Automotive24.01.2021

Roadtrip door het wonderschone en ruwe landschap van Kazachstan


De nieuwste Mazda-expeditie – bekend van eerder door ons gereden roadtrips in onder andere Scandinavië en de Azoren – werd begin 2019 vóór de reisbeperkingen van Covid-19 als verkenning voor de eerste keer uitgevoerd. Het is in alle opzichten een uitzonderlijke rit van meer dan 800 kilometer door Oost-Kazachstan richting de grens van China. De routekaart brengt ons langs delen van een legendarische handelsroute. De eeuwenoude Zijderoute laat je op indringende wijze de dorre schoonheid van het afgelegen Centraal-Azië ervaren. Het is een vaak compleet verlaten landschap dat je opneemt op een manier die je niet snel meer gaat vergeten.

Starten in Almaty, de grootste stad van Kazachstan

De meer dan 800 kilometer lange route start in Almaty, de grootste stad van Kazachstan en is gelegen op een plateau in de schaduw van het bergachtige Trans lli Alatau-gebergte in Zuid-Kazachstan, dicht bij de grens met Kirgizië. Almaty is overigens voor schaats-minnend Nederland geen onbekende plek. Tot 1994 was de naam van de toenmalige hoofdstad van het land ‘Alma Ata’, de plek waar op 1.691 meter hoogte een van de hoogst gelegen en snelste schaatsbanen ter wereld ligt: de Medeo. Inmiddels is Nur-Sultan (voorheen Astana) de hoofdstad van het land, en die naam kennen we natuurlijk weer van de wielersport. Het beroemdste plekje van Almaty is het First President’s Park vernoemd naar de eerste president van Kazachstan Nursultan Nazarbayev.

De route van de Mazda Epic Drive door Kazachstan
De route van de Mazda Epic Drive door Kazachstan

Roadtrip door Kazachstan

In Kazachstan – een van de 10 grootste landen ter wereld – wonen nauwelijks meer mensen dan in Nederland. Dan zou je denken dat files daar niet voorkomen, maar wie vertrekt uit het centrum van de stad krijgt eerst onderweg te maken met meedogenloze files om de uitgestrekte stad uit te komen. Het is het begin van een adembenemende roadtrip die ons uiteindelijke moet brengen naar het Altyn-Emel National Park, een van de drie nationale parken in Zuid-Kazachstan.

Welkom in Almaty Kazachstan
Welkom in Almaty Kazachstan
Het First President`s Park in Almaty
Het First President`s Park in Almaty
Welkom op de Green Market van Almaty
Welkom op de Green Market van Almaty

Altyn-Emel National Park

Altyn-Emel National Park is in 1996 aangelegd. Het park beslaat ongeveer 4.600 km² tussen de rivier de Ili en het Ak-Tau-gebergte, in de buurt van het Kapchagai-meer. Het landschap bestaat voornamelijk uit woestijn en rotsachtig terrein. Eenmaal in dit gebied merk je pas hoe belangrijk het is om een vierwiel aangedreven auto te rijden. De Mazda CX-30’s lijken nauwelijks verschil te merken als de asfaltwegen hier veranderen in onverharde wegen. Het is vooral een stoffige en uitdagende rit naar de beroemde Singing Dune.

Entree van het Altyn-Emel National Park in Kazachstan
Entree van het Altyn-Emel National Park in Kazachstan
Een adembenemend landschap
Een adembenemend landschap
Rotsen die in de zomer door het zonlicht verkleuren
Rotsen die in de zomer door het zonlicht verkleuren

Akkum-Kalkan: het mysterie van de zingende duinen – Singing Dune

In het Altyn-Emel National Park ligt een van de (voor zover bekend) 10 zingende duinen die er in de wereld te vinden zijn. De verbluffende 150 meter lange Akkum-Kalkam (Kazachstaans voor zingende duin) ligt in de buurt van de rivier de LLi en is vernoemd naar de manier waarop de wind en het bewegende zand een griezelig bijna koortsachtig geluid weet te creëren. Dat geluid is kilometers ver in de omtrek te horen.

Volgens de wetenschap wordt het geluid gevormd door opwaaiend droog zand dat langzaam neerdaalt en een bijzonder effect heeft op de wrijvingscoëfficiënt. De lokale bevolking gelooft meer in de legende’s over de Akkum-Kalkan, zoals de klokken van een begraven stad.

Onderweg naar de Singing Dune
Onderweg naar de Singing Dune
Singing Dune, verscholen in een oneindig landschap
Singing Dune, verscholen in een oneindig landschap
Singing Dune in Kazachstan
Singing Dune in Kazachstan

Zharkent

De stad Zharkent (voorheen Dzharkent) is in de boeken alleen bekend vanwege een negentiende-eeuwse grote moskee bestaande uit een mix van Chinese en Centraal-Aziatische architectuurstijlen. Zharkent ligt slechts een steenworp afstand van de Chinese grens aan de zuidoostelijke rand van dit uitgestrekte land. Het is tevens de eerste stopplaats van de belangrijkste Zijderoute die hier vandaan verder gaat langs de zuidgrens van Kazachstan. Het oude Zharkent staat in schril contrast met Almaty. Het verschil tussen arm of rijk is hier wel heel duidelijk zichtbaar.

De Zijderoute in Kazachstan

De geschiedenis van de Zijderoute gaat ver terug in de oudheid en was in die tijd de belangrijkste handelsverbinding tussen oost en west. Vanuit China trokken lange karavanen via het hierboven genoemde Zharkent met goederen over de verlaten steppe van Kazachstan. Wie verder graaft in het verleden ziet dat er ook vertakkingen zijn ontstaan. De steden aan deze route zijn allen ontstaan vanuit de eerste nederzettingen inmiddels eeuwen geleden.

Omdat de Zijderoute zo bijzonder is, en ook andere landen als Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgistan doorkruist, worden er tegenwoordig complete reizen naartoe georganiseerd. Inmiddels is er ook een nieuwe Zijderoute die met moderne spoorlijnen en nieuwe snelwegen China met Europa moet verbinden en waarbij Kazachstan nog steeds de belangrijkste schakel is.

Om de borden te kunnen lezen moet je Russisch onder de knie hebben
Om de borden te kunnen lezen moet je Russisch onder de knie hebben
Moskee in Zharkent
Moskee in Zharkent
Een koe aan huis is hier heel normaal
Een koe aan huis is hier heel normaal
In Zharkent kom je dit soort `Lamborghini`s` tegen
In Zharkent kom je dit soort `Lamborghini`s` tegen
Het toonbeeld van vriendelijkheid, overal op de wereld
Het toonbeeld van vriendelijkheid, overal op de wereld

De Charyn Canyon

Een hoogtepunt in dit deel Kazachstan is een bezoek aan Charyn Canyon die wij in het Nederlands vertaalt hebben als de Scharynkloof. Om hier te komen tijdens de Epic Drive-route in Kazachstan worden de CX-30 AWD’s over uitdagende onverharde wegen gestuurd. Rijden door een reeks van waanzinnige canyons doet je een beetje denken aan de wildernis van Nevada, maar ze liggen toch echt in het hart van het afgelegen Centraal-Azië.

De Charyn Cayon is zo’n 80 kilometer lang. Er doorheen loopt de de gelijknamige Charyn rivier. Inmiddels is het onderdeel van het ruim 15 jaar geleden opgerichte Nationaal Park Scharyn en bevindt het zich op het grondgebied van het Uygur-district, het Raiymbek-district en het Enbekshikazakh-district. De Charyn Cayon heeft behoorlijk wat overeenkomsten met de Grand Canyon in Amerika maar is wel aanzienlijk kleiner maar zeker niet minder indrukwekkend.

Vooral ’s zomers in het volle zonlicht tegen een blauwe hemel levert het geweldige foto’s op. Het is een natuur die in je geheugen gegrift komt te staan. Het zijn vooral de prachtige en bijzondere reliëfvormen die zijn gevormd onder invloed van verwering van het gesteente. Het is een plek waar je het liefst een tentje neerzet, je camera pakt en te voet verder gaat. Dit mag gerust op je bucketlist.

