DC Business08.11.2017

Tech gebruikt voor oplossing van mens-dierconflicten


De inzending van Laurens de Groot (ShadowView Foundation) en Tim van Dam (The Internet of Life) en de Britse onderzoeker Alasdair Davies (Arribada Initiative) zijn de winnaars van de eerste Human Wildlife Conflict Tech Challenge. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 30.000 euro elk. Een bedrag dat door de winnaars gebruikt zal worden om hun oplossing voor mens-dierconflicten verder te ontwikkelen en in het echt te gaan testen.

Veel innovatieve ideeën

Beide inzendingen zijn gekozen uit in totaal 47 innovatieve ideeën uit 14 landen om de toenemende confrontaties tussen mensen en wilde dieren als tijgers, ijsberen en Aziatische olifanten op te lossen. Uit Nederland kwamen in totaal 7 voorstellen. Een internationale jury van experts op het gebied van human wildlife conflict (HWC) en technologie heeft de voorstellen op hun haalbaarheid beoordeeld.

Nederland loopt voorop

Het voorstel van Laurens de Groot en Tim van Dam, met support van Jeroen de Looze, is gericht op het tegengaan van confrontaties tussen olifanten en mensen. Hun idee is gebaseerd op de hypermoderne wireless LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) technologie. Allerlei sensoren kunnen worden gekoppeld aan het netwerk om bijvoorbeeld dieren te detecteren of stroomlekkages te signaleren in elektrische hekken, die gebruikt worden om olifanten buiten de deur te houden. De sensor zet een alarmsysteem in werking dat mensen waarschuwt dat bijvoorbeeld een hek niet goed werkt.

Jurylid Mohanraj uit India is enthousiast over de mogelijkheden: “Europa en met name Nederland loopt voorop in toepassingen van deze hypermoderne technologie. Dit zie ik echt als de toekomst voor ons werk met olifanten omdat we hiermee monitoringssystemen en voltagemeters voor elektrische hekken kunnen integreren.

Detectie van carnivoren

Het innovatieve waarschuwingssysteem van Alasdair Davies is gericht op het opsporen van carnivoren zoals ijsberen en tijgers. Door een combinatie van traditionele infrarood- en thermische sensoren kan onderscheid worden gemaakt tussen diersoorten. Zo waarschuwt het systeem voor de aanwezigheid van een specifieke soort en gaat het alarm niet af wanneer er toevallig een mens of hond langsloopt.

Testen en verder ontwikkelen

De winnende voorstellen zijn complementair aan elkaar. Dat betekent dat de winnaars door samen te werken de effectiviteit van hun instrumenten kunnen versterken. De winnaars zijn enthousiast over de mogelijkheid hun ideeën met elkaar te delen en samen te werken bij het verder brengen van hun ontwerpen.

ShadowView Foundation en Arribada Initiative zullen hun voorstellen volgend jaar in India testen.

Dodelijke confrontaties

Het doel van deze eerste Tech Challenge was om technologen met een hart voor de natuur uit te dagen met nieuwe of verbeterde instrumenten te komen om de in aantal toenemende conflicten tussen mensen en dieren op te lossen. De techies konden zich buigen over twee casussen waarvoor een (verbeterde) oplossing werd gezocht, olifanten (in India) en carnivoren (tijgers in Azië en ijsbeer in het Arctisch gebied).

Het aantal (dodelijke) confrontaties tussen mensen en wilde dieren als de tijger, olifant en ijsbeer neemt toe. Alleen al in India verliezen elk jaar gemiddeld 400 mensen het leven door olifanten. Op hun beurt doden mensen zo’n 100 olifanten per jaar als vergelding voor de aangerichte schade of uit angst. De afgelopen 4 jaar doodden tijgers in India meer dan 100 mensen en in 20 jaar tijd zijn honderden “conflictijsberen” gedood. De schade aan oogst en eigendommen is vaak groot.

Chilibommetjes en bijen

De belangrijkste oorzaak van de botsingen is dat wilde dieren steeds minder ruimte hebben door uitbreiding van menselijke activiteiten. Een oplossing is urgenter dan ooit om het draagvlak van de lokale bevolking voor natuurbescherming te behouden.

Er is al een hele reeks aan maatregelen om confrontaties met wilde dieren tegen te gaan, variërend van elektrische hekwerken tot diepe greppels, chilibommetjes, bijen, vuurwerk en schijnwerpers tot voorlichting en betere planning van het landgebruik.

Maar het is niet genoeg of het komt te laat. Met de Human Wildlife Conflict Tech Challenge willen WNF en Wildlabs een bijdrage leveren aan de oplossing voor confrontaties tussen wilde dieren en mensen.