Sessions 2018: Hoe hackers te werk gaan…


Henk Boot, Security Operations Center Lead van de politie was de eerste keynote speaker van de “The Cyber Security Sessions 2018” georganiseerd door Global Knowledge. Een netwerk bijeenkomst van cyber security professionals gehouden in Utrecht. Henk Boot begon met de historie van fraude tot cyber criminaliteit en vervolgde: “Mondelinge lekken kan je moeilijk tegenhouden. Daar kan je niets tegen automatiseren. Het enige wat je kunt doen is bewustwording, bewustwording, bewustwording.”

Ransomware

Boot adviseerde iedereen die te maken had met Ransomware (malware die een computer of vergrendelt of digitale bestanden versleutelt. Als dit gebeurt is de data ontoegankelijk tenzij je losgeld betaalt) om te gaan naar Nomoreransom.org “als je een keer aangevallen wordt, kijk ernaar, echt handig. Er staan een heel aantal sleutels op die nog werken.”

Hoe gaat zo een aanval normaal gesproken in zijn werk? Dat is hetzelfde als in de analoge wereld. Eerst doen hackers aan reconnaissance (militaire verkenning). “Eerst kijken wat ik allemaal weet van de firma via open bronnen? Eerst kijken bij whois, welke ip blokken gebruiken ze, welke DNS service, welke mail service? Als je het in een overzichtelijk schema wil dan gebruik je Robtex. Hackers smullen van Social Media. Wat mensen daarop zetten is onvoorstelbaar. Een netwerkbeheerder van firma X zet erop dat hij een netwerkcertificaat heeft gehaald van bijv. Cisco, dat certificaat, bij die cursus. Dan weet je zo wat voor type cisco apparaten ze gebruiken” Hij geeft aan dat een security professional eigenlijk geen social media profiel hoort te hebben.

cyber-Knipsel
cyber-Knipsel

Software

Nadat hackers een beeld hebben van de omgeving kijk je naar de kwetsbaarheden van de omgeving. Een tool daarvoor is inSSIDer (hulpmiddel bij het vinden van een vrij kanaal ). Je zet een auto voor firma X, extra antenne erboven op en dan vang je netwerkverkeer, wat er allemaal langskomt. Of je kiest voor Nmap (Network Mapper) is een opensource-netwerkscanner. Daarna ga je met Firewalk kijken aan de andere kant van de firewall. Als je zo ver bent laat je Nessus los: welke kwetsbare operatingsystemen gebruiken ze, welke patches nog niet ingevoerd zijn. We kunnen ze dan aanvallen. Netcat, DNS and cache poisoning, welke bufferflow er over mogelijk is? Een ander tool is Metasploit.

Allerlei tools die ook door cyber security professionals worden gebruikt om te kijken of je systeem/ netwerk veilig is. Ik schrok zelf van de hoeveelheid tools waarmee je gratis kan controleren wat een bedrijf allemaal in huis heeft qua netwerk/ systemen.

Henk Boot gaf aan dat steeds meer “goedaardige pakketten” worden gebruikt om aanvallen uit te voeren. “Goedaardige pakketten zijn tools die altijd standaard op systemen geïnstalleerd zijn, zoals Powershell, Notepad (kladblok), Rundll32.exe. Je moet een soort patroonherkenning toepassen om een ander soort gebruik van normale software te detecteren. Antivirus software ziet dat niet. Als hackers eenmaal binnen zijn dan bouwen ze een achterdeurtje, ze gebruiken hier een rootkit voor.” Een rootkit is een toepassing (of een set toepassingen) die zich verbergt of die de aanwezigheid van andere toepassingen (virus, spyware, enz.) op de computer verbergt.

Hardware

Niet alleen software maar ook hardware wordt steeds vaker ingezet door hackers. Henk Boot refereerde aan de processor kwetsbaarheden Meltdown en Spectre. “Alle CPU’s waren lek, zitten allemaal dezelfde fouten in. Hoe zou het komen dat ze allemaal dezelfde fouten hebben? Copy, paste! Industriële spionage komt nu weer om de hoek kijken.”

Boot vertelde ook over de laatste DDOS aanvallen op verschillende banken in Nederland. “De DDOS aanvallen worden intelligenter. Er zit sturing, er worden hele IP blokken aangevallen en afhankelijk van wat er terugkomt wordt de aanval bijgestuurd. Er zitten gewoon mensen achter de knoppen.”

Beschermen?

Hoe moeten bedrijven zich nu beschermen tegen hackers? “Dezelfde manier van werken doen ook pen testers (penetratie testers) die op verschillende manieren computersystemen op kwetsbaarheden toetsen. We huren om de zoveel tijd pentester in. Ze gebruiken dezelfde scenario als de hackers. Pentesten is een momentopname die geld kost. Wanneer wordt het uitgevoerd?. Als er een juridische noodzaak is, of door afspraken met leveranciers. Bij pentesten worden bekende factoren aangevallen. Het is allemaal hetzelfde. Meeste informatie komen uit de interviews met de systeembeheerders, gebruikers. Daar komt de echte informatie vandaan. Die tooltjes komen vanaf de planken, dezelfde tooltjes die de kwaadwillenden gebruiken. Een pentest heeft een beperkte scoop, je moet je richten op applicatie X, bedrijven willen graag over twee weken de rapport hebben. Assessment, rapport schrijven, herschrijven allemaal in twee weken. Het geeft een vals gevoel van veiligheid weer. Er staan ook altijd uitzonderingen in “naar beste eer en geweten, we zijn niet aansprakelijk voor zaken die we niet gevonden hebben”. Er is veelal gebrek aan context, wat is de rest van die omgeving? Hoe kan je lateraal van die ene naar de andere overstappen. Crimineel heeft een ding dat de pentester niet heeft: tijd. Crimineel is ook anders gedreven. Passie als het een activist is of motivatie om er veel geld mee te verdienen.”