De adembenemende Charyn Canyon
De adembenemende Charyn Canyon
Door de canyon heen stroomt deze rivier
Door de canyon heen stroomt deze rivier
Deze uitzichten vergeet je nooit meer
Deze uitzichten vergeet je nooit meer
De gelukkige bewoners van dit magische landschap
De gelukkige bewoners van dit magische landschap

Kapshagay Reservoir

De route gaat weer westwaarts, terug richting Almaty, langs het uitgestrekte Kapshagay Reservoir. Dit 140 km lange stuwmeer staat in schril contrast met de streken uit de eerste delen van de route. Het is de favoriete plek en hét weekendresort voor de inwoners van Almaty. De kustlijn is volledig gericht op toerisme en vind je er zelfs casino’s.

Kazakh Eagle Hunters

Op de laatste dag is er nog een bijzondere ontmoeting met een ‘Kazakh Eagle Hunter’. De Kazachse adelaarjager, of berkutchi, is trots op zijn adelaar, omdat hij de vogel zelf heeft grootgebracht vanaf een jong kuiken tot het moment dat het tijd is om haar terug in het wild los te laten om een nest te hebben. In de bergketens van het afgelegen West-Mongoliëin Kazachstan zeggen ze dat een berkutchi maar drie dingen nodig heeft: een sterk paard, een trouwe hond om zijn huis te bewaken en een steenarend. En dit is al vele eeuwen het geval. De beelden spreken voor zich.

Kazachse adelaar jager, beter bekend als berkutchi
Kazachse adelaar jager, beter bekend als berkutchi
De jager en zijn roofdier
De jager en zijn roofdier

Roadtrip door Kazachstan

Een roadtrip door Kazachstan is er een die je waarschijnlijk niet snel zult gaan maken, maar wanneer je dat doet, krijg je er zeker geen spijt van. Het oneindige landschap en de kale en lege steppes vreten je bijna letterlijk op. De wegen zijn onvergelijkbaar, vaak moeilijk te bereiden, stoffig met overal stenen en volop andere uitdagingen. Het is een alle opzichten een Epic Drive van een uitzonderlijk niveau en omdat beelden zoveel meer zeggen als woorden laten we je graag mee genieten.

Met dank aan Mazda Nederland en het internationale team van Mazda die ieder jaar ons weet te verrassen met adembenemende en uitdagende routes.

Een roadtrip door Kazachstan ga je niet snel vergeten
Een roadtrip door Kazachstan ga je niet snel vergeten
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Mazda

​De Mazda MX-30, de eerste vegan elektrische auto

De Mazda MX-30 is Mazda’s elektrische paradepaardje. En terecht. Dit is de eerste elektrische auto met een vegan interieur. Dat zie je niet, dat ruik je niet en het voelt heerlijk comfortabel. Maar er is meer. Wij ging...

Automotive15.11.2021

​De Mazda MX-30, de eerste vegan elektrische auto

Mobiel werken in de Mazda CX-5 SkyActive-D

Vorige maand startten we met de serie waarbij ik op een andere manier kijk naar auto’s. We werken immers steeds vaker buiten de deur en nu de coronapandemie op zijn eind loopt zullen na de vakanties de woon-werk files...

Automotive04.08.2021

Mobiel werken in de Mazda CX-5 SkyActive-D

Review Mazda2 2020: vernieuwd design, bekend rijgevoel

Mazda heeft zijn kleinste model een flinke upgrade gegeven. De Mazda2 doet het goed in Nederland en is nu nog uitgebreider uitgerust. Bovendien is het design vernieuwd en heeft de Japanse fabrikant de auto voorzien van n...

Automotive03.02.2020

Review Mazda2 2020: vernieuwd design, bekend rijgevoel

Mazda presenteert hun eerste elektrische auto de Mazda MX-30

Mazda heeft zojuist op de Tokyo Motorshow hun eerste volledig elektrische auto gepresenteerd, de Mazda MX-30. Dat deze er aan zat te komen was al maanden bekend maar vandaag mag de hele wereld meekijken naar de wederom p...

