Cybercrime16.02.2018

Cyber Security Sessions 2018: Hoe hackers te werk gaan…


Henk Boot, Security Operations Center Lead van de politie was de eerste keynote speaker van de “The Cyber Security Sessions 2018” georganiseerd door Global Knowledge. Een netwerk bijeenkomst van cyber security professionals gehouden in Utrecht. Henk Boot begon met de historie van fraude tot cyber criminaliteit en vervolgde: “Mondelinge lekken kan je moeilijk tegenhouden. Daar kan je niets tegen automatiseren. Het enige wat je kunt doen is bewustwording, bewustwording, bewustwording.”

Ransomware

Boot adviseerde iedereen die te maken had met Ransomware (malware die een computer of vergrendelt of digitale bestanden versleutelt. Als dit gebeurt is de data ontoegankelijk tenzij je losgeld betaalt) om te gaan naar Nomoreransom.org “als je een keer aangevallen wordt, kijk ernaar, echt handig. Er staan een heel aantal sleutels op die nog werken.”

Hoe gaat zo een aanval normaal gesproken in zijn werk? Dat is hetzelfde als in de analoge wereld. Eerst doen hackers aan reconnaissance (militaire verkenning). “Eerst kijken wat ik allemaal weet van de firma via open bronnen? Eerst kijken bij whois, welke ip blokken gebruiken ze, welke DNS service, welke mail service? Als je het in een overzichtelijk schema wil dan gebruik je Robtex. Hackers smullen van Social Media. Wat mensen daarop zetten is onvoorstelbaar. Een netwerkbeheerder van firma X zet erop dat hij een netwerkcertificaat heeft gehaald van bijv. Cisco, dat certificaat, bij die cursus. Dan weet je zo wat voor type cisco apparaten ze gebruiken” Hij geeft aan dat een security professional eigenlijk geen social media profiel hoort te hebben.

cyber-Knipsel
cyber-Knipsel

Software

Nadat hackers een beeld hebben van de omgeving kijk je naar de kwetsbaarheden van de omgeving. Een tool daarvoor is inSSIDer (hulpmiddel bij het vinden van een vrij kanaal ). Je zet een auto voor firma X, extra antenne erboven op en dan vang je netwerkverkeer, wat er allemaal langskomt. Of je kiest voor Nmap (Network Mapper) is een opensource-netwerkscanner. Daarna ga je met Firewalk kijken aan de andere kant van de firewall. Als je zo ver bent laat je Nessus los: welke kwetsbare operatingsystemen gebruiken ze, welke patches nog niet ingevoerd zijn. We kunnen ze dan aanvallen. Netcat, DNS and cache poisoning, welke bufferflow er over mogelijk is? Een ander tool is Metasploit.

Allerlei tools die ook door cyber security professionals worden gebruikt om te kijken of je systeem/ netwerk veilig is. Ik schrok zelf van de hoeveelheid tools waarmee je gratis kan controleren wat een bedrijf allemaal in huis heeft qua netwerk/ systemen.

Henk Boot gaf aan dat steeds meer “goedaardige pakketten” worden gebruikt om aanvallen uit te voeren. “Goedaardige pakketten zijn tools die altijd standaard op systemen geïnstalleerd zijn, zoals Powershell, Notepad (kladblok), Rundll32.exe. Je moet een soort patroonherkenning toepassen om een ander soort gebruik van normale software te detecteren. Antivirus software ziet dat niet. Als hackers eenmaal binnen zijn dan bouwen ze een achterdeurtje, ze gebruiken hier een rootkit voor.” Een rootkit is een toepassing (of een set toepassingen) die zich verbergt of die de aanwezigheid van andere toepassingen (virus, spyware, enz.) op de computer verbergt.

Hardware

Niet alleen software maar ook hardware wordt steeds vaker ingezet door hackers. Henk Boot refereerde aan de processor kwetsbaarheden Meltdown en Spectre. “Alle CPU’s waren lek, zitten allemaal dezelfde fouten in. Hoe zou het komen dat ze allemaal dezelfde fouten hebben? Copy, paste! Industriële spionage komt nu weer om de hoek kijken.”

Boot vertelde ook over de laatste DDOS aanvallen op verschillende banken in Nederland. “De DDOS aanvallen worden intelligenter. Er zit sturing, er worden hele IP blokken aangevallen en afhankelijk van wat er terugkomt wordt de aanval bijgestuurd. Er zitten gewoon mensen achter de knoppen.”

Beschermen?

