Volkswagen ID. Buzz, een EV met 75 jaar historie

Volkswagen ID. Buzz, een EV met 75 jaar historie

Vorig artikel Volgend artikel

Het is 75 jaar geleden dat Volkswagen de markt voor personen- en bestelbussen deed ontvlammen met de inmiddels wereldberoemde en nog altijd razend populaire T1. Dat model werd in 1947 ontworpen en ging drie jaar later in productie. De ‘Transporter’ kende sindsdien vele opvolgers. De volgende in die lange rij is vandaag officieel gepresenteerd: de Volkswagen ID. Buzz.

Van T1 naar ID. Buzz

De iconische lijnen in het design van de T1 zijn ook bij de ID. Buzz nog altijd te herkennen. Zoals de korte overhang vanuit het punt waar de bestuurder zit, bovenop de voorwielen. En ook de relatief lange wielbasis van, op 1,2 centimeter na, 3 meter. Of, zoals Volkswagen het zelf beschrijft: “Het design van de ID. Buzz is een eerbetoon aan één van de meest succesvolle bestelwagens ooit, met een tijdlijn die begint bij het Duitse wirtschaftswunder en via Woodstock naar het heden loopt.”

VW-IDBuzz-a
Er zit 75 jaar tussen, maar de lijnen van de T1 zijn ook bij de nieuwe VW Bus nog te herkennen.

Eind van de zomer naar Nederland

Technisch gezien is de nieuwe ‘Transporter’ uiteraard een compleet andere auto. Sterker nog, in dat opzicht lijkt hij in geen velden of wegen op zijn voorgangers van de afgelopen 75 jaar. Het is namelijk de eerste volledig elektrisch aangedreven Bus die Volkswagen op de markt zet.

De nieuwe VW Bus verschijnt nog dit jaar ook in de Nederlandse showrooms. Bestellen kun je hem vanaf mei. Wat de ID. Buzz moet gaan kosten wordt nog even geheim gehouden. Er verschijnen twee uitvoeringen, een standaard model met vijf zitplaatsen en een Cargo uitvoering, als bestelbus dus. Op termijn verschijnen ook nog uitvoeringen met zes en zeven zitplaatsen en modellen met een verlengde wielbasis.

WV-IDBuzz-b
Van binnen ziet de nieuwe VW Bus er duidelijk iets moderner uit dan het origineel uit 1947.

Bereik van maximaal 600 kilometer

Beide modellen van de ID. Buzz gebaseerd op het modulaire MEB-platform (Modulare E-Antriebs Baukasten) van de Volkswagen Groep. De elektrische ID. Buzz heeft een 77 kWh accupakket dat een 150 kW sterke elektromotor met maximaal 310 Nm aan koppel al vanuit stilstand tussen de achterwielen van vermogen voorziet. De topsnelheid is begrensd op 145 km/u.

De accu kan met een standaard laadpaal met een vermogen van 11 kW opgeladen worden. Snelladen kan ook, tot een vermogen van maximaal 170 KW. De accu kan zp binnen 30 minuten van 5 procent naar 80 procent opgeladen worden. De maximale actieradius van de ID. Buzz is, volgens opgave van VW, 600 kilometer. De ID. Buzz Cargo haalt maximaal 400 kilometer op één acculading.
VW-IDBuzz-Cargo
De bestelbus uitvoering van de nieuwe VW bus.

Geavanceerde rijhulp

De nieuwe ID. Buzz modellen worden ook uitgerust met nieuwe, geavanceerde, rijhulp- en assistentiesystemen. Die vertrouwen onder andere op innovatieve, onderling verbonden technologieën. Een voorbeeld is de allernieuwste versie van ‘Travel Assist’, waarmee de ID. Buzz gedeeltelijk autonoom kan rijden door gebruik te maken van zwermdata van andere Volkswagens in de buurt die dezelfde systemen aan boord hebben. Als zwermdata beschikbaar is, heeft de ‘Travel Assist with Crowd-sourced Data’ functie slechts één herkenbare rijbaangrens nodig om de auto binnen de rijbaan te houden, bijvoorbeeld op landwegen zonder middenmarkeringen.

Andere slimme rijassistenten zijn onder meer ‘Car2X’ (waarschuwingen en gevarenwaarschuwingen in de directe omgeving) en ‘Trained Park Assist’, de geheugenfunctie voor geautomatiseerd parkeren op een eerder opgeslagen route.

VW-T1
Het origineel
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...