Automotive15.01.2020

MINI LIVING Shanghai wil leven en wonen in een stad aantrekkelijker maken


Co-living concept maakt alles deelbaar

MINI is een van de meest innovatieve urban brands in de wereld. Het iconische automerk investeert al jaren in een grote diversiteit aan projecten die allen te maken hebben met stedelijke vernieuwing. En vooral in projecten die de kwaliteit van leven verbeteren. Deze projecten staan soms heel ver af van de MINI zoals deze in 1959 op de markt kwam. Sterker nog; veel van deze projecten hebben ogenschijnlijk niets meer te maken met de automotive industrie.

Wie echter verder kijkt leert als snel dat het merk MINI inmiddels veel meer is dan de bedenker van de meest epische Go-Kart. Bij MINI gaat het inmiddels al een aantal jaren over nieuwe vormen van leven, samenleving, het einde van bezit, een schonere wereld en het verbeteren van de kwaliteit van leven, waar dan ook ter wereld.

MINI LIVING in Shanghai

Het is een ambitie die tevens een ontdekkingsreis is. Dat zien we in Brooklyn bij A.D.O. waar grenzen worden verlegd, maar ook in Shanghai (China) waar een innovatief co-living concept is gestart om in overvolle steden woonconcepten te ontwikkelen die het leven en wonen in de stad aantrekkelijker moeten gaan maken. Onder de naam MINI LIVING is MINI samen met de Chinese projectontwikkelaar Nova Property Investment Co een samenlevingsproject gestart in een leegstaand industrieel complex in het Jing’An district van Shanghai.

Hier vind je een wooncomplex met appartementen, werkruimtes en mogelijkheden voor cultuur en ontspanning in een cluster van zes bijzondere gebouwen die dit jaar ergens tussen april en oktober moet worden geopend.

De maquette van het MINI LIVING project in Shanghai
De maquette van het MINI LIVING project in Shanghai
MINI_Living_Shanghai_01
MINI_Living_Shanghai_01
BF_MINI_Living_Shanghai-13
BF_MINI_Living_Shanghai-13
Oke Hauser, architect en creatief leider voor MINI LIVING
Oke Hauser, architect en creatief leider voor MINI LIVING

Van een verffabriek naar een stedelijke hotspot

Het idee ontstond ruim drie jaar geleden en wordt nu wekelijkheid in Shanghai. Een voormalige verffabriek wordt getransformeerd in een stedelijke hotspot, een uit meerdere lagen bestaande co-living woonomgeving in een cluster van zes gebouwen. Het design is van de Duitse architect Oke Hauser, tevens de creatief leider bij MINI Living. Een uniek project dat laat zien hoe het leven in een stad een nieuwe impuls kan krijgen als we daar daadwerkelijk voor open staan. Een project waarbij tradities worden verbroken en afstand wordt genomen van het traditionele wonen zoals wij dat kennen.

Misschien is dit niet iets voor iedereen maar juist voor een groep van mensen die zich ervan bewust is dat we tradities moeten en kunnen doorbreken. Het betekent dat je open moet staan voor verandering, bereid bent om afstand te nemen van bezit en je eerder moet richten op dingen die deelbaar zijn. Of dat je nu de keuken, je televisie of je werkruimte is.

Het versmelten van wonen met cultuur en recreatie kan ook een soort ultieme verrijking zijn. Samen met anderen te delen en te leven is misschien niet eens zo heel ver weg van het samenleven met een partner. Voor MINI is het MINI LIVING-project geen droom maar een werkelijkheid die het ‘Urban living’ in al zijn facetten weet aan te raken.

Boven op het dak van MINI LIVING, de omgeving is veelzeggend
Boven op het dak van MINI LIVING, de omgeving is veelzeggend
Over 4-6 maanden wil iedereen hier wonen
Over 4-6 maanden wil iedereen hier wonen
Nu nog een event lokatie, straks versmelten hier cultuur en recreatie
Nu nog een event lokatie, straks versmelten hier cultuur en recreatie
Een eerste inkijk in een soort \
Een eerste inkijk in een soort
Het optimaal benutten van ruimtes
Het optimaal benutten van ruimtes
Slapen, leven en werken op een paar m2
Slapen, leven en werken op een paar m2
Muren die kasten zijn en verplaatsbaar
Muren die kasten zijn en verplaatsbaar
Ruimtes om te delen en wat je deelt maakt hier niet uit
Ruimtes om te delen en wat je deelt maakt hier niet uit
En wie naar buiten kijkt is weer terug in Shanghai
En wie naar buiten kijkt is weer terug in Shanghai