Automotive23.10.2019

Mazda presenteert hun eerste elektrische auto de Mazda MX-30

​Mazda 3 met een SkyActiv-X benzine motor

Met de introductie van de Mazda 3 met SkyActiv-X motor hebben de Japanners de belangrijkste vernieuwing onder de motorkap zitten, namelijk: een benzine motor met de eigenschappen van een diesel. Oftewel een vonkontstekin...

Automotive23.10.2019

​Mazda 3 met een SkyActiv-X benzine motor

De nieuwe crossover van Mazda heet CX-30: een compacte, maar toch ruimtelijke SUV

Vanaf eind augustus vind je de nieuwe Mazda CX-30 bij de dealer. Kwam de Japanse autofabrikant eerder dit jaar met de nieuwe Mazda3, met de lancering van de CX-30 richten ze zich op een nieuw marktsegment. Bij de ontwikk...

Automotive01.08.2019

De nieuwe crossover van Mazda heet CX-30: een compacte, maar toch ruimtelijke SUV

De nieuwe Mazda3: prachtig design en comfortabeler dan zijn voorganger

Eind vorig jaar werd de nieuwe Mazda3 op de Los Angeles Autoshow onthuld. De auto is gepresenteerd als een heel nieuw model, dus geen upgrade van zijn voorganger. Nog meer dan anders heeft het Japanse merk zijn best geda...

Automotive07.03.2019

De nieuwe Mazda3: prachtig design en comfortabeler dan zijn voorganger

Vanaf 15 maart in de showroom
Wereldpremière nieuwe Mazda 3

Mazda heeft zojuist op de Los Angeles Autoshow de volledig nieuwe Mazda 3 onthult. Niets geen update op vorige modellen. De Mazda 3 is nieuw in alle opzichten. Met misschien één enkele uitzondering. Kodo (geïntroducee...

Automotive27.11.2018

Wereldpremière nieuwe Mazda 3

Design a car to the level of art

Verder lezen over Travel

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

17 maart is een belangrijke dag voor Ieren: St. Patrick's Day. Morgen duiken we dieper in deze feestdag en hoe het is om deze te beleven, maar vandaag genieten we vooral van de prachtige plaatjes. St. Patrick's Day in D...

Entertainment18.03.2024

St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

​5 reizen die echt je horizon verbreden

Het is natuurlijk heerlijk om elk jaar naar de camping te gaan in Frankrijk: lekker even helemaal niets, je weet wat je kunt verwachten en er is zon: heel veel zon. Echter is het na al die jaren waarschijnlijk niet meer...

Lifestyle14.02.2024

​5 reizen die echt je horizon verbreden

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

Je hebt aan alles gedacht: winterbanden, sneeuwkettingen, een dakdrager: jij kan lekker zelf onderweg naar de wintersport. Of je nou een snowboarder of een skiër bent: je wil veilig en wel met je gezin, vrienden of miss...

Lifestyle14.01.2024

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

In het nieuwe jaar gezellig een midweek weg met de hele familie? Of met vrienden een weekendje genieten van een subtropisch zwemparadijs, een bowlingbaan en eekhoorns voeren? Als je een huisje op een vakantiepark hebt ge...

Lifestyle03.01.2024

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

Met de wintersport voor de deur komen ook weer die vragen: hoe ga je al die spullen weer meekrijgen? Het maakt niet uit of je je eigen ski’s meeneemt of niet, want zelfs zonder je gear ben je flink bepakt. Met deze vij...

Lifestyle20.12.2023

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

Op vakantie stappen we allemaal in de hop on hop off-bus om zoveel mogelijk van een stad te zien in een zo kort mogelijke tijd. Maar hoe vaak ga je nu echt op ontdekkingstocht in onze eigen steden? We bespreken 5 leuke d...

Lifestyle13.12.2023

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen