Samsung gaat EV-accu’s leveren aan Hyundai

Samsung gaat EV-accu’s leveren aan Hyundai

Eerste deal tussen deze twee Koreaanse giganten speelt zich vooral in Europa af

Vorig artikel Volgend artikel

Over een jaar of acht zullen vrijwel alleen nog elektrische auto’s de fabrieken van de verschillende automerken verlaten. Dat betekent ook dat de productie van zowel elektromotoren als accupakketten flink opgeschroefd moet worden. Hyundai heeft deze week een overeenkomst gesloten met een andere grote Koreaanse tech-gigant. Samsung zal vanaf 2026 in ieder geval voor de duur van zeven jaar, tot eind 2032, EV-accu’s aan Hyundai gaan leveren.

Nieuwe klant voor Samsung SDI

Die EV-accu’s worden ontwikkeld door Samsung SDI, de ‘accu divisie’ van het Koreaanse bedrijf die in 1970 werd opgericht en onder andere ook Li-Ion accu’s voor smartphones en tablets maakt. Voor Samsung SDI is Hyundai zoals gezegd een nieuwe klant. De twee bedrijven hadden tot nu nog geen klant-leverancier relatie met elkaar.

Een belangrijke reden om voor Samsung te kiezen is de ontwikkeling van zogenoemde prismatische batterijen. Om precies te zijn betreffen het de zesde generatie van deze accu’s, P6 genaamd.

De P6 accu is voorzien van een NCA-kathode met een nikkelgehalte van 91% en Samsung SDI’s eigen, op silicium gebaseerde anode, waardoor de energiedichtheid op het hoogste niveau wordt gemaximaliseerd. P6-batterijen zullen worden vervaardigd in de fabriek van Samsung SDI in Hongarije en geleverd aan de productiefaciliteit van Hyundai Motor in Europa.

Welke Hyundai's vanaf 2026 uitgerust gaan worden met een Samsung accupakket, daarover hebben beide partijen nog geen uitspraken gedaan.

Gezamenlijke doorontwikkeling accu-technologie

Door de samenwerking met Hyundai verwacht Samsung SDI dat deze accu’s in de toekomst qua vorm nog beter aangepast kunnen worden aan het design, en de beschikbare ruimte, in EV’s. De twee bedrijven zijn dan ook van plan hun samenwerking voort te zetten op het gebied van toonaangevend onderzoek naar batterijplatforms van de volgende generatie.

“We hebben de allereerste stap voorwaarts gezet met Hyundai Motor Company. Wij zullen alles in het werk stellen om Hyundai Motor te helpen zijn mondiale marktleiderschap te versterken door het langetermijn partnerschap met de autofabrikant uit te breiden om de klant zo ongeëvenaarde technologieën en superieure kwaliteit te bieden.”, aldus Yoon-ho Choi, president en CEO van Samsung SDI.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...