Cybercrime29.03.2019

BSN op paspoort wordt vervangen door QR-code


Het burgerservicenummer (BSN) dat op de voorkant van paspoorten en ID-kaarten te vinden is, zal vervangen worden door een QR-code aan de achterkant van het document. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties liet dit weten in een brief aan de Tweede Kamer.

BSN-nummer

Door het vervangen van het BSN-nummer door een QR-code kan misbruik hiervan worden voorkomen. Het burgerservicenummer is een uniek en persoonsgebonden nummer in Nederland. Alle inwoners die ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen krijgt een BSN-nummer (voorheen sofinummer). Sinds 2007 wordt het ook gebruikt om met de overheid te communiceren via DigiD.

Voorkomen misbruik en fraude

Diverse instanties vragen om een kopie van het identiteitsbewijs of paspoort. Hiermee verstrek je hen ook meteen je persoonlijke BSN-nummer. Helaas kan hier door criminelen fraude mee worden gepleegd. Als het nummer straks niet meer op de voorkant te vinden is en bovendien vervangen door een QR-code, blijft het nummer privé.

In dit artikel waarschuwt De Consumentenbond tegen identiteitsfraude. Op allerlei plekken vragen criminelen naar een kopie van je ID, waar vervolgens misbruik van wordt gemaakt. Het is oppassen geblazen op bijvoorbeeld Marktplaats, bij particuliere verhuurders en bij het reageren op niet-bestaande vacatures.

Geef verkopers op Markplaats nooit een kopie van een identiteitsbewijs. Criminelen beweren vaak dat ze dit willen ontvangen zodat jij aan kunt tonen betrouwbaar te zijn. Besluit je toch een kopie van je ID te sturen, haal dan je BSN nummer weg. Maar aan wie verstrek je dan wel een kopie?

  • Telecomaanbieders: zonder je BSN en foto
  • Autoverhuurders: zonder je BSN
  • Kamerverhuurders/makelaars: maar niet bij inschrijving en/of bezichtiging, alleen wanneer er overgegaan wordt tot huur of koop.
  • Werkgevers: volledige kopie.
  • Uitzendbureaus: mogen volledige kopie vragen, maar pas als je in dienst treedt.
  • Bank, verzekeraar en notaris: volledige kopie.

Invoeren QR-code duurt nog 2 jaar

De QR-code kan worden uitgelezen door instanties die hier toegang toe krijgen. Zoals gemeld door de staatssecretaris, zal dit proces nog ongeveer 2 jaar in beslag nemen. Ook de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) moet het verzoek nog beoordelen. De Tweede Kamer verwacht in september meer te kunnen melden over de uitvoering en ingangsdatum.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024