Cybercrime11.10.2010

Actie tegen ombouwen PS3 en andere consoles


actie-tegen-ombouwen-ps3-en-andere-conso.jpg
actie-tegen-ombouwen-ps3-en-andere-conso.jpg

In juli verbood de Nederlandse rechter de verkoop van R4 kaarten en omgebouwde Wii’s omdat die Nintendo’s beveiliging omzeilen. Eerder dit jaar was er het nieuws dat de PlayStation 3 van Sony na drie jaar gehackt was en de zogenaamde PSjailbreak omzeiling zou de de markt overspoelen. En net als Nintendo gaat nu ook Sony opreden tegen de omzeiling van hun beveiliging en dus optreden tegen piraterij.

Inmiddels zijn verscheidene ex-parte verboden bij de rechter gehaald tegen internetwinkels die in de verboden PS3 omzeilingsmiddelen handelen. Bij dergelijke verboden is de inbreuk duidelijk en wordt de tegenpartij niet gehoord maar moet daar wel meteen op verbeurte van een dwangsom van 1000 Euro per product aan voldoen. Indien de winkel vindt dat het verbod ten onrechte is verleend kan zij opheffing vorderen, bij die procedure worden eiser en gedaagde alsnog beide gehoord. In de tussentijd moet de winkel echter aan het verbod blijven voldoen. Geen van de winkels heeft overigens opheffing aangevraagd. Sony zal de juridische acties tegen distributeurs van de PSJailbreak en soortgelijke omzeilingmiddelen voortzetten.

“Het ontwikkelen van spellen, consoles en handhelds vergt grote investeringen, die kunnen niet terug verdiend worden als er illegale kopieën verkocht en gebruikt worden”, aldus Tim Kuik. “Goed dus voor zowel bedrijf, innovatie en werkgelegenheid als consument wanneer die illegaliteit een halt wordt toegeroepen“.