Creatief gebruik van de ruimte

MINI LIVING laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om je direct thuis te voelen in minimale ruimtes waarbij muren zich kunnen verplaatsen en over de functie van iedere vierkante meter is nagedacht. Wie dit leest denkt misschien in een of futuristisch huis van de toekomst terecht te komen maar niets is minder waar. De eerste ruimtes laten ons zien hoe het concept zich ontwikkelt en tonen nu al aan dat het succes straks veel minder van de woonmogelijkheden zal afhangen maar veel meer vraagt van de mindset van de bewoners. Het creatieve gebruik van de ruimtes wordt alleen een succes als de mensen die er gaan wonen ook de visie van MINI LIVING omarmen.

Het is ook wat je herkent in een MINI waarbij heel duidelijk is gekeken naar de creatieve invulling van de modellen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de verschillen die er zijn tussen de Countryman en de Clubman. MINI noemt dit “creatief gebruik van de ruimte” wat tevens het motto is van het merk. Een motto dat in een heel andere context werkelijkheid lijkt te gaan worden in Shanghai.

MINI LIVING Shanghai

MINI LIVING is Shanghai opent naar verwachting in oktober van dit jaar en is zeker niet alleen bestemd voor een select gezelschap. Iedereen die zich aangetrokken voelt door dit concept kan hier gebruik maken van de bestaande mogelijkheden die onderdeel zijn van dit concept. Dat betekent dat je er werkplekken kunt reserveren, een deelauto kunt boeken, er tijdelijk of langer kunt wonen, naast de publieksfunctie als hotspot.

Het MINI LIVING-idee is dat we meer krijgen als we delen. En dat geldt niet alleen voor de bewoners van het gebouw, maar ook voor die van de stad als geheel. Vanuit die visie zijn delen binnen het MINI LIVING-complex toegankelijk zijn voor een veel breder publiek.

MINI creert haar eigen belevingswereld
MINI creert haar eigen belevingswereld
Spelen met licht in ruimtes die nog een bestemming moeten krijgen
Spelen met licht in ruimtes die nog een bestemming moeten krijgen

Waarom kiest MINI voor een dergelijk concept

MINI is een urban brand maar dat betekent nog niet dat je gelijk in dit soort stedelijke vernieuwingen hoeft te investeren. Toch wordt hier wel degelijk de link gelegd met de historie van merk, zo is de uitleg van Peter Schwarzenbauer, lid van de raad van bestuur van BMW AG, verantwoordelijk voor MINI, Rolls-Royce, BMW Motorrad, Customer Experience en Digital Business Innovation BMW Group.

MINI LIVING is veel meer dan alleen een concept voor wonen

MINI LIVING moet een thuis worden voor alleenstaanden, delers en gezinnen met korte, middellange en lange huurcontracten. Het ontwerp en daarmee het karakter van het appartementinterieur is internationaal, modern en schoon en bevat verwijzingen naar de geschiedenis van Shanghai. Wonen in een appartement op een klein oppervlak (vergelijkbaar met de opkomende trend van tiny houses) betekent niet dat je allerlei dingen moet gaan missen.

Vooral deelbare dingen kunnen worden ondergebracht in aangrenzende ruimtes. Denk hierbij aan ruimtes op te spelen en te gamen, een fitnessruimte en plekken waarbij je wel degelijk kunt werken. Hoe die versmelting van wonen, leven en werken gaat is niet te voorspellen. Het zijn de eerste bewoners, de deelnemers en de sfeer die gaan bepalen hoe groot het succes van MINI LIVING gaat worden.

MINI LIVING is echter niet alleen bestemd voor zijn bewoners. Iedereen die hier komt krijgt volop mogelijkheden om de gemeenschap te ervaren. Zo ga je er ook tuinen, speelplaatsen voor kinderen, winkels en restaurants vinden die ook toegankelijk zijn voor mensen die elders in Shanghai wonen. Verder zijn er aanvullende diensten die digitaal toegankelijk zijn voor onder andere het maken van reserveringen voor restaurants, schoonmaken, eten bestellen en het huren van mobiliteit opties waaronder natuurlijk een MINI electric.

Een van de belangrijkste doelen van MINI LIVING is om de sociale interactie te bevorderen, niet alleen tussen de bewoners onderling, maar ook met mensen uit andere delen van de stad.

Shanghai, vroeg in de ochtend
Shanghai, vroeg in de ochtend
Streetfood als ontbijt, het past bij deze stad
Streetfood als ontbijt, het past bij deze stad

Wat betekent Shanghai voor MINI LIVING?

Na alle energie die vrij komt als je in Shanghai bent is de vraag: waarom heeft MINI voor deze stad gekozen? En wat betekent Shanghai voor dit project? Op straat heb je constant het gevoel dat culturen hier versmelten en dat geschiedenis en toekomst hier hand in hand gaan. Dat proef en voel je al helemaal bij het MINI Living project in het Jing’An district van Shanghai. Dat toeval niet bestaat wordt hier bewezen.

Lin Guan is een lead designer bij MINI en betrokken bij het MINI LIVING project. Op de vraag What does Shanghai mean to you? is haar antwoord: “Shanghai has the spirit of experiment. All the best projects can start in this city as a test. I like the culture here — it is where West meets East“. Duidelijker kun je het niet verwoorden.

Shanghai, niet zomaar een stad
Shanghai, niet zomaar een stad
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Mini

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

​Nieuwe elektrische MINI heeft opvallend, rond infotainmentscherm

MINI heeft iets aan de nieuwe elektrische Cooper toegevoegd dat enorm in het oog springt: het heeft voor het eerst een cirkelvormig OLED-scherm laten ontwikkelen om als infotainmentsysteem te dienen. Je kunt er je naviga...

Automotive04.09.2023

​Nieuwe elektrische MINI heeft opvallend, rond infotainmentscherm

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

Heerlijk cruisen in een auto met open dak, stoppen bij een wijngaard, een proeverij doen, een goed gesprek voeren over de smaken en weer door. Het lijkt een droom die je alleen in films als Sideways ziet, maar je kunt de...

Automotive02.05.2023

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

MINI Electric Cabrio: Go-Kart in de open lucht, leuker kun je het niet maken

Het is de droom van veel MINI-rijders, de MINI Cabrio, zeg maar de leukste vierpersoons cabriolet, vooral als je hem in de ‘John-editie’ hebt. Dat geluid blijft smullen. Maar het is inmiddels 2023, de wereld wordt el...

Automotive15.02.2023

MINI Electric Cabrio: Go-Kart in de open lucht, leuker kun je het niet maken

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Automerk MINI heeft een drukke stand op de Dutch Design Week. Een nieuwe auto? Nee. Een getunede auto? Ook niet. Helemaal geen auto zelfs. Het merk wil zijn mascotte Spike groot maken en neemt dat voor het artistieke eve...

Automotive22.10.2022

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

Gamescom 2022 is in volle gang. Het is te merken aan het gamenieuws, maar ook aan de gezelligheid in Keulen. Na twee jaar is het evenement weer terug. Ditkeer geen 373.000 bezoekers op Gamescom zoals in 2019, want mede d...

Gaming24.08.2022

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

De nieuwe MINI Concept Aceman, expliciet en compromisloos

Het is zover, Mini heeft gisteren op een goed verborgen locatie in Düsseldorf de MINI Concept Aceman gepresenteerd. Een nieuw concept voor een compacte, compromisloze en volledig elektrische crossover. Vanaf het eerste...

Automotive27.07.2022

De nieuwe MINI Concept Aceman, expliciet en compromisloos

MINI verrast met nieuwe campagne waarin diversiteit centraal staat

MINI is gestart met de marktintroductie van de nieuwe MINI 3-deurs, de MINI 5-deurs en de MINI Cabrio. Het Britse icoon uit München doet dat op een manier die past bij de DNA van het merk. Nooit stilletjes, nooit gewoon...

Automotive15.03.2021

MINI verrast met nieuwe campagne waarin diversiteit centraal staat

Verder lezen over Toekomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers