Automotive14.12.2016

Uber komt (en gaat) met self-driving taxi’s in San Francisco (Video)


Update 22 december: de autonome taxi’s in San Francisco zijn inmiddels van de straat gehaald. Uber wilde namelijk geen vergunning aanvragen omdat er altijd nog een chauffeur in de auto’s aanwezig is.

Uber is vandaag gestart met de eerste autonome taxi’s in San Francisco waarmee ze de eersten zijn die dit proberen in de stad in Californië. Dat is even schakelen voor iedereen. Een taxi zonder chauffeur lijkt immers toch nog een beetje iets uit een film over de toekomst.

Toch is dit vandaag werkelijkheid al zit er voorlopig nog wel iemand achter het stuur om het gewaagde project te starten. De ‘chauffeur’ zit er vooral als extra controle (zie onder) en wellicht ook voor nu om een extra gevoel van veiligheid te geven. Al is die laatste een beetje dubbel want autonoom betekent vooral zelfrijdend (zonder chauffeur). Verstandig is het wel want in dit soort belangrijke pilots mag niets aan toeval worden overgelaten.

San Francisco heeft niet helemaal de primeur want een aantal maanden geleden was Uber al gestart met een test van zelfrijdende taxi’s in Pittsburgh. San Francisco geldt door de complexe infrastructuur met de befaamde heuvels, trams en fietsers als een lastige stad voor autonoom rijden. Toch durft Uber het blijkbaar aan om hier de officiële start te houden van een nieuw tijdperk. Het wachten is nog wel op een reactie van de lokale autoriteiten wat zij van het project gaan vinden. In Californië is het tot op heden verboden om autonoom te rijden (dus zonder chauffeur).

(Bron: Uber/Gartner)

Update: Uber taxi rijdt door rood licht

De eerste problemen met de pilot met zelfrijdende taxi’s in San Francisco heeft al gelijk problemen gegeven. Via een dashboardcamera is te zien hoe de Volvo XC90 SUV van Uber door een rood licht rijdt. Volgens Amerikaanse media zou Uber inmiddels ook een brief hebben ontvangen van de lokale autoriteiten waarin zij wordt verzocht eerst een vergunning aan te vragen voordat zij verder gaan met deze pilot.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Uber

Je kunt nu Flying Blue Miles sparen bij Uber

Straks kan Flying Blue Miles sparen ook bij Uber, want het ride-bedrijf gaat een samenwerking aan met Air France-KLM.

Automotive16.07.2024

Je kunt nu Flying Blue Miles sparen bij Uber

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Een opmerkelijk aanbod van Uber voor Noord-Amerikanen. Als ze hun auto vijf dagen laten staan, dan krijgen ze 1.000 dollar. Een flink bedrag.

Automotive28.06.2024

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Uber heeft een nieuwe transport-oplossing voor concerten

Naar een concert of een sportwedstrijd gaan is vaak logistiek een uitdaging. Uber wil dat makkelijker maken en komt met een nieuwe dienst.

Automotive16.05.2024

Uber heeft een nieuwe transport-oplossing voor concerten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia en Uber hebben tijdens de CES deze week in Las Vegas een memorandum of understanding (MoU) getekend. Deze nieuwe samenwerking heeft als doel om de wereldleider op het gebied van ride-hailing met speciaal ontwikkelde...

Automotive11.01.2024

Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs

Kia PV5: een modulair voertuig
Uber Rent: Je kan nu ook een auto huren vanuit de Uber app

Vanaf vandaag kunnen Nederlandse gebruikers van Uber de app ook gebruiken om een auto huren. Uber Rent is de naam van de nieuwe dienst, en het is de meest recente innovatie van het bedrijf in het zijn van een one-stop-sh...

Automotive29.11.2023

Uber Rent: Je kan nu ook een auto huren vanuit de Uber app

Uber rent is here!
​Komt er binnenkort eindelijk een klusjes-app naar Nederland?

Je kon het zien in de film Missing, maar ook komt het wel eens voorbij in Amerikaanse series: klusjesapps. We bedoelen niet Werkspot, waarmee je een timmerman kunt inhuren of Fiverr waarop iemand een logo voor je kan mak...

Online12.09.2023

​Komt er binnenkort eindelijk een klusjes-app naar Nederland?

Een heitje voor een karweitje
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

Uber heeft vandaag zijn nieuwe internationale hoofdkantoor geopend in Tripolis Park, Amsterdam. Het kantoor is een van Uber’s grootste tech-centra buiten de VS. Uber telt momenteel meer dan 1.000 werknemers in Amsterda...

Nieuws07.06.2023

Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

En is op zoek naar tech-talent