Hoe moeten bedrijven zich nu beschermen tegen hackers? “Dezelfde manier van werken doen ook pen testers (penetratie testers) die op verschillende manieren computersystemen op kwetsbaarheden toetsen. We huren om de zoveel tijd pentester in. Ze gebruiken dezelfde scenario als de hackers. Pentesten is een momentopname die geld kost. Wanneer wordt het uitgevoerd?. Als er een juridische noodzaak is, of door afspraken met leveranciers. Bij pentesten worden bekende factoren aangevallen. Het is allemaal hetzelfde. Meeste informatie komen uit de interviews met de systeembeheerders, gebruikers. Daar komt de echte informatie vandaan. Die tooltjes komen vanaf de planken, dezelfde tooltjes die de kwaadwillenden gebruiken. Een pentest heeft een beperkte scoop, je moet je richten op applicatie X, bedrijven willen graag over twee weken de rapport hebben. Assessment, rapport schrijven, herschrijven allemaal in twee weken. Het geeft een vals gevoel van veiligheid weer. Er staan ook altijd uitzonderingen in “naar beste eer en geweten, we zijn niet aansprakelijk voor zaken die we niet gevonden hebben”. Er is veelal gebrek aan context, wat is de rest van die omgeving? Hoe kan je lateraal van die ene naar de andere overstappen. Crimineel heeft een ding dat de pentester niet heeft: tijd. Crimineel is ook anders gedreven. Passie als het een activist is of motivatie om er veel geld mee te verdienen.”

Het wordt erger aldus Boot. “APT – advanced persistent threat. Er zijn grote belangen die bij een APT spelen. Ze hebben tools die niet van de planken komen, ze schrijven het zelf. Ze hebben hardware. Ze zijn sterk in social engineering. Er zijn crime as an service organisaties met een Nederlandstalige, Franstalige helpdesk. Ze zijn goed georganiseerd, ze hebben een missie en ze hebben funding. Belangrijkste asset die ze hebben is tijd. Ze kunnen jaren bezig zijn geweest om een bedrijf te infiltreren. Met hardware en software, daar kunnen we redelijk mee overweg. De zwakste factor is de mens: “wetware”. We zijn veel te lief voor elkaar. We houden de deur voor iemand open. Als iemand iets vraagt, geven we antwoord”

Boot stelt het volgende voor aan bedrijven/ instellingen: “Een eigen ATP creëren. Een aparte entiteit, die losstaat van de beheer organisatie. Aparte faciliteit, aparte ruimte en liefst een eigen gebouw. Ze moeten ook een eigen mandaat hebben.”

cyber-Knipsel2
cyber-Knipsel2

In een kort interview met Edwin van Andel, CEO Zerocopter en bekend spreker als het gaat om cyber security gaf hij het volgende advies aan alle cybersecurity opleidingen: “Alles met een lek komt door verkeerd programmeren. Software engineers moeten met grote snelheid een product op de markt brengen. Er wordt vaak bezuinigd op security. Time to market is belangrijk en eerst wordt er zo snel mogelijk een product op de markt gebracht en pas later nagedacht over security ervan. Een voorbeeld: Hackers kunnen alle deuren in een hotel centraal vergrendelen en dan om geld vragen aan een hotel (gasten moeten er op een gegeven moment wel uit). Met Internet of Things zal dit exponentieel toenemen.

Studenten moeten leren “Secure programmeren”. Webdevelopers maken een prachtige website, daar is de focus op maar ze vergeten te kijken op welke servers het komt te staan. Die servers worden aangevallen door hackers, niet de website zelf. Er is op dit moment geen match tussen product ontwerpers en security. Ze moeten intensiever samenwerken.”

[Afbeelding © peterzayda – Adobe Stock]

Avatar foto
Erdinç Saçan

Senior Docent en Onderzoeker bij Fontys ICT in Eindhoven. Voorheen gewerkt bij Corendon, TradeDoubler en Prijsvrij.nl.

Verder lezen over Hacken

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Een grote storing treft momenteel allerlei overheidssystemen, waardoor Eindhoven airport platligt, DigiD niet werkt en meer. Er zou geen cybercrime bij komen kijken.

Cybercrime28.08.2024

Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een steeds grotere stempel op het cybersecuritylandschap. Zo voorspelt het WatchGuard Threat Lab v...

Cybercrime04.12.2023

Cybercrime & cybersecurity in 2024: toename van AI-gedreven hacks

Verder lezen over Hackers

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Verder lezen over Malware

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Zo wapen je je tegen ransomware

Het wordt een steeds groter probleem: ransomware. Het ene na het andere bedrijf krijgt te maken met ‘gekidnapte’ bestanden, die daarnaast ook nog vaak alsnog worden gelekt. Het gebeurde laatst nog bij de gamestudio a...

Cybercrime19.01.2024

​Zo wapen je je tegen ransomware

Verder lezen over Security

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Booking.com zelf communiceert er niet over op zijn site en dat is spijtig: er is namelijk sprake van phishing die vanuit zijn eigen platform plaatsvindt.

Cybercrime09.08.2024

Pas op voor deze oplichting op Booking.com

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat