Automotive06.09.2017

Nieuwe Nissan Leaf onthuld in Japan


378 km bereik en volledig nieuw design

Zeven jaar na de lancering (2010) van de eerste generatie Leaf (’s werelds populairste elektrisch aangedreven auto) heeft Nissan vandaag in Japan de nieuwe Nissan Leaf onthuld. Deze nieuwe auto moet hét icoon van Nissan Intelligent Mobility worden, de toekomstvisie waarmee Nissan herdefinieert hoe auto’s zich gedragen, worden aangedreven en verbonden zijn met de samenleving. Een ambitie die verder gaat dan alleen milieuwinst en veiligheid en voor de Leaf-rijder moet resulteren in een auto die meer vertrouwen, plezier en gemak biedt naast het ultieme doel, nul emissie en nul verkeersdoden.

Met een dergelijk statement ligt de lat voor Nissan hoog, zeg maar gerust heel hoog. Een andere ambitie is dat Nissan tevens het meest aantrekkelijke Aziatische merk in Europa wil worden. En voor al deze ambities speelt de onthulling van de nieuwe Leaf een belangrijke en alles bepalende rol.

Hoe ver kan je ermee rijden?

Maar uiteindelijk draait het bij elektrisch aangedreven auto’s maar om één ding, en dat is de vraag ‘hoe ver kan ik ermee rijden’ en op dat punt is er goed nieuws. Het bereik van de nieuwe Leaf is vergroot tot 378 km NEDC (New European Driving Cycle) wat in praktisch gebruik neer gaat komen op 250 tot 300 km. De nieuwe e-aandrijflijn heeft verder een motorvermogen van 110 kW/150PK. Het koppel is verhoogd tot 320 Nm. Volgend jaar introduceert Nissan een uitvoering met een krachtigere motor en groter bereik tegen een hogere prijs. Wat die prijzen gaat worden is nog niet bekend maar zullen naar verwachting tussen de 35 en 40 duizend euro komen te liggen.

1_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
1_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading

Design

De nieuw elektrisch aangedreven Leaf is volledig gebaseerd op de IDS Concept Car, die in 2015 op de Tokyo Motor Show als eerste werd getoond. De voorkant heeft de nieuwe V-motion-grille die je inmiddels ook terug kunt vinden op de QASHQAI en X-TRAIL. Het onderscheid is de blauwe kleur van de grille het nieuwe kenmerk van Nissans elektrische voertuigen. Het ‘zwevende’ dak moet de Leaf meer elegantie en dynamiek geven naast de koplampen met de boemerangvorm.

Interieurdesign

Het interieur van de nieuwe Leaf is volledig vernieuwd en krijgt een meer ingetogen uitstraling. Stuur en stoelen zijn geheel in stijl afgewerkt. Het 7-inch kleurenscherm heeft een nieuwe indeling gekregen voor gebruik van de hoofdfuncties waaronder zoals het Safety Shield, batterijstatus, aansluiting van de laadstekker en informatie over audio en navigatie. In Nederland zijn Apple CarPlay en Android Auto beschikbaar voor het infotainmentsysteem als de Leaf is uitgerust met het navigatiesysteem.

2_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
2_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
3_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
3_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading

Nissan Leaf innovaties, ProPilot, ProPilot Park en e-Pedal

De nieuwe Leaf is voorzien de nodige high-tech waaronder ProPilot wat staat voor autonome rijtechnologie. Geschikt voor zelfstandig rijden op één rijstrook op de snelweg.

ProPilot Park zorgt voor het automatisch parkeren. Hierbij worden de bediening van het stuur, het voor- en achteruitrijden en het remmen over genomen.

e-Pedal wordt door Nissan omschreven als een revolutionaire technologie die zorgt voor een compleet nieuwe manier van autorijden. Hiermee kun je de auto starten, wegrijden, versnellen, snelheid minderen en stoppen met gebruik van maar één pedaal. Als deze wordt losgelaten zorgen regeneratie en mechanische remmen ervoor dat de auto tot stilstand komt. De auto blijft dan stilstaan, ook op steile hellingen, totdat het pedaal weer wordt ingedrukt. Een conventionele rempedaal is vanzelfsprekend aanwezig zodat je altijd op kritische momenten de auto extra krachtig kan laten afremmen.