Het wordt erger aldus Boot. “APT – advanced persistent threat. Er zijn grote belangen die bij een APT spelen. Ze hebben tools die niet van de planken komen, ze schrijven het zelf. Ze hebben hardware. Ze zijn sterk in social engineering. Er zijn crime as an service organisaties met een Nederlandstalige, Franstalige helpdesk. Ze zijn goed georganiseerd, ze hebben een missie en ze hebben funding. Belangrijkste asset die ze hebben is tijd. Ze kunnen jaren bezig zijn geweest om een bedrijf te infiltreren. Met hardware en software, daar kunnen we redelijk mee overweg. De zwakste factor is de mens: “wetware”. We zijn veel te lief voor elkaar. We houden de deur voor iemand open. Als iemand iets vraagt, geven we antwoord”

Boot stelt het volgende voor aan bedrijven/ instellingen: “Een eigen ATP creëren. Een aparte entiteit, die losstaat van de beheer organisatie. Aparte faciliteit, aparte ruimte en liefst een eigen gebouw. Ze moeten ook een eigen mandaat hebben.”

cyber-Knipsel2
cyber-Knipsel2

In een kort interview met Edwin van Andel, CEO Zerocopter en bekend spreker als het gaat om cyber security gaf hij het volgende advies aan alle cybersecurity opleidingen: “Alles met een lek komt door verkeerd programmeren. Software engineers moeten met grote snelheid een product op de markt brengen. Er wordt vaak bezuinigd op security. Time to market is belangrijk en eerst wordt er zo snel mogelijk een product op de markt gebracht en pas later nagedacht over security ervan. Een voorbeeld: Hackers kunnen alle deuren in een hotel centraal vergrendelen en dan om geld vragen aan een hotel (gasten moeten er op een gegeven moment wel uit). Met Internet of Things zal dit exponentieel toenemen.

Studenten moeten leren “Secure programmeren”. Webdevelopers maken een prachtige website, daar is de focus op maar ze vergeten te kijken op welke servers het komt te staan. Die servers worden aangevallen door hackers, niet de website zelf. Er is op dit moment geen match tussen product ontwerpers en security. Ze moeten intensiever samenwerken.”

[Afbeelding © peterzayda – Adobe Stock]

Avatar foto
Erdinç Saçan

Senior Docent en Onderzoeker bij Fontys ICT in Eindhoven. Voorheen gewerkt bij Corendon, TradeDoubler en Prijsvrij.nl.

Verder lezen over Hacken

​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Boeing getroffen door een ransomware hack

Van alle bedrijven die getroffen worden door een ransomware hack is een fabrikant van vliegtuigen misschien wel een van de meest angstaanjagende. Toch is dat precies waar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op dit mome...

Cybercrime02.11.2023

Boeing getroffen door een ransomware hack

De veiligheid van toestellen, op de grond en in de lucht, is niet in gevaar
Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Op de ONE Conference in Den Haag hebben een aantal private cybersecurity bedrijven, waaronder NFIR, Deloitte en Fox-IT, samen met het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Cyberv...

Cybercrime05.10.2023

Convenant cybersecurity sector voor de strijd tegen ransomware

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Er is weer een nieuwe iOS update, 16.6.1. Iedereen met een iPhone die nog in aanmerking komt voor iOS updates wordt aangeraden om deze nieuwe versie van iOS zo snel mogelijk te installeren. De update bevat namelijk een b...

Cybercrime08.09.2023

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Advies: installeer deze update zo snel mogelijk
​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

De Nederlandse politie is samen met internationale politie- en justitiediensten achter het grootste botnet ter wereld aangegaan. Met succes, want Qakbot, zoals het heet, is nu officieel een halt toegeroepen. Het is de gr...

Cybercrime30.08.2023

​Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Verder lezen over Hackers

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercriminelen spelen altijd in op trends en speciale gebeurtenissen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het aantal meldingen van webwinkelfraude flink toeneemt tussen november en januari. Met Sinterklaas in het land en...

Cybercrime20.11.2023

​Last minute decemberaankopen: een feest voor fraudeurs

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Verder lezen over Malware

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Fortinet maakt de voorspellingen voor de cybergevaren van 2024 bekend. In het 2024 Threat Predictions Report (PDF) richt het onderzoeksteam FortiGuard Labs zijn blik op een nieuw tijdperk van geavanceerde cyberbedreiging...

Cybercrime13.11.2023

Cybercrime in 2024: AI en CaaS maken het leven van cybercriminelen makkelijker

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Cyberaanvallen zijn dagelijkse kost geworden. Voor de criminelen die erachter zitten is het gewoon een lucratieve business. En zolang bedrijven blijven betalen, zoals recent de KNVB nog, blijft dt onverminderd doorgaan....

Cybercrime09.11.2023

Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers

Fraude met online aankopen: de gemiddelde schade neemt toe

De feestdagen staan voor de deur. Voor je het weet is de Sint weer in het land, hebben we grote shopping events als Singles' Day, Black Friday en Cyber Monday, en sluiten we het jaar 2023 af met Kerstmis en Nieuwjaar. Di...

Online06.11.2023

Fraude met online aankopen: de gemiddelde schade neemt toe

Verder lezen over Security

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

Al die camera’s in huis zijn heel handig en we doen het voor de veiligheid, maar soms zijn die camera’s juist vrij onveilig. Bijvoorbeeld wanneer je er technologie bij gebruikt die door de muren heen kan kijken. Het...

Cybercrime12.02.2024

Nieuwe techniek haalt door muren heen data van je camera’s

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022