Intelligent Integration: verbindt de batterij met de omgeving

Nissans visie op het potentieel van elektrische auto’s beperkt zich niet alleen tot het rijden met de nieuwe Leaf. De batterijen kunnen ook een functie vervullen als mobiele energieopslag, het zogenaamde Vehicle-to-grid (V2G). Deze technologie zorgt voor tweerichtingsverkeer van de energie, waardoor de elektrische auto’s geïntegreerd kunnen worden in het elektriciteitsnetwerk bij bijvoorbeeld je woning. In dit systeem kun je als Nissan EV-eigenaar je auto verbinden met het elektriciteitsnetwerk en een actieve bijdrage leveren aan de werking ervan én tegelijkertijd geld verdienen. Op grote schaal – zo is de verwachting – wordt V2G een enorme game changer voor EV-eigenaren, omdat het ze in staat stelt in groene stroom ‘te handelen’.

4_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
4_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
5_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
5_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
6_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading
6_Nieuwe-Nissan-LEAF-geeft-elektrisch-rijden-een-nieuwe-lading

Nissan LEAF specificaties

Specificaties voor de Europese uitvoering zijn nog wel afhankelijk van de definitieve goedkeuring.

Exterieur

 • Totale lengte: 4.49m
 • Totale breedte : 1.79m
 • Totale hoogte : 1.54m
 • Wielbasis: 2.70m
 • Spoorbreedte voor/achter: 1.53/1.54
 • Luchtweerstandscoëfficient (Cw): 0,28
 • Banden: 205/55R16 of 215/50R17
 • Gewicht: 1.535kg
 • Capaciteit: 5 passagiers
 • Maximaal toelaatbaar totaalgewicht: 1.765-1.795kg
 • Lithium-ion-batterij, capaciteit: 40 kWh
 • Elektromotor Type: EM57
 • Maximumvermogen: 110 kW/150PK bij 3.283- 9.795 t.p.m.
 • Maximumkoppel: 320 Nm bij 0-3.283 t.p.m.

Prestaties

 • Bereik: 378 km (NEDC)
 • Laadtijd (normaal laden):
 • ~12 uur (3,3 kW)
 • ~ 6 uur (6,6 kW)
 • Laadtijd tot 80 procent (snelladen): 40 minuten
 • Topsnelheid: 144 km/uur

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Nissan

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan hyper: introduceert bijzonder busje

Nissan heeft een nieuwe concept-car geïntroduceerd, namelijk de Hyper Tourer. Het gaat om een busje waarin je bijna zit alsof je in een limousine hebt plaatsgenomen. Heel luxe, heel ruim, maar het is ook van de buitenka...

Automotive17.10.2023

Nissan hyper: introduceert bijzonder busje

Nissan brengt in Europa alleen nog elektrische auto’s uit

We zullen nog heel lang Nissans zien rijden op fossiele brandstoffen, maar vanaf nu worden die niet meer in de Nissan-fabriek gemaakt voor levering in Europa. Europa krijgt van het merk alleen nog elektrische bolides. He...

Automotive25.09.2023

Nissan brengt in Europa alleen nog elektrische auto’s uit

En presenteert Concept 20-23
Racer Jann Mardenborough: ‘s nachts spookrijden was de grootste stunt

Gran Turismo is sinds woensdag in de bioscoop en die film vertelt op spectaculaire wijze het nog spectaculairdere verhaal van een échte gamer-turned-racer: Jann Mardenborough. De coureur, op wiens echte leven deze film...

Automotive11.08.2023

Racer Jann Mardenborough: ‘s nachts spookrijden was de grootste stunt

Van gamer naar coureur
Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

Nissan werkt met Hitachi aan een oplossing waarbij de stroom van EV’s in noodgevallen gebruikt kan worden als stroomvoorziening in gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van elektriciteit aan liften wanneer door e...

Automotive27.01.2023

Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Je kunt bij LEGO wel een paar toffe auto’s vinden, maar soms heeft de leverancier van plastic steentjes het niet helemaal bij het rechte eind. De Volkswagen-bus, die is bijvoorbeeld niet helemaal rond genoeg. Ben je op...

Automotive15.10.2022

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Dit zijn de nieuwe Nissan’s! Qashqai, X-trail olala, de Ariya

Eindelijk, we mogen! Op 16 en 17 maart waren we in Madrid om kennis te maken met de zes nieuwe electrifying modellen van Nissan. Toegeven Nissan is een beetje laat, want na de introductie van de Leaf in 2010 als eerste e...

Automotive23.03.2022

Dit zijn de nieuwe Nissan’s! Qashqai, X-trail olala, de Ariya